Στο εδώλιο η Μαρίν Λεπέν – Κινδυνεύει με 5ετή αποκλεισμό από πολιτικά αξιώματα

Διαβάζεται σε 5'
Σκίτσο με τη Μαρίν Λεπέν στη δίκη για υπεξαίρεση κονδυλίων της ΕΕ
Σκίτσο με τη Μαρίν Λεπέν στη δίκη για υπεξαίρεση κονδυλίων της ΕΕ AP Photo/Valentin Pasquier

Η Μαρίν Λεπέν αρνήθηκε τις κατηγορίες περί υπεξαίρεσης κονδυλίων της ΕΕ και επιτέθηκε κατά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο χαρακτήρισε “άμορφο όγκο” που καταπίνει την εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών

Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, αρνήθηκε ότι υπεξαίρεσε κονδύλια της ΕΕ για μια υπόθεση ψευδών θέσεων εργασίας, όταν κλήθηκε για πρώτη φορά να καταθέσει στο δικαστήριο.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να επιτεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο χαρακτήρισε ως έναν αργό και απόκοσμο «άμορφο όγκο».

Η Λεπέν είναι μία από τα 27 μέλη και υπαλλήλους του τότε Εθνικού Μετώπου (FN) που δικάζονται στο Παρίσι, κατηγορούμενοι ότι χρησιμοποίησαν ευρωπαϊκά χρήματα για τη χρηματοδότηση εσωτερικών πολιτικών δραστηριοτήτων κατά την περίοδο 2006-2016.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει ότι τα χρήματα αυτά έπρεπε να είχαν χρησιμοποιηθεί για τους μισθούς προσωπικού της ΕΕ και εκτιμά ότι το ποσό της φερόμενης υπεξαίρεσης ανέρχεται σε περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ.

Όταν ρωτήθηκε για τη φερόμενη απάτη τη Δευτέρα, η 56χρονη Λεπέν απάντησε σύμφωνα με τον Guardian: «Ό,τι κάναμε, είχαμε το δικαίωμα να το κάνουμε». Και πρόσθεσε: «Δεν έχω την παραμικρή αίσθηση ότι διέπραξα την παραμικρή παρατυπία ή παράνομη πράξη».

Η επί σειρά ετών αρχηγός του κόμματος Εθνικός Συναγερμός (RN) υποστήριξε ότι ο ρόλος των κοινοβουλευτικών βοηθών δεν είναι καθορισμένος με σαφήνεια. «Ο ευρωβουλευτής καθορίζει τη φύση της εργασίας του βοηθού», είπε και συμπλήρωσε ότι τα καθήκοντα του βοηθού μπορούν να εξυπηρετούν τόσο τον ευρωβουλευτή όσο και το κόμμα.

Παρότι εμφανίστηκε ήρεμη αρχικά, η Λεπέν φάνηκε να εκνευρίζεται στην πορεία και έριξε ορισμένα έγγραφα που είχε μπροστά της.

Η υπόθεση ανάγεται στην περίοδο 2004-2016 και αφορά περισσότερους από 20 κατηγορούμενους. Εάν κριθούν ένοχοι, οι κατηγορούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης έως και 10 ετών, μεγάλα πρόστιμα και απαγόρευση άσκησης δημόσιου αξιώματος.

Η Λεπέν κινδυνεύει με 5ετή αποκλεισμό από πολιτικά αξιώματα

Η Λεπέν αρνείται τις κατηγορίες, οι οποίες, αν επιβεβαιωθούν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ποινή φυλάκισης, πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ και αποκλεισμό από πολιτικά αξιώματα για πέντε χρόνια, κάτι που θα της στερούσε τη δυνατότητα να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2027.

Η Λεπέν, η οποία υπήρξε ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2017 και είναι πλέον η κοινοβουλευτική ηγέτης του Εθνικού Συναγερμού (RN), πρώην Εθνικό Μέτωπο (FN), χρησιμοποίησε την κατάθεσή της για να επιτεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μοιάζει λίγο με το να προσέχεις το Blob», είπε στο δικαστήριο, αναφερόμενη στην ταινία του 1958 για έναν εξωγήινο που καταβροχθίζει και διαλύει τα πάντα στο πέρασμά του.

«Τα πάντα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε οι ευρωβουλευτές να ζουν σε κενό. Κάποιες φορές πρέπει να τους πεις, “Ξυπνήστε, είμαστε στην πολιτική, πρέπει να βγείτε έξω και να εφαρμόσετε ό,τι κάνουμε εδώ μέσα”», ανέφερε η Λεπέν.

«Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από έναν βουλευτή που δεν βλέπει ούτε έναν ψηφοφόρο από τη στιγμή που εκλέγεται», πρόσθεσε.

Η Λεπέν δικάζεται μαζί με τον πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, ιδρυτή του FN, την αδερφή της Γιαν Λεπέν, τον αντιπρόεδρο του RN και δήμαρχο του Περπινιάν, Λουί Αλιό, καθώς και δύο βουλευτές του RN, τον Ζυλιέν Οντούλ και τον Τιμοτέ Ουσσέν.

Ο 96χρονος Ζαν-Μαρί Λεπέν, δεν θα παραστεί στη δίκη λόγω προβλημάτων υγείας.

Η έρευνα και οι κατηγορίες

Οι κατηγορίες για ψευδείς θέσεις εργασίας εμφανίστηκαν τον Ιανουάριο του 2014, όταν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (Olaf) έλαβε ανώνυμη πληροφορία για πιθανή απάτη και «εικονική απασχόληση».

Η Olaf ξεκίνησε πρώτα την έρευνα στον Thierry Légier, σωματοφύλακα της Μαρίν Λεπέν, και την Catherine Griset, φίλη της Λεπέν και επικεφαλής του προσωπικού της, οι οποίοι είχαν προσληφθεί ως κοινοβουλευτικοί βοηθοί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έρευνα της Olaf αποκάλυψε ότι η Griset, η οποία είναι τώρα ευρωβουλευτής, πέρασε μόνο περίπου 12 ώρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν υποτίθεται ότι ήταν βοηθός της Λεπέν εκεί, μεταξύ Οκτωβρίου 2014 και Αυγούστου 2015. Η απασχόληση του Légier ως κοινοβουλευτικού βοηθού χαρακτηρίστηκε ως «εικονική».

Τον Μάρτιο του 2015, δόθηκε εντολή για περαιτέρω έρευνες, αφού ο τότε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, παρέπεμψε στην Olaf πιθανές παρατυπίες σχετικά με τους μισθούς άλλων βοηθών. Ο Σουλτς ανέφερε την υπόθεση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Γαλλίας, αφού παρατήρησε ότι 20 κοινοβουλευτικοί βοηθοί ήταν επίσης μέρος του οργανόγραμμα του Εθνικού Μετώπου (FN), μερικοί από τους οποίους κατείχαν και καίριες θέσεις δίπλα στη Λεπέν και τον πατέρα της.

Τη Δευτέρα, η Λεπέν δήλωσε στο δικαστήριο ότι είχε δημιουργήσει μια ομάδα κοινοβουλευτικών βοηθών που εργάζονταν όταν και όπως απαιτούνταν. Υποστήριξε ότι δεν υπήρχε κανονισμός που να καθορίζει τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες που αναλάμβαναν οι βοηθοί.

Όταν ρωτήθηκε για το πώς ακριβώς είχε επιλέξει τους φερόμενους κοινοβουλευτικούς βοηθούς της και ποιες ήταν οι αρμοδιότητές τους, έδωσε γενικές απαντήσεις ή δήλωσε ότι δεν θυμόταν. «Ήταν πριν από 20 χρόνια», είπε.

Η Λεπέν έχει περιγράψει προηγουμένως τις κατηγορίες ως «βαθιά άδικες». «Θα πάμε στο δικαστήριο και θα πούμε ότι δεν έχουμε διαπράξει κανένα αδίκημα… Είμαι πολύ σίγουρη για την αθωότητά μας», δήλωσε τον Σεπτέμβριο.

Μιλώντας πριν από την κατάθεσή της τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του RN, Σεμπαστιέν Σενιού, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι δεν πιστεύει πως η Λεπέν θα αποκλειστεί από την πολιτική αν καταδικαστεί. «Εάν υπάρξει αυτή η απόφαση, θα ασκήσουμε προφανώς έφεση, καθώς θα είναι άδικη», είπε στο TF1.

Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις 27 Νοεμβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα