Σχέδιο της ΕΕ για τον περιορισμό της fast fashion

Σχέδιο της ΕΕ για τον περιορισμό της fast fashion
istock

Ιδιαίτερα επιβλαβές είναι το αποτύπωμα της fast fashion στον πλανήτη, καθώς μόνο τα τρόφιμα, η στέγαση και οι μεταφορές ξεπερνούν τον αντίκτυπο της χρήσης ρούχων στο περιβάλλον. Σε ποιες κινήσεις ετοιμάζεται να προχωρήσει η ΕΕ

Σχέδιο καταπολέμησης της fast fashion, της γρήγορης, φτηνής και επικίνδυνης για το κλίμα μόδας έχει “στα σκαριά” η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναμένεται να καταθέσει σειρά προτάσεων για να καταστήσει τα ρούχα που κατασκευάζονται και φοριούνται εκεί πιο ανθεκτικά, επαναχρησιμοποιήσιμα, επισκευάσιμα και ανακυκλώσιμα.

Η στρατηγική για τα αειφόρα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που παρουσιάζεται την Τετάρτη θα αφορά όλα τα στάδια, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού, της επισκευής και της ανακύκλωσης των ρούχων, όπως αναφέρει το BBC.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει στόχο να τονώσει την αγορά των ενδυμάτων που φτιάχνονται με βιώσιμα υλικά, ενώ οι κατασκευαστές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα ρούχα τους είναι φιλικά προς το περιβάλλον και ανθεκτικά.

Από την άλλη πλευρά, οι καταναλωτές θα λάβουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επαναχρησιμοποίησης, επισκευής και ανακύκλωσης των ρούχων τους.

Ρούχα αντοχής και όχι λίγων χρήσεων

Η Iona Popescu της περιβαλλοντικής ΜΚΟ Environmental Coalition on Standards είπε ότι οι κανόνες που θα ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν σχεδιαστεί για να φέρουν προϊόντα μεγαλύτερης διάρκειας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές αντί να φορεθούν μόλις μερικές φορές και να πεταχτούν.

«Η Επιτροπή επιδιώκει να σταματήσει τη fast fashion εισάγοντας κανόνες για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που θα χρησιμοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά», σημείωσε.

Παρόμοιοι κανόνες θα ισχύουν για ηλεκτρονικά είδη όπως τα smartphones και τα έπιπλα στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας γνωστής ως Sustainable Products Initiative (SPI), πρόσθεσε.

Λιγότερο από το 1% των ρούχων ανακυκλώνεται

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η χρήση ρούχων στην Ευρώπη έχει κατά μέσο όρο τον τέταρτο υψηλότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον και το κλίμα, ξεπερνώντας μόνο τα τρόφιμα, τη στέγαση και τις μεταφορές.

Για κάθε άτομο στην ΕΕ, η κατανάλωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων απαιτεί 9 κυβικά μέτρα νερού, 400 τετραγωνικά μέτρα γης, 391 κιλά πρώτων υλών και προκαλεί αποτύπωμα άνθρακα περίπου 270 κιλών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι λιγότερο από το 1% των ρούχων ανακυκλώνεται.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολιτικοί ζήτησαν από την κυβέρνηση να αλλάξει τη νομοθεσία για να απαιτήσει από τους πωλητές λιανικής στον χώρο της μόδας να συμμορφώνονται με τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Η κυβέρνηση απέρριψε τις περισσότερες συστάσεις της Επιτροπής Περιβαλλοντικού Ελέγχου το 2019, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης των παραγωγών ρούχων να πληρώνουν για πιο ποιοτικές συλλογές ρούχων και ανακύκλωση, ενώ έχει θέσει τα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα ως προτεραιότητα.

Σύμφωνα με την Tamara Cincik, μέλος του think tank που ασχολείται με τη βιομηχανίας της μόδας, το Fashion Roundtable, είπε ότι η στρατηγική για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα θα μπορούσε να δείξει τον δρόμο για ανάλογη νομοθεσία και σε χώρες που βρίσκονται εκτός ΕΕ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα