Στόλτενμπεργκ: Η ρωσική απειλή, νέα κανονικότητα για την Ευρώπη

Στόλτενμπεργκ: Η ρωσική απειλή, νέα κανονικότητα για την Ευρώπη
Ουκρανός στρατιώτης 2022 Vadim Ghirda/AP Photo

Αντιμέτωπη με την πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας εδώ και δεκαετίες είναι η Ευρώπη, σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Δεν υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης της ρωσικής στρατιωτικής συσσώρευσης στα σύνορα της Ουκρανίας.

Για μία “νέα κανονικότητα” (new normal) για την Ευρώπη, αναφερόμενος στο ότι πλέον η απειλή της Ρωσίας είναι σταθερή, έκανε λόγο ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα δεν έχει παρατηρηθεί καμία αποκλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής συσσώρευσης στα σύνορα της Ουκρανίας.

“Η Ευρώπη αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας εδώ και δεκαετίες”, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ενότητας των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, με θέμα τη συνεχιζόμενη απειλή της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης επί του εδάφους, ούτε σε ό,τι αφορά τα ρωσικά στρατεύματα, ούτε το ρωσικό εξοπλισμό γύρω από την Ουκρανία, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η Ρωσία μπορεί ακόμα ανά πάσα στιγμή να εισβάλει στην Ουκρανία.

Είπε, επίσης, ότι η συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία, είναι άνευ προηγουμένου, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και προειδοποίησε ότι η όποια επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει “υψηλό τίμημα” για τη Μόσχα.

Ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι υπάρχουν σημάδια ότι η διπλωματία θα μπορούσε να συνεχιστεί. “Το ΝΑΤΟ παραμένει σε ετοιμότητα για διάλογο” με τη Μόσχα, είπε. “Δεν είναι πολύ αργά για τη Ρωσία να κάνει ένα βήμα πίσω από το χείλος της σύγκρουσης και να επιλέξει το δρόμο της ειρήνης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι το ΝΑΤΟ έχει στείλει γραπτές προτάσεις στη Ρωσία για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά, οι οποίες αφορούν κυρίως τη διαφάνεια, τον έλεγχο εξοπλισμών και τη μείωση κινδύνου. “Δεν έχουμε ακόμα λάβει την απάντηση της Ρωσίας», ανέφερε. «Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις ανησυχίες της Μόσχας”, πρόσθεσε.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι “το ΝΑΤΟ δεν θα συμβιβαστεί στις βασικές αρχές του”, δηλαδή στο δικαίωμα κάθε έθνους να επιλέγει το δρόμο του και να υπερασπιίζεται τους Συμμάχους του. Ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει την ενίσχυση της άμυνάς του στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας και συγκεκριμένα στη Ρουμανία, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, με την ανάπτυξη επιπλέον ομάδων μάχης, σε μακροπρόθεσμη βάση. Τόνισε, ότι οι δυνάμεις αυτές δεν αποτελούν «απειλή», για τη Ρωσία αλλά πρόκειται για “δυνάμεις άμυνας”.

Ζητούν αποδείξεις

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αναμένουν ακόμη αποδείξεις για τη μαζική απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, δηλώντας όμως ταυτόχρονα αισιόδοξοι. Η Μόσχα δεν έχει διευκρινίσει πόσα στρατεύματά της έχουν αποχωρήσει από τα σύνορα με την Ουκρανία, ούτε το χρονοδιάγραμμα της απομάκρυνσής τους.

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε στο Sky News πως “η Βρετανία δεν έχει μέχρι στιγμής δει κάποιες αποδείξεις ότι η Ρωσία αποσύρει τους στρατιώτες από τις θέσεις τους κοντά στο ουκρανικό σύνορο και θα πρέπει να κρίνεται από τις πράξεις της σε ό,τι αφορά στην αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή”. “Δεν αμφισβητούμε αυτά που λέει η Ρωσία, αλλά θα την κρίνουμε από τις πράξεις της”, πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες είναι ανεπτυγμένοι κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με τη Δύση.

Παράλληλα συνεχίζονται ως τις 20 Φεβρουαρίου τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας- Λευκορωσίας.

Η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία τροφοδοτούσε εντονη ανησυχία για μια ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις ΗΠΑ και τον Ουκρανό πρόεδρο να αναφέρουν ως πιθανή ημερομηνία έναρξης της επίθεσης την σημερινή μέρα και τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην ΕΕ να απαντά ειρωνευόμενος οτι “οι πόλεμοι στην Ευρώπη σπανίως ξεκινούν Τετάρτες“.

Ζελένσκι: Η Ουκρανία “δεν φοβάται” και “θα αμυνθεί”

Η Ουκρανία “δεν φοβάται” και “θα αμυνθεί” απέναντι στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η χώρα του οποίου βρίσκεται εδώ και εβδομάδες αντιμέτωπη με την απειλή μιας ενδεχόμενης επίθεσης από τις ρωσικές δυνάμεις.

“Δεν φοβόμαστε καμία πρόγνωση, δεν φοβόμαστε κανέναν (…) επειδή θα αμυνθούμε”, είπε ο Ζελένσκι από τη Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στη γραμμή του μετώπου με τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς.

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι παρακολούθησε στρατιωτικές ασκήσεις και πατριωτικές τελετές, την ώρα που οι δυτικές χώρες δήλωναν ότι δεν παρατηρούν αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα, παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι Facebook

Η ρωσική απειλή “είναι εδώ, είναι πραγματική”, επέμεινε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαβεβαίωσε μάλιστα ότι είδε “δυνάμεις που θα ήταν στην πρώτη γραμμή μιας πιθανής επίθεσης (…) και συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στα σύνορα”.

Ο Ζελένσκι, που είχε ανακηρύξει “Ημέρα Ενότητας” τη 16η Φεβρουαρίου, έφτασε το πρωί με ελικόπτερο στο Ρίβνε, για να παρακολουθήσει τα στρατιωτικά γυμνάσια, στα οποία συμμετείχαν και τα αντιαρματικά όπλα που παρέδωσαν πρόσφατα δυτικές χώρες στην Ουκρανία. “Σας ευχαριστώ που υπερασπίζεστε το κράτος μας. Όταν σας βλέπω, αισθάνομαι ασφάλεια”, είπε στους στρατιωτικούς που ήταν παρόντες.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι ολοκληρώθηκαν οι ασκήσεις και αποχώρησαν οι στρατιώτες από την Κριμαία, δίνοντας στη δημοσιότητα και ένα βίντεο που δείχνει βαγόνια φορτωμένα με στρατιωτικό υλικό να φεύγουν από τη χερσόνησο τη νύχτα. Μια παρόμοια ανακοίνωση έγινε και χθες Τρίτη. Η Λευκορωσία υποσχέθηκε επίσης σήμερα ότι όλοι οι Ρώσοι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο έδαφός της στο πλαίσιο ασκήσεων θα αποχωρήσουν όταν ολοκληρωθούν τα γυμνάσια αυτά, στις 20 Φεβρουαρίου.

Ουκρανία: Οι μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις στην ιστορία της χώρας

Την ίδια στιγμή και ενώ μαίνεται η ένταση με την Ρωσία, αξιωματούχοι στην Ουκρανία λένε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις, που ξεκίνησαν χθες, είναι πιθανώς οι χειρότερες που έχει δει ποτέ η χώρα.

Όπως αναφέρει το BBC, τουλάχιστον 10 μεγάλες ουκρανικές ιστοσελίδες δέχθηκαν επίθεση και “έπεσαν”, συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων Άμυνας, Εξωτερικών και Πολιτισμού και των δύο μεγαλύτερων κρατικών τραπεζών της Ουκρανίας.

“Η επίθεση σχεδιάστηκε εκ των προτέρων, βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτελείται από πολλές χώρες”, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού Μιχαήλ Φεντόροφ σε ενημέρωση στο Κίεβο, ενώ το κόστος της επίθεσης υπολογίζεται μέχρι στιγμής σε εκατομμύρια δολάρια.

Αρκετοί Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τη Ρωσία πως κρύβεται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις, σχολιάζοντας πως στόχος ήταν ο πανικός και η αστάθεια. Από την άλλη η Μόσχα αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα