Süddeutsche Zeitung: Απόλυτη αλληλεγγύη των Ευρωπαίων σε Ελλάδα και Κύπρο

Süddeutsche Zeitung: Απόλυτη αλληλεγγύη των Ευρωπαίων σε Ελλάδα και Κύπρο
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες AP

Τα ευρωπαϊκά κράτη εξέφρασαν την "απόλυτη αλληλεγγύη" τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο και ζήτησαν από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην έρευνα και εξόρυξη φυσικών πόρων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου

H εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στη διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής: «Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί η ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, με την οποία οι σχέσεις είναι ήδη τεταμένες. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κατηγορούν τη χώρα για “συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες” και εννοούν την τουρκική τακτική στη διαμάχη με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τον Φεβρουάριο πλοίο του τουρκικού ναυτικού εμβόλισε ελληνικό πλοίο στο Αιγαίο. Επιπλέον στα ανοιχτά της Κύπρου το τουρκικό ναυτικό εμπόδισε ερευνητικό σκάφος του ιταλικού ομίλου πετρελαίου EΝΙ, το οποίο βρισκόταν εκεί για έρευνες υδρογονανθράκων. Η Τουρκία ζητά τη συμμετοχή των Τουρκοκύπριων στην εκμετάλλευση των πόρων.

Τα ευρωπαϊκά κράτη εξέφρασαν την “απόλυτη αλληλεγγύη” τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο και ζήτησαν επειγόντως από την Τουρκία να σταματήσει “αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην έρευνα και εξόρυξη φυσικών πόρων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου”».

Τουσκ- Γιούνκερ: “Οι παράνομες πράξεις” της Τουρκίας θα συζητηθούν στη Βάρνα

Και στις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων συνεχίστηκε το… «ευρωχαστούκι» για την Τουρκία. Στην συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, που έγινε στον απόηχο της τρομοκρατικής ενέργειας στη Γαλλία, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και ο Πρόεδρος Γιούνκερ παρουσίασαν αναλυτικά τις θέσεις των επίσημων συμπερασμάτων και εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την προκλητική στάση της Τουρκίας.

«Οι παράνομες πράξεις της Τουρκίας σίγουρα θα συζητηθούν στη Βάρνα. Δεν θα είναι εύκολη συνάντηση. Η ΕΕ ανησυχεί και για άλλα περίπλοκα ζητήματα, όπως εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας και τη Συρία», δήλωσε ο Πρόεδρος Τουσκ.

«Τα συναισθήματά μου για τη συνάντηση της Βάρνας είναι ανάμικτα γιατί οι διαφορές στον τρόπο που κοιτάμε τα πράγματα η ΕΕ και η Τουρκία είναι πολλές. Θα είμαστε ειλικρινείς και ανοιχτοί στο διάλογο, δε θα κρύψουμε δηλαδή αυτές τις διαφορές, και θα προσπαθήσουμε για τη βελτίωση της συνεργασίας», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Γιούνκερ.

Πλήρης η αλληλεγγύη προς Κύπρο και Ελλάδα, λέει ο Αναστασιάδης

Για πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη προς την Κύπρο και την Ελλάδα μίλησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. «Είναι η πρώτη φορά που καταδικάζονται απερίφραστα οι συνεχείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ενόψει της Συνόδου της Βάρνας», τόνισε.

Όπως σημείωσε, μέσα από τα επίσημα συμπεράσματα, «σαφέστατα διαφαίνεται η καταδίκη, με απερίφραστο τρόπο, της Τουρκίας για τις συνεχείς παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης βεβαίως και η καταδίκη για τις ενέργειες που πραγματοποιούνται στο Αιγαίο Πέλαγος. Και όταν λέμε την Ανατολική Μεσόγειο, δεν εννοούμε παρά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί επ’ αυτού έγιναν οι καταγγελίες και επ’ αυτού αποφαίνεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Έχουμε Συμπεράσματα, τα οποία υποδηλούν πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα».

Την ίδια ώρα, «εκφράζεται η έντονη ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών από την Τουρκία, περιλαμβανομένων των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ζητώντας τερματισμό της απαραδέκτου καταστάσεως», είπε.

«Το πιο σημαντικό είναι πως τα Συμπεράσματα, όπως αποτυπώνονται, και οι εκφρασθείσες θέσεις, θα μεταφερθούν με ενιαίο τρόπο από τους συμμετέχοντες στη Συνάντηση της Βάρνας, και πιο συγκεκριμένα, από τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Donald Tusk και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Jean-Claude Juncker, σε όσους θα συμμετέχουν στη Συνάντηση της Βάρνας, με υπερτονισμό προς την Τουρκία ότι προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στα θέματα που καταγράφονται στην ημερήσια διάταξη, θα πρέπει η Τουρκία να ανταποκριθεί, τόσο όσον αφορά τα Συμπεράσματα, αλλά και όσον αφορά τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι το καταληκτικό, ότι δηλαδή η ΕΕ θα ευρίσκεται σε εγρήγορση παρακολουθώντας την υλοποίηση ή μη των όσων τα Συμπεράσματα διαλαμβάνουν», κατέληξε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα