Γράμμα από τη Νέα Υόρκη: Στο μετρό την ώρα που πυροβόλησαν τον Τραμπ

Διαβάζεται σε 11'
Γράμμα από τη Νέα Υόρκη: Στο μετρό την ώρα που πυροβόλησαν τον Τραμπ
Trump Tower, 14 Ιουλίου 2024 (AP Photo/Yuki Iwamura)

Η Ευτυχία Σουφλέρη μεταφέρει από τη Νέα Υόρκη τον απόηχο της απόπειρας δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Η διαδρομή με το μετρό ήταν 40’ για να φτάσω στο Χάρλεμ και κάπου στα μισά, κοντά στην Times Square που το βαγόνι ξανα-συνδέθηκε με τον έξω κόσμο και πιάσαμε σήμα, ξεκίνησαν να κουδουνίζουν τα κινητά. Στο instagram το πρώτο που είδα ήταν ένα ακατανόητο post από την σελίδα The political compass.

Δεν καταλάβαινα από που προκύπτει μία φωτογραφία του Τραμπ να ματώνει και το σχόλιο “Αυτό είναι αρκετό για να κερδίσει τις εκλογές”. Αναρωτήθηκα τι είχα χάσει σε επίπεδο εξελίξεων. Πόση ώρα ήμουν κάτω από τη γη; Μέχρι να μπω στη σελίδα των New York Times, είχα ξανά χάσει το σήμα. 

Στο εστιατόριο αφροαμερικανικής κουζίνας (soul kitchen) που ήταν το ραντεβού με τις συμφοιτήτριες, η τηλεόραση στην είσοδο έπαιζε ABC News και έγραφε με μεγάλα γράμματα “Το περιστατικό διερευνάται ως πιθανή απόπειρα ανθρωποκτονίας”. Οι θαμώνες που περίμεναν μέχρι να ετοιμαστεί το τραπέζι τους, σχολίαζαν πόσο τυχερός ήταν ο Τραμπ.

Έκαναν αρκετά αστεία για την αστοχία του επίδοξου σκοπευτή που είχε μόλις γίνει γνωστό πως ήταν νεκρός. Το επόμενο λεπτό συζητούσαν ήδη τι σκέφτονταν να παραγγείλουν. Το best seller του εστιατορίου λεγόταν «The President Barack Obama». Είπαν ότι θα παραγγείλουν αυτό. Η συζήτηση έβγαζε νόημα μόνο επειδή γινόταν στο στο Χάρλεμ, άλλοτε γνωστό ως πρωτεύουσα της Μαύρης Αμερικής.

Θαμώνες παρακολουθούν στο Fox News τις εξελίξεις μετά τον τραυματισμό του Ντόναλντ Τραμπ (NurPhoto via AFP)

Οι ρυθμοί στο εστιατόριο και στην πόλη κυλούσαν κανονικά. Ο κόσμος περπατούσε πολύ γρήγορα ή πολύ αργά στο πεζοδρόμιο, όπως πάντα, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν λίγο επιχειρήθηκε κάτι που είχε να συμβεί 42 χρόνια: η εκτέλεση ενός πρώην Προέδρου των ΗΠΑ. Μάλλον δεν υπάρχει κάτι ικανό να διακόψει τη ροή της καθημερινότητας των εκατομμυρίων που ζουν σε αυτή την πόλη.

“Εκτός κι αν είναι δημοσιογράφοι”, σχολιάσαμε, γιατί ήταν το πρώτο απόγευμα από την έναρξη των σπουδών μας στο Columbia, ενάμιση μήνα πριν, που υπήρξε ανησυχητική και πλήρης αφωνία από φοιτητές και καθηγητές στο Slack, όπου επικοινωνούμε αδιάλειπτα για ζητήματα της σχολής.

NurPhoto via AFP

“Όταν είδα την είδηση πως υπήρξε πυροβολισμός σε συγκέντρωση του Τραμπ, δεν μου έκανε εντύπωση, οπότε δεν ασχολήθηκα περαιτέρω”, αναφέρει ο Μάθιου, δημοσιογράφος συμφοιτητής και Αμερικανός πολίτης. “Αργότερα, μπήκα στην Washington Post και είδα πρωτοσέλιδο τη χαρακτηριστική φωτογραφία του ματωμένου Τραμπ με τη γροθιά στον αέρα και τους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών να έχουν σχηματίσει μία ανθρώπινη ασπίδα γύρω του. Τότε πράγματι σοκαρίστηκα. Όχι τόσο που συνέβη ο πυροβολισμός, αλλά που οι μυστικές υπηρεσίες “επέτρεψαν” να συμβεί. Συνήθως υπάρχουν ακραία μέτρα ασφαλείας όταν αφορά Προέδρους. Δηλαδή έχουν 10 άτομα ασφάλεια όταν απλά πάνε να φάνε μεσημεριανό. Δεν ξέρω πώς είναι στην Ελλάδα, αλλά εδώ για να μπεις σε μία προεκλογική συγκέντρωση περνάς από έλεγχο τύπου αεροδρομίου”, εξήγησε.

Συνέχισε λέγοντας πως έχει υπάρξει αρκετά τυχερός δημοσιογραφικά, ώστε να κάτσει σε προεκλογική συγκέντρωση ακριβώς πίσω από τον υποψήφιο και όταν έμαθε πώς υπάρχουν άτομα που σκοτώθηκαν ή νοσηλεύονται σοβαρά μετά την επίθεση στην Πενσυλβάνια, έβαλε τον εαυτό του στη θέση τους.

Mια μικρή ομάδα υποστηρικτών του Τραμπ συγκεντρώθηκε μπροστά από το κτίριο Trump Tower στις 14 Ιουλίου (Anadolu via AFP)
Mια μικρή ομάδα υποστηρικτών του Τραμπ συγκεντρώθηκε μπροστά από το κτίριο Trump Tower στις 14 Ιουλίου (Anadolu via AFP)

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας και την αστυνόμευση γύρω από το κτίριο Trump Tower – που είναι ένα από τα ελάχιστα, αν όχι το μοναδικό σημείο αναφοράς των τραμπικών στο κέντρο μιας παραδοσιακά Δημοκρατικής πόλης.

Mια μικρή ομάδα υποστηρικτών του Τραμπ συγκεντρώθηκε μπροστά από το κτίριο Trump Tower στις 14 Ιουλίου (Anadolu via AFP)
Mια μικρή ομάδα υποστηρικτών του Τραμπ συγκεντρώθηκε μπροστά από το κτίριο Trump Tower στις 14 Ιουλίου (Anadolu via AFP)

Ενώ θεσμικά και σε πολιτειακό επίπεδο συνέβαινε αυτή η αναστάτωση, το μετρό συνέχιζε να είναι 24ωρο και στο αγαπημένο μας μπαρ στο Μπρούκλιν, που έχει κάθε μέρα live μουσική, κανείς δεν συζητούσε γι’ αυτό -έτσι κι αλλιώς η μουσική ήταν πολύ δυνατά για οποιαδήποτε συζήτηση.

Ο Τζόναθαν, συμφοιτητής δημοσιογράφος και βέρος Νεουορκέζος εξιστόρησε πως κατευθυνόταν μαζί με έναν φίλο του προς μία από τις μεγαλύτερες hip hop συναυλίες του καλοκαιριού. “Μου είπαν πως κάποιος προσπάθησε να πυροβολήσει τον Τραμπ και δεν το πίστεψα καν. Όμως, όταν άρχισε να επιβεβαιώνεται σκέφτηκα: την πατήσαμε, θα κερδίσει σίγουρα τις εκλογές. Νομίζω πως το είπα αρκετά φωναχτά και είδα κόσμο να συμφωνεί μαζί μου κουνώντας το κεφάλι” σημείωσε. 

Η 25χρονη ηθοποιός Ελίζα είναι αρκετά προσγειωμένη στην αμερικανική πραγματικότητα που δεν είναι αυτή της Νέας Υόρκης. Ήρθε μόλις πριν από δύο εβδομάδες στην πόλη για πρώτη φορά στη ζωή της. Κατάγεται από το Ουισκόνσιν και εξηγούσε πώς ήταν να μεγαλώνει σε μία υπερ-θρησκευόμενη οικογένεια χριστιανών. Δεν είχε δει ποτέ τηλεόραση μέχρι τα 15 της και το μόνο χόμπι που της επιτρεπόταν ήταν η χορωδία της εκκλησίας.

Ούτε εκείνη ήταν σοκαρισμένη από τις εξελίξεις. Ακόμα κι αν η ίδια έχει απομακρυνθεί πλέον από την κοινότητα και τον τρόπο που μεγάλωσε, γνωρίζει ανθρώπους που οπλοφορούν νόμιμα και θεωρεί στατιστικά αναμενόμενο να συμβεί οποιαδήποτε απόπειρα ανθρωποκτονίας ανά πάσα στιγμή. 

Περαστικοί παρακολουθούν στο Fox News τις εξελίξεις μετά τον τραυματισμό του Ντόναλντ Τραμπ (NurPhoto via AFP)

Το 2023, 4 στα 10 αμερικανικά νοικοκυριά είχαν τουλάχιστον ένα όπλο, σύμφωνα με το Pew Research Center, ενώ αυτό σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε περισσότερα από 83 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα. 

Στον τοπικά εστιασμένο αλγόριθμο του TikTok, έγινε αμέσως viral ένα απόσπασμα παλαιότερης συνέντευξης του Τραμπ, στην οποία δηλώνει ότι οπλοφορεί νόμιμα και στην ερώτηση τι γνώμη έχει για την αυστηροποίηση των όρων έκδοσης άδειας οπλοφορίας, απαντά πως δεν είναι κάτι που στηρίζει σε καμία περίπτωση, γιατί όποιος προχωρήσει σε τέτοιες πολιτικές, κινδυνεύει να παραβιάσει το Αμερικανικό Σύνταγμα. Η συνέντευξη έχει γίνει πριν την πρόσφατη καταδίκη του για κακούργημα. 

Ο αλγόριθμος στο Tik Τοκ χειροτέρευε και με κάποιο τρόπο βρέθηκα στην πλευρά των τραμπικών. Η επικρατούσα θεωρία συνωμοσίας εκεί είναι ότι δεν κατάφεραν (ποιοι;) να εμποδίσουν τον Τραμπ από το να είναι υποψήφιος, παρά τις διάφορες κατηγορίες που προσπάθησαν να του φορτώσουν. Οπότε μία λύση έμενε – να τον σκοτώσουν. 

Αυτό επιβεβαιώνει την εκτίμηση του Τζόναθαν ότι στη μεγάλη εικόνα είναι δύσκολο να μη δούμε αυτήν την απόπειρα δολοφονίας ως κάτι που θα εδραιώσει περαιτέρω μια ήδη πιθανή νίκη του Τραμπ. 

Trump Tower, 14 Ιουλίου 2024 (AP Photo/Yuki Iwamura)

Στις 3 τη νύχτα, το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News έδειχνε το πτώμα (χωρίς blur) και το ονοματεπώνυμο του δράστη. Οι παρουσιαστές ευχαριστούσαν τον Θεό για τον ελαφρύ τραυματισμό του Τραμπ και αναρωτιόντουσαν πώς ένα τόσο νεαρό άτομο πρόλαβε να ριζοσπαστικοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να διαπράξει πρακτικά μία αποστολή αυτοκτονίας. 

Την ίδια στιγμή στο CNN, o έμπειρος πολιτικός αναλυτής Ronald Brownstein εξέφρασε κάτι που μάλλον περιγράφει όλα τα παραπάνω. Ανέφερε ότι στην Αμερική, λόγω του δικομματισμού, για πολλές δεκαετίες επικρατούσε η άποψη πως μόνο το πολιτικό σύστημα είναι διχασμένο και διχοτομημένο, όχι ο λαός. Πλέον, είναι βέβαιο πώς ο διχασμός αφορά κατά βάση τον λαό. 

Η επόμενη ημέρα βρίσκει πολλούς στη Rockaway beach. Είναι μία από τις κοντινότερες παραλίες και η βασική διέξοδος των κατοίκων της Νέας Υόρκης για τον καύσωνα. Γεμίζει ασφυκτικά κάθε Σαββατοκύριακο από ανθρώπους διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων και εθνοτικών backgrounds, κάτι που δεν συμβαίνει στις περισσότερες γειτονιές της πόλης. 

Από το πλήθος ξεχώριζε μια παρέα που άκουγε δυνατά μουσική. Ήταν εμφανώς μεικτή εθνοτικά, μία εικόνα που επίσης σπανίζει στο δημόσιο χώρο, παρά τις προοδευτικές και συμπεριληπτικές τάσεις της Νέας Υόρκης. Χόρευαν όλοι μαζί ποπ τραγούδια που αναφέρονταν στην αγάπη για τον Ιησού, φορώντας μαγιό. 

Η 24χρονη Μάντισον που είναι δασκάλα συντόνιζε τη χορογραφία. Ανέφερε πώς όταν πρωτοάκουσε την είδηση του πυροβολισμού του Τραμπ πρώτα από όλα ευχήθηκε να μην έχει πεθάνει. “Μόλις έμαθα ότι είναι ζωντανός, σκέφτηκα ότι τον έσωσε ο Θεός” πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας πώς θεωρεί τον Τραμπ κακό άνθρωπο. “Έχει κάνει μεγάλο κακό στις γυναίκες, είναι κακοποιητής και απατεώνας, για αυτό καταδικάστηκε. Ωστόσο, είναι ο μοναδικός που έχει μιλήσει ανοιχτά κατά των αμβλώσεων. Εγώ είμαι χριστιανή, άρα είμαι κατά των αμβλώσεων. Αν ο Μπάιντεν έλεγε ότι είναι κατά των αμβλώσεων μπορεί να τον ψήφιζα. Θλίβομαι για όποια ζωή και να χαθεί. Ακόμα και για την ζωή του δράστη αυτής της επίθεσης”. 

Η φίλη της Μικολίνα που είναι βιολόγος και συμμετείχε στη χορογραφία ανέφερε πώς μόλις έμαθε για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου ένιωσε μεγάλη αγωνία για το αν είναι ζωντανός. “Μόλις έμαθα ότι ζει ηρέμησα. Πιστεύω πως δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη στιγμή. Θυμάμαι κάθε λεπτομέρεια. Ήμουν με τους φίλους μου για φαγητό στο Long Island. Είμαι ευγνώμων που τον έσωσε ο Θεός, γιατί δεν ξέρω αν είδες, αλλά λένε ότι η σφαίρα ήταν μερικά χιλιοστά μακρυά” εξήγησε, ενώ σημείωσε πώς θα ψηφίσει τον Τραμπ για δεύτερη φορά στη ζωή της. 

Ο Κρις, ένας νεαρός που καθόταν δίπλα τους σε μια σανίδα του σερφ τους έβγαζε βίντεο γελώντας. Είπε πως η πρώτη του σκέψη ήταν πως αν ο Τραμπ πέθαινε, δεν θα ένιωθε στεναχώρια, αλλά παρόλα αυτά ήταν σοκαρισμένος. “Έκανα αυτό που κάνω πάντα όταν υπάρχουν περιστατικά πυροβολισμών. Δηλαδή περίμενα. Γιατί στην αρχή έρχονται μαζικά διάφορες αντιφατικές ειδήσεις. Άφησα να περάσουν λίγες ώρες, ώστε να έχω μια τελική εικόνα και να μην περιμένω πάνω από το κινητό μου, λαμβάνοντας λειψές πληροφορίες”.

Στο κέντρο της Νέας Υόρκης, φαίνεται πάντως οι περισσότεροι να ζουν στην κοινωνική “φούσκα” τους ή να μην νοιάζονται. Ίσως επειδή απέχει σχεδόν 600 χιλιόμετρα (ή 370 μίλια) από τον τόπο όπου παραλίγο να συμβεί το μοιραίο. Το αγρόκτημα Butler Farm Show στην Πενσυλβάνια που φιλοξένησε την προεκλογική ομιλία του Τραμπ, λειτουργεί κατά τα άλλα ως λούνα παρκ και ως χώρος διεξαγωγής αγώνων αυτοκινήτων. 

Έχει, μάλιστα, πολύ καλές κριτικές στο Google maps, με εξαίρεση κάποιους χρήστες που παραπονιούνται για την εξυπηρέτηση και το δύσκολο πάρκινγκ. Δεν υπάρχει καμία κριτική για ό,τι συνέβη στις 13 Ιουλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα