Στους δέκα οι νεκροί δημοσιογράφοι για το 2018

Στους δέκα οι νεκροί δημοσιογράφοι για το 2018

Η Karla Turcios έγινε το δέκατο θύμα της βίας εναντίον εκπροσώπων του Τύπου, στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους. Εκατοντάδες είναι οι φυλακισμένοι ρεπόρτερ, με την Τουρκία να βρίσκεται στο Νο1 και να τη χωρίζει χαώδης απόσταση από το Νο2.

Η Karla Turcios είναι η δέκατη δημοσιογράφος που δολοφονείται μέσα στο 2018. Το πτώμα της 33χρονης δημοσιογράφου από το El Salvador βρέθηκε σε δρόμο, στα περίχωρα χωριού 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του San Salvador. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της νεκροψίας -αλλά και της αστυνομικής έρευνας που διενεργείται- ας δούμε τι ισχύει μόνο φέτος για την ιδιότητα που από ό,τι φαίνεται διώκεται παντού -κατά τα φαινόμενα, όταν η δουλειά γίνεται σωστά και ενοχλεί.

Σύμφωνα με την Committee to Protect Journalists, ανεξάρτητη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργάνωση, με έδρα στη New York και ανταποκριτές σε όλον τον κόσμο, πέρυσι οι δολοφονίες έφτασαν τις 66, συμπεριλαμβανομένων των 46 που έγινε γνωστό το κίνητρο. Μέσα στο 2017, περι τους 262 εκπροσώπους του Τύπου βρέθηκαν πίσω από τα σίδερα της φυλακής -η πλειοψηφία παραμένει εκεί.

H Τουρκία έχει αναρριχηθεί στο Νο1 της λίστας και τη χωρίζει το χάος από το Νο2

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία 73 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στη γείτονα, από το 2015 έως το τέλος του 2017 και παραμένουν φυλακισμένοι. Η επόμενη χώρα της λίστας -με τους περισσότερους κρατούμενους ρεπόρτερ- έχει 10 και είναι το Βιετνάμ. Από το 1992 έως και σήμερα, αγνοούνται 58 δημοσιογράφοι.

Η οδυνηρή πραγματικότητα -για τους δημοσιογράφους- στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2018

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Jefferson Pureza Lopes
Ιδιότητα: Ρεπόρτερ
Μέσο: Beira Rio FM
Ημερομηνία θανάτου: 17 Ιανουαρίου
Πώς πέθανε: δολοφονήθηκε

Το βράδυ της 17ης του Γενάρη, βρισκόταν στο σπίτι του, στην Edealina, πόλη 4.000 κατοίκων, όταν εμφανίστηκε μια μοτοσυκλέτα, με δυο αναβάτες, ο συνεπιβάτης πυροβόλησε τον δημοσιογράφο στο κεφάλι -ήταν στον καναπέ του σπιτιού του και παρακολουθούσε τηλεόραση- και τον σκότωσε. Φίλοι και συνάδελφοι του θύματος εξήγησαν πως ο Lopes συχνά ασκούσε κριτική στους τοπικούς πολιτικούς, στην εκπομπή του και είχε δεχθεί ουκ ολίγες απειλές.

ΜΕΞΙΚΟ

Leslie Ann Pamela Montenegro del Real
Ιδιότητα: ρεπόρτερ, αρθρογράφος, σχολιαστής
Mέσο: YouTube (είχε κανάλι) και El Sillón
Ημερομηνία θανάτου: 5 Φεβρουαρίου
Πώς πέθανε: δολοφονήθηκε

Δυο άγνωστοι άνδρες δολοφόνησαν τη σατιρική δημοσιογράφο που ήταν γνωστή ως Pamika, στο Acapulco, ενώ ήταν στο εστιατόριο του συζύγου της. Εισέβαλαν στο χώρο, την πλησίασαν και την πυροβόλησαν στο κεφάλι και στην κοιλιά. Αργότερα αποκαλύφθηκε πως είχε δεχθεί πολλές απειλές, τους μήνες που είχαν προηγηθεί της δολοφονίας της.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ

Ján Kuciak
Ιδιότητα: Ρεπόρτερ
Mέσο: Aktuality
Ημερομηνία θανάτου: 25 Φεβρουαρίου
Πώς πέθανε: δολοφονήθηκε

Ο Ján Kuciak ασχολείτο με την ερευνητική δημοσιογραφία. Είχε προϋπηρεσία στο Organized Crime and Corruption Reporting Project, με έδρα στο Sarajevo, ενώ είχε πάρει μέρος σε έρευνα για την ιταλική μαφία (Ndragheta). Η τελευταία του δουλειά αφορούσε φορολογικές απάτες, ανθρώπων που ήταν κοντά στο σοσιαλιστικό δημοκρατικό κόμμα, SMER. Το βράδυ της 25ης του Φλεβάρη ήταν με τη σύντροφο του, στο σπίτι του στη Velká Mača, πέντε χιλιόμετρα μακριά από την Bratislava, όταν άγνωστοι τον πυροβόλησαν μια φορά στο στήθος και την Martina στο κεφάλι.

ΥΕΜΕΝΗ

Mohammad al-Qadasi
Ιδιότητα: Φωτογράφος
Μέσο: Belgees TV
Ημερομηνία θανάτου: 22 Ιανουαρίου
Πώς πέθανε: από πυρά των Houthis

Βρισκόταν κοντά στο χωριό Khayami, για να καλύψει μια ειδική τελετή αποφοίτησης ειδικών δυνάμεων, όταν έγινε ρίψη πυραύλου σε περιοχή που απείχε μόλις λίγα λεπτά από το σημείο που βρισκόταν. Πήγε να δει και να καταγράψει τι είχε συμβεί. Τον πυροβόλησαν οι Houthis, όπως είναι γνωστά τα μέλη του ισλαμικού, πολιτικού και ένοπλου κινήματος Ansar Allah (μεταφράζεται ως “Υποστηρικτές του Θεού”).

ΣΥΡΙΑ

Abdul Rahman Ismael Yassin
Ιδιότητα: ρεπότερ/φωτογράφος
Μέσο: Hammouriyeh media office
Ημερομηνία θανάτου: 20 Φεβρουαρίου
Πώς πέθανε: από ρίψη barrel bomb

Το μέσο του ενημέρωσε πως ο νεαρός ρεπόρτερ/φωτογράφος παραδόθηκε στα τραύματα που προκάλεσαν στο κεφάλι και το στομάχι, θραύσματα barrel bomb (περιλαμβάνει ένα βαρέλι, στο οποίο βάζουν υψηλής εκρηκτικότητας υλικά και τα πετούν από ελικόπτερα), τουαυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού που χρησιμοποιεί κατά κόρον η πολεμική αεροπορία της Συρίας. Ο Abdul Rahman Ismael Yassin βρισκόταν στη γενέτειρα του, Hammouriyeh της ανατολικής Ghouta που βομβαρδίζεται για μήνες -ως περιοχή στην οποία ζουν επαναστάτες, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας.

Bashar al-Attar

Ιδιότητα: Φωτογράφος
Μέσο: Arbin Unified Media Office
Hμερομηνία θανάτου: 12 Μαρτίου
Πώς πέθανε: σε επίθεση ρωσικών δυνάμεων

Τραυματίστηκε ενώ προσπαθούσε να βοηθήσει πολίτες, οι οποίοι είχαν τραυματιστεί από επιθέσεις της ίδιας ημέρας, να φτάσουν σε περιοχή που θα τους πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες. Τον χτύπησαν θραύσματα. Διεκομήσθη στο νοσοκομείο της περιοχής όπου και πέθανε.

Kamel abu al-Walid

Ιδιότητα: Φωτογράφος
Μέσο: Jarabulus media office
Ημερομηνία θανάτου: 19 Μαρτίου
Πώς πέθανε: από διασταυρούμενα πυρά

Πέθανε από τραύματα που προκλήθηκαν έπειτα από έκρηξη νάρκης, στην πόλη Afrin, βόρεια της Συρίας, ενώ κάλυπτε την κατάληψη της πόλης από τουρκικές δυνάμεις και τους συνεργάτες της στον Free Syrian Army. Πριν εργαστεί ως φωτογράφος στο μέσο Jarabulus, υπήρξε μέλος του FSA.

Obeida abu Omar

Ιδιότητα: Δημοσιογράφος
Μέσο: Damaski Media Agency
Ημερομηνία θανάτου: 21 Μαρτίου
Πώς πέθανε: σε αεροπορική επίθεση

Κάλυπτε τις αεροπορικές επιθέσεις, από το σπίτι του, στην πόλη Ein Tirma, όταν ένας πύραυλος έπεσε στο σπίτι του.

IΣΡΑΗΛ

Yaser Murtaja

Ιδιότητα: Eικονολήπτης, φωτογράφος, παραγωγός
Μέσο: Ain Media
Ημερομηνία θανάτου: 7 Απριλίου
Πώς πέθανε: από σφαίρα

Ο εργαζόμενος στην εταιρία Ain Media, που έχει έδρα στη Gaza, κάλυπτε τις διαμαρτυρίες στην περιοχή της ανατολικής Kahn Younis (350 μέτρα μακριά από το φράκτη), εναντίον των Ισραηλινών. Φορούσε κράνος και αλεξίσφαιρο στα οποία αναγραφόταν η λέξη “PRESS” -με κεφαλαία. Δέχθηκε σφαίρα στην κοιλιακή περιοχή, υποβλήθηκε σε επέμβαση που κράτησε τέσσερις ώρες για να τακτοποιηθεί η ζημιά στην σπλήνα και τις αρτηρίες, έχασε πολύ αίμα, ξαναμπήκε στο χειρουργείο τα μεσάνυχτα και εκεί άφησε την τελευταία πνοή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα