Στο κυνήγι του Πούτιν: Η διεθνής συνάντηση στο Λονδίνο για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και το μεγάλο “αγκάθι”

Στο κυνήγι του Πούτιν: Η διεθνής συνάντηση στο Λονδίνο για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και το μεγάλο “αγκάθι”
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν 2022 Aleksey Babushkin/AP

Ποιος ο στόχος της συνάντησης υπουργών Δικαιοσύνης από διάφορες χώρες του κόσμου τον Μάρτιο στο Λονδίνο. Τι ισχύει για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Το θέμα της πιθανής τέλεσης εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία από τη Ρωσία, είναι αποφασισμένες να “κυνηγήσουν” πολλές χώρες της Δύσης. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντόμινικ Ράαμπ πρόκειται να είναι ο οικοδεσπότης μαζί με τον Ολλανδό ομόλογό του, μιας μεγάλης διεθνούς συνάντησης των αντίστοιχων υπουργών διάφορων χωρών του κόσμου, τον ερχόμενο Μάρτιο στο Λονδίνο. Αυτό σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουν την έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για φερόμενα εγκλήματα στην Ουκρανία.

Στόχος είναι να αυξηθεί η παγκόσμια οικονομική και πρακτική υποστήριξη που προσφέρεται στο ΔΠΔ και να συντονιστούν οι προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι έχει όλα όσα χρειάζεται για τη διεξαγωγή ερευνών και τη δίωξη των υπευθύνων“, ανέφερε ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την παράνομη εισβολή, η διεθνής κοινότητα πρέπει να παράσχει την ισχυρότερη υποστήριξή της στο ΔΠΔ, ώστε οι εγκληματίες πολέμου να λογοδοτήσουν για τις φρικαλεότητες που παρακολουθούμε“, σημείωσε ο Ράαμπ στη δήλωση.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Καν θα μιλήσει στη συνάντηση του Λονδίνου, παρέχοντας μια εικόνα για το έργο του δικαστηρίου και “τον ρόλο της διεθνούς κοινότητας στην υποστήριξη των ερευνών του“.

Πολιτικοί του Ηνωμένου Βασιλείου μάλιστα, ζητούν το δικαστήριο να έχει παρόμοια μορφή με τη Δίκη της Νυρεμβέργης το 1945-1946 ενώ εκτός του Βλαντίμιρ Πούτιν, να λογοδοτήσουν τα μέλη του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας και πιθανώς της Λευκορωσίας, καθώς και πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες.

Το “αγκάθι” του καταστατικού της Ρώμης

Ο ΟΗΕ ορίζει την επιθετικότητα ως “τη χρήση ένοπλης δύναμης από ένα κράτος ενάντια στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα ή την πολιτική ανεξαρτησία άλλου κράτους ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο που δεν συνάδει με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών“.

Το ΔΠΔ δεν είναι σε θέση να ερευνήσει ένα έγκλημα επίθεσης εάν η φερόμενη πράξη διαπράχθηκε από κράτος που δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο καταστατικό της Ρώμης που ίδρυσε το δικαστήριο, εκτός εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παραπέμψει το θέμα σε αυτό.

Καθώς η Ρωσία δεν έχει επικυρώσει το καταστατικό της Ρώμης και πιθανότατα “θα ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατά της παραπομπής“, το ΔΠΔ θα μείνει ανίκανο να “διερευνήσει εγκλήματα επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας“. 

Τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Ινστιτούτου Ειρήνης των ΗΠΑ, του Ατλαντικού Συμβουλίου και της Ουκρανικής Πρεσβείας, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από το δικαστήριο να διερευνήσει εγκλήματα επιθετικότητας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Ειρήνης των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ατλαντικό Συμβούλιο και η Ουκρανική Πρεσβεία τον περασμένο μήνα.

Το έγκλημα της επιθετικότητας είναι το άλφα και το ωμέγα του πολέμου“, τόνισε ο Ζελένσκι. “Το να ξεκινήσεις έναν εγκληματικό και απρόκλητο πόλεμο σημαίνει να ανοίξεις την πόρτα σε χιλιάδες εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών και στα κατεχόμενα εδάφη“, πρόσθεσε ο πρόεδρος. 

Να σημειωθεί ότι στα τέλη του Νοεμβρίου, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιέγραψε σε δήλωσή της την πρόταση της ΕΕ για τη σύσταση ενός “εξειδικευμένου δικαστηρίου, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, για τη διερεύνηση και τη δίωξη του εγκλήματος επίθεσης της Ρωσίας”.

Εξέφρασε, επίσης, την ετοιμότητα της ΕΕ να «αρχίσει να συνεργάζεται με τη διεθνή κοινότητα για να λάβει την ευρύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη για αυτό το εξειδικευμένο δικαστήριο». 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα