Στο Ισράηλ το Σάββατο ο Μπλίνκεν – Θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου

Διαβάζεται σε 3'
Άντονι Μπλίνκεν
Άντονι Μπλίνκεν Evelyn Hockstein/Pool / AP IMAGES

Με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συναντηθεί τη Δευτέρα ο Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο της νέας του επίσκεψης στο Ισραήλ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί αύριο στο Ισραήλ για να συνεχίσει τις διπλωματικές προσπάθειες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα αναχωρήσει αύριο και θα επιδιώξει «να καταλήξει σε μια συμφωνία» με βάση την πρόταση που παρουσίασαν νωρίτερα σήμερα οι ΗΠΑ στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Ντόχα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίες αναμένεται ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την Δευτέρα, σύμφωνα με έναν Ισραηλινό αξιωματούχο. Η ίδια πηγή είπε ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία στην Ντόχα θα επιστρέψει απόψε στο Ισραήλ.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος για την πορεία των διαπραγματεύσεων στη Ντόχα, ανέφερε ότι μένουν ορισμένες λεπτομέρειες ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας από τις δύο πλευρές, κυρίως σε ό,τι αφορά στους ομήρους και τους κρατούμενους.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση την επόμενη εβδομάδα στο Κάιρο, με σκοπό την ολοκλήρωση της συμφωνίας, καθώς “δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο ούτε δικαιολογίες από κανένα μέρος για περαιτέρω καθυστέρηση”.

Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές πως όσα ενημερώθηκαν αξιωματούχοι της Χαμάς σχετικά με τις συνομιλίες, δεν συνάδουν με την τελευταία πρόταση που υπέβαλε η οργάνωση στις αρχές Ιουλίου.

Ολόκληρη η δήλωση του Λευκού Οίκου:

Τις τελευταίες 48 ώρες στη Ντόχα, ανώτεροι αξιωματούχοι των κυβερνήσεών μας συμμετείχαν σε εντατικές συνομιλίες ως διαμεσολαβητές με στόχο τη σύναψη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων και των κρατουμένων. Οι συνομιλίες αυτές ήταν σοβαρές και εποικοδομητικές και διεξήχθησαν σε θετική ατμόσφαιρα.

Νωρίτερα σήμερα στη Ντόχα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και του Κατάρ, παρουσίασαν και στα δύο μέρη μια πρόταση γεφύρωσης που είναι σύμφωνη με τις αρχές που καθορίστηκαν από τον Πρόεδρο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου 2024 και την απόφαση αριθ. 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η πρόταση αυτή βασίζεται στους τομείς συμφωνίας της προηγούμενης εβδομάδας και γεφυρώνει τα εναπομείναντα κενά με τρόπο που επιτρέπει την ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας.

Οι ομάδες εργασίας θα συνεχίσουν τις τεχνικές εργασίες τις επόμενες ημέρες σχετικά με τις λεπτομέρειες της εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων για την εφαρμογή των εκτεταμένων ανθρωπιστικών διατάξεων της συμφωνίας, καθώς και των λεπτομερειών που αφορούν τους ομήρους και τους κρατούμενους.

Ανώτεροι αξιωματούχοι των κυβερνήσεών μας θα ξανασυναντηθούν στο Κάιρο πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας με στόχο να ολοκληρωθεί η συμφωνία υπό τους όρους που τέθηκαν σήμερα. Όπως δήλωσαν οι ηγέτες των τριών χωρών την περασμένη εβδομάδα, «δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο ούτε δικαιολογίες από κανένα μέρος για περαιτέρω καθυστέρηση. Είναι καιρός να απελευθερωθούν οι όμηροι και οι κρατούμενοι, να αρχίσει η κατάπαυση του πυρός και να εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία».

Ο δρόμος έχει πλέον χαραχθεί για αυτό το αποτέλεσμα, σώζοντας ζωές, φέρνοντας ανακούφιση στο λαό της Γάζας και αποκλιμακώνοντας τις περιφερειακές εντάσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα