Στόλτενμπεργκ: “Νίκη του Πούτιν στην Ουκρανία θα είναι μήνυμα προς άλλους αυταρχικούς ηγέτες”

Στόλτενμπεργκ: “Νίκη του Πούτιν στην Ουκρανία θα είναι μήνυμα προς άλλους αυταρχικούς ηγέτες”
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ 2023 Andreea Alexandru/AP

Για το ενδεχόμενο νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία και τον αντίκτυπο που θα έχει στις κινήσεις της Κίνας να καταλάβει την Ταϊβάν, μίλησε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ως “άλλοθι” της Κίνας να εισβάλει στην Ταϊβάν χαρακτήρισε μια ενδεχόμενη νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε συνέντευξή του στη σουηδική εφημερίδα Expressen, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε ως “παραβίαση του διεθνούς δικαίου” ενδεχόμενη νίκη του Πούτιν στην Ουκρανία, κάτι που θα αποτελούσε “μήνυμα προς άλλους αυταρχικούς ηγέτες”.

“Εάν ο Πούτιν πετύχει αυτό που θέλει με την Ουκρανία παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και χρησιμοποιώντας στρατιωτική βία, τότε είναι ένα μήνυμα προς άλλους αυταρχικούς ηγέτες κι επίσης προς το Πεκίνο– ότι μπορούν να ασκήσουν στρατιωτική βία”.

Η προειδοποίηση αυτή, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ήρθε καθώς ο Στόλτενμπεργκ παραδέχτηκε ότι η υπό πολιορκία ουκρανική πόλη Μπαχμούτ κινδυνεύει να περάσει υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Κίνα θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί να καταφύγει στην κατάληψη της Ταϊβάν με τη βία, εάν επιτύχει η εισβολή του Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι “αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα μπορεί να συμβεί αύριο στην Ασία”.

“Η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία επηρεάζει τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν στο Πεκίνο. Αυτό περιλαμβάνει την Ταϊβάν”, είπε.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κατέστησε σαφές ότι θεωρεί το νησί της Ταϊβάν μέρος της Κίνας σύμφωνα με το δόγμα “Μία Κίνα”, ενώ ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-Wen υποστηρίζει ότι το νησί είναι αυτοδιοικούμενο κράτος του οποίου ο λαός απορρίπτει συντριπτικά την επανένωση με την ηπειρωτική Κίνα.

Το Πεκίνο βοήθησε να αποτραπούν οι προσπάθειες καταδίκης της Μόσχας στα Ηνωμένα Έθνη μετά την υπογραφή συμφωνίας φιλίας «χωρίς όρια» εβδομάδες πριν από την έναρξη της εισβολής και αρνήθηκε να καταδικάσει ανοιχτά τον πόλεμο.

Η Κίνα είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου και θεωρεί τη σχέση της με τη Ρωσία ως ζωτικής σημασίας για την αντιστάθμιση της επιρροής του ΝΑΤΟ και των δυτικών δυνάμεων.

Ωστόσο, δεν υπάρχει απόδειξη ότι η Κίνα προμηθεύει επί του παρόντος όπλα στη Ρωσία ενώ επισήμως καλεί σε ειρηνική παύση των εχθροπραξιών, αναφέρει η βρετανική Daily Mail.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα