Στόχος της Χεζμπολάχ βάσεις της Μοσάντ – Όλα τα βλέμματα στο διάγγελμα Νασράλα

Διαβάζεται σε 6'
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα AP Photo

Διάγγελμα μετά “τις τελευταίες εξελίξεις” θα απευθύνει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα στις 6μ.μ. Τουλάχιστον 3 νεκροί στα ισραηλινά πλήγματα, εκκλήσεις για αποκλιμάκωση

Μεγαλώνουν οι ανησυχίες για επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μετά την προαναγγελθείσα επίθεση της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ, ως αντίποινα για τη δολοφονία του κορυφαίου διοικητή της, Φαούντ Σουκρ στα τέλη Ιουλίου στη Βηρυττό.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι η Χεζμπολάχ είχε ως στόχο να πλήξει βάσεις στρατιωτικών πληροφοριών και της Μοσάντ στο κεντρικό Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τον Ραδιοφωνικό Σταθμό του Ισραηλινού Στρατού και τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Haaretz.

Η Χεζμπολάχ έχει καταγράψει 11 βάσεις που υποστηρίζει ότι στόχευσε, αλλά τόσο η ίδια όσο και οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι στόχευε επίσης τα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ και τα κεντρικά γραφεία των IDF, υποστηρίζει η Jerusaleem Post.

Μετά την επίθεση, ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι πραγματοποίησε προληπτικά πλήγματα, καταστρέφοντας εκτοξευτές ρουκετών σε ολόκληρο τον νότιο Λίβανο.

Όπως σημειώνει το Al Jazeera, ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις που πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός από την αρχή αυτής της σύγκρουσης – μια εκτεταμένη επίθεση που στόχευσε έως και 40 τοποθεσίες.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε πως τουλάχιστον τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινά πλήγματα στο νότιο τμήμα της χώρας.

Όπως όλα δείχνουν – άλλωστε το ανακοίνωσε και η ίδια η Χεζμπολάχ που έκανε λόγο για “ολοκλήρωση της πρώτης φάσης” – αυτός ο γύρος επιθέσεων έχει τελειώσει. Ωστόσο, η Χεζμπολάχ δηλώνει ότι αυτό είναι μόνο η αρχή της υποσχόμενης αντεπίθεσής της, χωρίς να τοποθετεί χρονικά τη συνέχεια.

Το μήνυμα που εκπέμπει το Ισραήλ, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις δηλώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες, είναι ότι η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της Χεζμπολάχ όσον αφορά περαιτέρω κλιμάκωση, καθώς ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε τουλάχιστον τρεις φορές ότι οι δυνάμεις τους έδρασαν σε αυτοάμυνα.

Στις 6μ.μ. το διάγγελμα Νασράλα

Από εδώ και στο εξής, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο τι θα πει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που θα απευθύνει ομιλία σήμερα στις 18:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος).

Η ομιλία του Χασάν Νασράλα θα αφορά “τις τελευταίες εξελίξεις”, διευκρίνισε η Χεζμπολάχ στην ανακοίνωσή της.

Νετανιάχου: Όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι το Ισραήλ θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, να επιστρέψουμε με ασφάλεια τους κατοίκους του βορρά στα σπίτια τους και να συνεχίσουμε να τηρούμε έναν απλό κανόνα: Όποιος μας βλάψει – θα τον βλάψουμε», ανέφερε σε δήλωσή του.

Νέες επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε σήμερα περαιτέρω επιθέσεις κατά εκτοξευτήρων ρουκετών της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ώρες μετά την ανακοίνωσή του ότι πραγματοποίησε προληπτικά αεροπορικά πλήγματα κατά του υποστηριζόμενου από το Ιράν σιιτικού κινήματος του Λιβάνου.

“Την τελευταία ώρα, οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) έπληξαν εκτοξευτήρες της Χεζμπολάχ σε διάφορες περιοχές στον νότιο Λίβανο για να απομακρύνουν τις απειλές”, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Τρεις νεκροί στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου γνωστοποίησε ότι τουλάχιστον 3 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους στα ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε “επιδρομή του ισραηλινού εχθρού” στο χωριό Ατ-Τίρι και ένας τρίτος σε “επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (drone) σε αυτοκίνητο στην κοινότητα Χιάμ”, ανέφερε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου σε ανακοίνωσή του.

Το κίνημα Αμάλ, σύμμαχος της Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε παράλληλα τον θάνατο ενός μέλους του στα ισραηλινά πλήγματα, διευκρινίζοντας ότι αυτός προέρχεται από την Χιάμ.

Το υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε επίσης τον τραυματισμό δύο ανθρώπων, ο ένας εκ των οποίων είναι Σύρος, σε “σειρά ισραηλινών επιδρομών” στο νότιο τμήμα της χώρας.

Με πάνω από 320 ρουκέτες η επίθεση της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ στην ανακοίνωσή της νωρίτερα για την επίθεση είπε ότι εξαπέλυσε “μεγάλο αριθμό drones” και “πάνω από 320” ρουκέτες Κατιούσα σε 11 στρατιωτικές βάσεις του Ισραήλ και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, σε αντίποινα για τον θάνατο στελέχους του στρατιωτικού της βραχίονα σε ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό στις 30 Ιουλίου.

Τα πυρά του λιβανικού σιιτικού κινήματος ήταν μέρος μιας “μεγαλύτερης επίθεσης που είχε σχεδιαστεί και μπορέσαμε να αποτρέψουμε ένα μεγάλο μέρος αυτής σήμερα το πρωί”, σημείωσε από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός, ανακοινώνοντας ότι διεξήγαγε “προληπτικά” πλήγματα στον Λίβανο για να αποτρέψει μια “επίθεση ευρείας κλίμακας” της Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι “γύρω στα εκατό” αεροσκάφη του “στοχοθέτησαν και κατέστρεψαν χιλιάδες ράμπες εκτόξευσης ρουκετών της Χεζμπολάχ” στη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών που εξαπέλυσε.

Ο ΟΗΕ και ο Λιβανέζος πρωθυπουργός ζητούν να σταματήσει η κλιμάκωση

Η συντονίστρια του ΟΗΕ στον Λίβανο και οι κυανόκρανοι που είναι ανεπτυγμένοι στη χώρα όπως και ο Λιβανέζος πρωθυπουργός ζήτησαν σήμερα να υπάρξει αποκλιμάκωση μεταξύ του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Ο Νατζίμπ Μικάτι επεσήμανε ότι «είχε επαφές με τους φίλους του Λιβάνου ώστε να σταματήσει η κλιμάκωση», αφού η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον του Ισραήλ, το οποίο προέβη σε αμυντικά πλήγματα στο λιβανέζικο έδαφος για να περιορίσει το εύρος της επίθεσης.

Η συντονίστρια του ΟΗΕ στον Λίβανο και η προσωρινή δύναμη του ΟΗΕ (Unifil) που είναι ανεπτυγμένη στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου ζήτησαν από τη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ «να απέχουν από οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση» και να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός».

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το πιο επείγον είναι «να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα και να εφαρμοστεί η απόφαση 1701 του ΟΗΕ», η οποία έβαλε τέλος στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006.

Στην κοινή τους ανακοίνωση η συντονίστρια του ΟΗΕ και η Unifil υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη «επιστροφής στην παύση των εχθροπραξιών μετά την εφαρμογή της απόφασης 1701».

Η απόφαση αυτή προβλέπει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ μπορούν να αναπτυχθούν στο νότιο τμήμα της χώρας που συνορεύει με το Ισραήλ.

Από την πλευρά της η Αίγυπτος προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ανοίξει ένα νέο μέτωπο πολέμου στον Λίβανο, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας έκκληση για σταθερότητα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα