Στην Ουκρανία o Μπλίνκεν – Οι κρίσιμες αποφάσεις και οι απειλές της Μόσχας

Διαβάζεται σε 4'
Στην Ουκρανία o Μπλίνκεν – Οι κρίσιμες αποφάσεις και οι απειλές της Μόσχας
Leon Neal/Pool via AP

Στο Κίεβο έφτασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου Αντονι Μπλίνκεν και Ντέιβιντ Λάμι.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου Αντονι Μπλίνκεν και Ντέιβιντ Λάμι έφθασαν στο Κίεβο για να συζητήσουν τα ουκρανικά αιτήματα για την αποστολή επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ώστε να αντιμετωπίσει την ρωσική εισβολή.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έφθασαν στο Κίεβο με τρένο από την Πολωνία και θα συναντηθούν εντός της ημέρας με μέλη της ουκρανικής ηγεσίας.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι θέλει να ακούσει απευθείας από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ποιοι είναι οι στόχοι του Κιέβου στον πόλεμο και τι μπορεί να κάνει η Ουάσιγκτον για να τους βοηθήσει.

«Πιστεύω ότι είναι μια κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία εν μέσω μιας έντονης φθινοπωρινής περιόδου μαχών με τη Ρωσία να συνεχίζει να κλιμακώνει την επιθετικότητά της», είπε ο Μπλίνκεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Λάμι στο Λονδίνο την Τρίτη.

Η προσμονή του Ζελένσκι και οι απειλές της Μόσχας

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τις δυτικές χώρες να προμηθεύσουν πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς και να άρουν τους περιορισμούς στη χρήση τους για να χτυπήσουν στόχους όπως στρατιωτικά αεροδρόμια βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν αμφιβολίες για μια τέτοια κίνηση εν μέσω φόβων υποκίνησης μιας άμεσης σύγκρουσης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρότεινε ότι υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμό.

Ο Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνησή του «το επεξεργάζεται τώρα» όταν ρωτήθηκε εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα άρουν τους περιορισμούς στη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν , δήλωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα θα θεωρούσε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της ως συμβαλλόμενα μέρη στον πόλεμο εάν επιτρέψουν στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλης εμβέλειας.

Ο Μπλίνκεν αρνήθηκε να πει εάν η Ουάσιγκτον θα επέτρεπε τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς βαθιά στη Ρωσία, αλλά πρόσθεσε ότι πολλοί παράγοντες έλαβαν υπόψη αυτής της απόφασης αντί να την δούμε απλώς ως οπλικό σύστημα.

“Δεν είναι μόνο το ίδιο το σύστημα που μετράει. Πρέπει να ρωτήσετε: Μπορούν οι Ουκρανοί να το χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά, και μερικές φορές αυτό απαιτεί σημαντική εκπαίδευση”.

“Δραματική κλιμάκωση”

Στο πεδίο της μάχης, ουκρανικά στρατεύματα προσπαθούν να αποκρούσουν τα ρωσικά χτυπήματα στα ανατολικά, όπου η Μόσχα εστιάζει τις επιθέσεις της. Το Κίεβο τον περασμένο μήνα έστειλε στρατεύματα στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας σε μια τολμηρή μεγάλης κλίμακας διασυνοριακή εισβολή.

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν έρχεται μια ημέρα αφότου είπε ότι η Ρωσία έχει λάβει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν και πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία εντός εβδομάδων, προειδοποιώντας ότι η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης απειλεί την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας αποτελεί απειλή για όλη την Ευρώπη, είπε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει ιδιωτικά το Ιράν ότι η παροχή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία θα σήμανε «μια δραματική κλιμάκωση».

Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις στο Ιράν την Τρίτη.

Αργότερα αυτόν τον μήνα, ο Ζελένσκι ταξιδεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα παρουσιάσει ένα σχέδιο στον Μπάιντεν και στους δύο πιθανούς διαδόχους του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, το οποίο ελπίζει ότι θα φέρει το τέλος του πολέμου πιο κοντά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα