Στο ιστορικό σημείο “Belovezhskaya Pushcha” ο δεύτερος γύρος συνομιλιών

Στο ιστορικό σημείο “Belovezhskaya Pushcha” ο δεύτερος γύρος συνομιλιών
Βλαντιμίρ Πούτιν - Βολοντιμίρ Ζελένσκι Russian Presidential Press Service and Ukrainian Presidential Press Office / AP IMAGES

Βαρύ ιστορικό φορτίο φέρει το σημείο όπου θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας. Στο ίδιο κτίριο υπογράφηκε η διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991.

Σήμερα, μία βδομάδα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ οι Ρώσοι ισοπεδώνουν το Κίεβο.

Το σημείο που επιλέχθηκε για τις συνομιλίες, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι το Belovezhskaya Pushcha, μια περιοχή στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, η οποία είναι βαρύνουσας ιστορικής σημασίας.

Belovezhskaya Pushcha – Εκεί που διαλύθηκε η ΕΣΣΔ

Συγκεκριμένα, στο κτίριο όπου θα συναντηθούν οι δύο πλευρές, υπογράφηκε η διάλυση της ΕΣΣΔ από της ηγεσίες της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας το 1991.

Το Belovezhskaya Pushcha είναι το δάσος στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, γνωστό για τους βίσωνες που φιλοξενεί, ενώ υπήρξε ο τόπος όπου οι Ρομανόφ συνήθιζαν να κυνηγούν.

Το κτίριο όπου θα γίνουν οι συνομιλίες, στη δυτική Λευκορωσία, έχει ονομαστεί το “Σπίτι του Κυνηγού” και βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Belovezhskaya Pushcha. Επί Σοβιετικής Ένωσης, ήταν μια πολυτελής κατοικία, προορισμένη να υποδέχεται ανώτατους Σοβιετικούς αξιωματούχους.

Φαίνεται πως η επιλογή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για το σημείο των διαπραγματεύσεων δεν ήταν τυχαία, καθώς φέρει πολλούς συμβολισμούς.

Η επίσημη διάλυση της ΕΣΣΔ

Σε μια εθνική τηλεοπτική ομιλία νωρίς το πρωί της 25ης Δεκεμβρίου 1991, ο Γκορμπατσόφ παραιτήθηκε ως πρόεδρος της ΕΣΣΔ – ή όπως ανακοίνωσε, “δηλώνω ότι διακόπτω τις δραστηριότητές μου στη θέση του Προέδρου της Ένωσης των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.” Δήλωσε ότι το αξίωμα καταργείται, και ότι όλες τις εξουσίες του (όπως ο έλεγχος του πυρηνικού οπλοστασίου) παραχωρούνται στον Γέλτσιν.

Μια εβδομάδα νωρίτερα, ο Γκορμπατσόφ συναντήθηκε με τον Γέλτσιν και αποδέχθηκε το τετελεσμένο γεγονός της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης. Την ίδια ημέρα, το Ανώτατο Σοβιέτ της Ρωσικής ΣΟΣΔ ενέκρινε το καταστατικό αλλαγής του επίσημου ονόματος της Ρωσίας από “Ρωσική Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία” σε “Ρωσική Ομοσπονδία,” δείχνοντας ότι πλέον είναι κυρίαρχο κράτος.

Το βράδυ της 25ης Δεκεμβρίου, στις 7:32 μ. μ. ώρα Μόσχας, αφού ο Γκορμπατσόφ έφυγε από το Κρεμλίνο, η Σοβιετική σημαία υπεστάλη για τελευταία φορά. Στη θέση της υψώθηκε η ρωσική σημαία, σηματοδοτώντας συμβολικά το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης.

Στα αποχαιρετιστήρια λόγια του, υπερασπίστηκε το ρεκόρ του για την εγχώρια μεταρρύθμιση και την ύφεση, αλλά παραδέχθηκε ότι “Το παλιό σύστημα κατέρρευσε πριν αφότου ένα νέο είχε χρόνο για να αρχίσει να δουλεύει.” Την ίδια μέρα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος πραγματοποίησε μια σύντομη τηλεοπτική ομιλία αναγνωρίζοντας επισήμως την ανεξαρτησία των 11 δημοκρατιών.

Στις 26 Δεκεμβρίου, η άνω βουλή του Ενωσιακού Ανώτατου Σοβιέτ ψήφισε την κατάργηση της ύπαρξης της Σοβιετικής Ένωσης. (Η κάτω βουλή, το Συμβούλιο της Ένωσης, δεν ήταν σε θέση να λειτουργήσει από τις 12 Δεκεμβρίου, όταν ανακλήθηκαν οι Ρώσοι βουλευτές αφήνοντάς το χωρίς ένα ελάχιστο αριθμό αντιπροσώπων έτσι ώστε να είναι ικανό να λειτουργήσει.)

Την επόμενη μέρα ο Γέλτσιν μετακινήθηκε στο πρώην αξίωμα του Γκορμπατσόφ, αν και οι ρωσικές αρχές είχαν αναλάβει την σουίτα δύο ημέρες νωρίτερα. Στο τέλος του 1991, τα λίγα εναπομείναντα Σοβιετικά ιδρύματα που δεν είχαν καταληφθεί από τη Ρωσία έπαυσαν την λειτουργία τους, και οι επιμέρους δημοκρατίες ανέλαβαν τον ρόλο της κεντρικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα