Στις επάλξεις ξανά στη Βρετανία: Στροφή υπέρ του status quo
Προβάδισμα στην επιλογή παραμονής της χώρας στην ΕΕ δείχνουν νέες δημοσκοπήσεις, την ώρα που τα δύο στρατόπεδα επανέρχονται στη "μάχη" μετά το τριήμερο πένθος για την Τζο Κοξ. Αρνητικό για την γερμανική οικονομία ενδεχόμενο Brexit
- 20 Ιουνίου 2016 07:25
Μετά από τρεις ημέρες πένθους, ξεκίνησε και πάλι την Κυριακή η εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία, όπου οι δημοσκοπήσεις παραπέμπουν σε μία στροφή υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη δολοφονία της βουλευτή Τζο Κοξ.
Από τον Μπόρις Τζόνσον, επικεφαλής του στρατοπέδου του Brexit, μέχρι τον Ντέιβιντ Κάμερον, επικεφαλής του στρατοπέδου του Bremain, οι πρωταγωνιστές κατέκλυσαν με συνεντεύξεις τα μέσα ενημέρωσης τέσσερις ημέρες πριν από την ψηφοφορία.
«Οταν πέσεις από το αεροπλάνο, δεν υπάρχει πια τρόπος να ξανανέβεις. Εάν φύγουμε, θα είναι για πάντα, δεν υπάρχει δυνατή επιστροφή», προειδοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στους Times κάνοντας λόγο για «υπαρξιακή επιλογή».
Ο πρωθυπουργός παρέβαλε τους Μπόρις Τζόνσον και Μάικλ Γκρόουβ, τους επικεφαλής του «Out», με ανεύθυνους γονείς που επιβιβάζουν την οικογένειά τους σε ένα «αυτοκίνητο χωρίς φρένα και με τρύπιο ρεζερβουάρ».
Ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε μέσω της εφημερίδας Sun ότι οι Βρετανοί «δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν» από ένα Brexit και ότι αντίθετα «έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ανακτήσουν τον έλεγχο».
Στροφή υπέρ του status quo
Αν και οι πολιτικοί αναλυτές προτιμούν να παραμείνουν επιφυλακτικοί ως προς τις επιπτώσεις της άγριας δολοφονίας της βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ, οι νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν μία στροφή υπέρ της επιλογής της παραμονής στην ΕΕ, η οποία επιβάλλεται και πάλι έπειτα από την υποχώρηση των τελευταίων ημερών πριν από τη δολοφονία.
Σχετικά με τη δημοσκόπηση ComRes που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, η Sunday Mirror διαπιστώνει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις απαντήσεις που δόθηκαν και πριν και σε αυτές που δόθηκαν μετά τη δολοφονία.
Στην πρόταση «θα ήμουν πολύ ικανοποιημένος εάν ψηφίζαμε υπέρ του Brexit», το 45% είχε απαντήσει καταφατικά πριν από τις 14.00, ενώ μετά την τραγωδία το ποσοστό αυτό είχε διαμορφωθεί στο 38%.
Η πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά τη δολοφονία, του Survation για τη Mail on Sunday, φέρνει στο 45% το «In» έναντι 42% του «Out».
Προηγούμενη δημοσκόπηση του Survation, που είχε δημοσιευθεί την Πέμπτη, λίγη ώρα πριν από τη δολοφονία της Τζο Κοξ, έδινε στο 42% το «In» και στο 45% το «Out».
Ο διευθυντής έρευνας του Ινστιτούτου YouGov, ο Αντονι Γουέλς, διαπιστώνει μία επιστροφή στο status quo, ενώ ο επικεφαλής του ακροδεξιού Ukip, ο Νάιτζελ Φάρατζ, δήλωσε στο πλατό του ITV ότι το στρατόπεδο του Brexit «είχε μία καλή δυναμική πριν από την τραγωδία αυτή», πράγμα που σημαίνει ότι δεν την έχει πλέον.
Ο Αλεξ Σάλμοντ, βουλευτής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας δήλωσε στην Herald Scotland ότι η τραγωδία «είναι πιθανόν να έχει σημαντικές συνέπειες». Είναι πιθανόν να έχει και πιο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της πολιτικής και για την έξοδο από το τούνελ.
Στο πλατό του ITV, ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν ευχήθηκε να υπάρξει ένας πιο ήρεμος διάλογος μετά τον τραγικό θάνατο της Τζο Κοξ, υπενθυμίζοντας παράλληλα τους τεράστιους κινδύνους που σημαίνει ένα Brexit.
Ο υπουργός Οικονομικών κατήγγειλε την αφίσα του Νάιτζελ Φάρατζ με φόντο ένα πλήθος μεταναστών και το σύνθημα «Breaking point». Η αφίσα θεωρήθηκε εμετική ακόμη και στους κόλπους του στρατοπέδου του Brexit. «Είναι μία αφίσα αποκρουστική και άθλια», είπε.
Πολλές κυριακάτικες εφημερίδες έκαναν την Κυριακή γνωστή τη θέση τους. Οι Sunday Times και Sunday Telegraph τοποθετήθηκαν υπέρ του Brexit.
Οι Mail on Sunday και The Observer προτιμούν από την πλευρά τους το status quo. Δεν είναι η ώρα για να διακινδυνεύσουμε την ειρήνη και την ευημερία», γράφει η Mail on Sunday καταγγέλλοντας τις «επικίνδυνες αυταπάτες» που πουλάει το στρατόπεδο του Brexit.
Γερμανία: Αρνητικό για την γερμανική οικονομία ενδεχόμενο Brexit
Αρνητικές επιπτώσεις στην γερμανική οικονομία και κινδύνους για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση φοβούνται ότι θα έχει ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. τα τρία τέταρτα των επικεφαλής μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων, το 81% των ιδίων ωστόσο θεωρεί ότι τελικά οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους στην Ένωση. Οι μισοί ερωτηθέντες πάντως προβλέπουν ότι σε περίπτωση «Brexit» είναι πιθανή η αποχώρηση κι άλλων κρατών-μελών στη συνέχεια, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με την έρευνα «Business Monitor» της εφημερίδας «Handelsblatt», η οποία στην πλήρη έκτασή της θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο, περίπου οι μισές γερμανικές επιχειρήσεις είτε έχουν ήδη είτε σχεδιάζουν να αποκτήσουν δραστηριότητα στην Βρετανία. Από αυτές, το 14% θα περιορίσουν ή και θα ακυρώσουν αυτά τα σχέδια, εάν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «Brexit».
To 87% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα ήταν για αυτούς δυσάρεστη, ενώ σε ποσοστό 90% εκτιμούν ότι και η ίδια η χώρα θα υποφέρει από το «Brexit» και σε ποσοστό 52% ότι κι άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα αποφασίσουν πιθανόν να αποχωρήσουν – μεταξύ αυτών η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ισπανία και η Ελλάδα.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)