Στους “πατέρες” του microRNA το Νόμπελ Ιατρικής

Διαβάζεται σε 2'
Στους “πατέρες” του microRNA το Νόμπελ Ιατρικής
JONATHAN NACKSTRANDAFP/AFP

Οι Αμερικανοί Victor Ambros και Gary Ruvkun τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του microRNA.

Οι Αμερικανοί Victor Ambros (Βίκτορ Αμπρος) και Gary Ruvkun (Γκάρι Ράβκιν) τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του microRNA, νέας υποδιαίρεση του μορίου του RNA, που διαδραματίζει κρίσιμης σημασίας ρόλο στην ρύθμιση της δραστηριότητας των γονιδίων.

«Το βραβείο Νόμπελ της φετινής χρονιάς ανταμείβει δύο επιστήμονες για την ανακάλυψη μίας θεμελιώδους αρχής που διέπει την ρύθμιση της δραστηριότητας των γονιδίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής.

«Η επαναστατική τους ανακάλυψη αποκάλυψε μία τελείως νέα αρχή της ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης που αποδεικνύεται κρίσιμης σημασίας για τους πολυκύτταρους οργανισμούς, περιλαμβανομένων των ανθρώπων», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο 70χρονος Victor Ambros ήταν ο πρώτος που κλωνοποίησε το microRNA το 1993, ενώ ο 72χρονος Gary Ruvkun ακολούθησε με τη δική του ανακάλυψη το 2000.

Ο Ambros, ο οποίος είναι σήμερα καθηγητής φυσικών επιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ήταν τότε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ο Ruvkun, που σήμερα είναι καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ήταν στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

«Όλοι πίστευαν ότι το μείζον πρόβλημα της γονιδιακής ρύθμισης είχε ήδη λυθεί», δήλωσε ο Olle Kämpe, αντιπρόεδρος της Συνέλευσης των Νόμπελ.

Αυτό άλλαξε τις τελευταίες δεκαετίες και οι ερευνητές γνωρίζουν πλέον ότι το ανθρώπινο γονιδίωμα κωδικοποιεί περισσότερα από 1.000 microRNA, σύμφωνα με τα βραβεία Νόμπελ.

Τα microRNA βοηθούν στον έλεγχο της γονιδιακής δραστηριότητας, επιτρέποντας στα κύτταρα να εκτελούν μια σειρά από λειτουργίες στο σώμα. Συμβάλλουν στην εξήγηση του γιατί, παρά το γεγονός ότι έχουν τις ίδιες γενετικές πληροφορίες στο DNA, τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος διαφέρουν τόσο πολύ.

«Ως ερευνητές, κατανοούμε πολύ καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας των κυττάρων», δήλωσε ο Kämpe.

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς η ανακάλυψη των microRNA θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην ιατρική, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν επιπτώσεις για τον καρκίνο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα θέματα υγείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα