Σχέδιο Ιμάμογλου για “θωράκιση” της Κωνσταντινούπολης από τους σεισμούς
Σχέδιο κινητοποίησης για το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη παρουσίασε ο Εκρέμ Ιμάμογλου. Πόσο πιθανό είναι το "χτύπημα" του Εγκέλαδου στην πόλη;
- 03 Μαρτίου 2023 22:04
Η Τουρκία ακόμη προσπαθεί να μαζέψει τα “κομμάτια” της από τους φονικούς σεισμούς που “χτύπησαν” τη χώρα, στοιχίζοντας τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Ωστόσο, ο φόβος ενός νέου, εξίσου ισχυρού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη είναι παραπάνω από υπαρκτός. Εξ ου και το σχέδιο κινητοποίησης που παρουσίασε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.
Σε δηλώσεις του ο Ιμάμογλου ανέφερε για το σχέδιο ότι υλοποιήθηκε προκειμένου να προστατευτεί η πόλη κι έτσι να λάβει τον “τίτλο” της πρώτης τουρκικής πόλης που είναι ανθεκτική στους σεισμούς και θα αποτελέσει παράδειγμα για την υπόλοιπη χώρα.
“Οι σεισμοί είναι αναπόφευκτοι για την Κωνσταντινούπολη. Όπως έχει χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη σε όλη την ιστορία, θα συμβεί ξανά”, δήλωσε μεταξύ άλλων.
Ο Ιμάμογλου, όπως μεταδίδει η hurriyetdailynews, πρότεινε τη δημιουργία ενός συμβουλίου σεισμού για την περιοχή του Μαρμαρά. Μέρος του “Σχεδίου Αντισεισμικής Δράσης και Αντιμετώπισης” περιλαμβάνει τις συχνότερες επιθεωρήσεις σε κτίρια, μετά την έκδοση των αδειών χρήσης τους.
Οι πιθανότητες ενός ισχυρού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη
Τις πιθανότητες να σημειωθεί ένας ισχυρός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, “δίνει” δημοσίευμα της al-monitor.
Επιστημονικές έρευνες μετά τους σεισμούς του 1999 έκαναν λόγο για 62% πιθανότητα να σημειωθεί ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη σε διάστημα 30 ετών.
“23 χρόνια έχουν περάσει από τότε και ακόμα δεν είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι”, δήλωσε ο γνωστός Τούρκος σεισμολόγος, Νάτσι Γκιορούρ. “Ο χρόνος λιγοστεύει καθώς η ένταση στο ρήγμα αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Έτσι, όσο περνάει ο καιρός, τόσο μεγαλώνουν οι ανησυχίες μας”.
Κάποιοι επιστήμονες αμφιβάλλουν ότι ο σεισμός αυτός θα σημειωθεί σύντομα. “Θα με εξέπληττε αν λάμβανε χώρα πριν το 2045”, λέει ο Αχμέτ Ερτσάν.
Ωστόσο, είναι λίγοι εκείνοι που διαφωνούν με τις προβλέψεις σχετικά με τις βαρύτατες συνέπειες που θα είχε μια τέτοια καταστροφή, αν οι αρχές δεν προβούν άμεσα σε λήψη μέτρων.
Τις ανησυχίες εντείνει ακόμη περισσότερο το χρόνιο πρόβλημα της Τουρκίας με τις κακές κατασκευές κτιρίων και τη μη επιβολή των οικοδομικών κωδίκων, λόγω διαφθοράς.
Μετά τους σεισμούς του 1999, η Τουρκία αυστηροποίησε τους κανόνες κατασκευής και εισήγαγε πρότυπα ανθεκτικότητας των κτιρίων απέναντι στους σεισμούς. Παρ’ όλα αυτά, όμως, πολλά καινούργια κτίρια κατέρρευσαν στους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, εγείροντας φόβους ότι και οι υπόλοιπες κατασκευές που είχαν διαφημιστεί ως “ανθεκτικές” θα μπορούσαν να υποστούν σοβαρές ζημιές.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις