Στο πλευρό της Γκαλιζία ο πρωθυπουργός της Μάλτας
Απορρίφθηκε το αίτημα του Γιόργκεν Φένεκ για ασυλία από τον Πρωθυπουργό της Μάλτας για την εμπλοκή του στην υπόθεση της Μαλτέζας δημοσιογράφου.
- 29 Νοεμβρίου 2019 14:43
Η κυβέρνηση της Μάλτας ανακοίνωσε σήμερα ότι απέρριψε το αίτημα ενός επιχειρηματία να λάβει ασυλία από τη δίωξη για τον ρόλο του στην δολοφονία της δημοσιογράφου και μπλόγκερ Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία το 2017 έπειτα από έκρηξη στο αυτοκίνητό της.
Ο Γιόργκεν Φένεκ συνελήφθη πάνω στη θαλαμηγό του ενώ επιχειρούσε να φύγει από την Μάλτα πριν από μόλις μια εβδομάδα και στη διάρκεια της ανάκρισης ενέπλεξε στο σχέδιο δολοφονίας της Γκαλιζία τον πρώην προσωπάρχη του πρωθυπουργού Κιθ Σέμπρι.
Την Πέμπτη το βράδυ ο Φένεκ εμφανίστηκε στο δικαστήριο, υπό αυστηρή αστυνομική φρούρηση, για να υποβάλει μια συνταγματική αίτηση ζητώντας από τον πρόεδρο Τζορτζ Βέλα–και όχι από την κυβέρνηση–να αποφασίσει επί του αιτήματός του για ασυλία επικαλούμενος σύγκρουση συμφερόντων.
Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο οι δικηγόροι του Φένεκ ανέφεραν πως ο πελάτης τους είναι έτοιμος να δώσει πληροφορίες σχετικά με τον Σέμπρι και τον πρώην υπουργό Τουρισμού Κόνραντ Μίτσι, ο οποίος παραιτήθηκε την Τρίτη, καθώς και για τον πρώην υπουργό Οικονομίας Κρις Καρντόνα, ο οποίος “έθεσε εαυτόν σε διαθεσιμότητα”.
Το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει σήμερα το μεσημέρι.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απόφαση της κυβέρνησης να απορρίψει το αίτημα για ασυλία ακολουθεί το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που ξεκίνησε χθες στις 8 μμ τοπική ώρα και ολοκληρώθηκε σήμερα στις 3 πμ.
“Το αφήνω στον πρόεδρο να αποφασίσει για τη συνταγματική αξία αυτής της επιστολής”, είπε ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μουσκάτ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης και η αστυνομία έχουν εισηγηθεί στην κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν επιχειρήματα για να δοθεί ασυλία.
Η αστυνομία της Μάλτας ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι ο πρώην στενότερος σύμβουλος του Μουσκάτ, ο Σέμπρι, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας, αφέθηκε ελεύθερος και δεν θεωρείται πλέον πρόσωπο ενδιαφέροντος στην έρευνα.
Ένα οργισμένο πλήθος που ανέμενε τις εξελίξεις έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο αντέδρασε έντονα στην απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο Σέμπρι και κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόπειρα συγκάλυψης της δολοφονίας της Γκαλιζία.