Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα δικαιώματα των γυναικών του Αφγανιστάν

Διαβάζεται σε 2'
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα δικαιώματα των γυναικών του Αφγανιστάν

Ο Μουνίρ Σατούρι, Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εξέδωσε δήλωση την Τρίτη μετά από συνάντηση με Αφγανούς πολιτικούς και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πραγματοποίησε ειδική συνάντηση την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργο με Αφγανούς πολιτικούς και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, ενώ ακολούθησε συνέντευξη Τύπου για την τύχη των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν .

Μετά από περισσότερα από τρία χρόνια υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν, οι Αφγανές γυναίκες βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή κατάσταση, με τα θεμελιώδη δικαιώματά τους να παραβιάζονται σε άνευ προηγουμένου κλίμακα.

Μετά τη συνάντηση, ο Mounir Satouri (Πράσινοι/EFA, FR), Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε: «Σήμερα συναντηθήκαμε με μια ομάδα αξιόλογων Αφγανών υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αποτελούν παράδειγμα του αγώνα των Αφγανών γυναικών ενάντια στις φρικτές παραβιάσεις τους. δικαιώματα των Ταλιμπάν. Ακούσαμε τις μαρτυρίες τους και θαυμάζουμε βαθιά τη δύναμή τους και τη δέσμευσή τους σε αυτόν τον αγώνα. Το Αφγανιστάν είναι ένας τόπος όπου η μισή κοινωνία -γυναίκες και κορίτσια- δεν έχει φωνή, με καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή τους. Αλλά δεν τα παρατάνε, όπως ακούσαμε ξανά σήμερα. Ως εκ τούτου, η ΕΕ έχει καθήκον να τους παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη και να τους καλωσορίσει».

Οι Αφγανές γυναίκες υπόκεινται σε έμφυλο απαρτχάιντ σε καθημερινή βάση, αντιμετωπίζοντας δρακόντειους περιορισμούς στο δικαίωμά τους στην εργασία, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη και απλώς να υπάρχουν στη δημόσια σφαίρα. Η πρόσφατη ψήφιση του νόμου για την «Προαγωγή της Αρετής και την Πρόληψη της Βίας» έχει κάνει την κατάστασή τους ακόμη πιο επισφαλή, αφαιρώντας το δικαίωμα χρήσης της φωνής τους σε δημόσιους χώρους. Ωστόσο, οι Αφγανές γυναίκες δεν έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα τους και συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για τους περιορισμούς, παρά τον κίνδυνο ξυλοδαρμού, φυλάκισης ή ακόμα και θανάτου για όσους αντιτίθενται στο καθεστώς των Ταλιμπάν. Αυτή η συνεχής καταπίεση είναι επίσης συνυφασμένη με τις εκτεταμένες διακρίσεις κατά των εθνικών μειονοτήτων του Αφγανιστάν.

Το Κοινοβούλιο θα συζητήσει το θέμα στην Ολομέλεια την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου και θα ψηφίσει επί ψηφίσματος την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα