Ταΐλάνδη: Πώς θα διανύσουν διασώστες και παιδιά 4 χλμ από το σκοτάδι στο φως
Οι πιθανές κινήσεις στην επιχείρηση απεγκλωβισμού σε μια υπόθεση που θυμίζει σε κάθε περίπτωση κινηματογραφική ταινία - Αγωνία για τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους ενώ ξεκινούν πάλι οι καταιγίδες στην Ταΐλάνδη
- 08 Ιουλίου 2018 08:13
Το βράδυ του Σαββάτου τα ΜΜΕ της Ταϊλάνδης μετέδιδαν ότι η αντίστροφη μέτρηση για την επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών που παραμένουν σε πλημμυρισμένο δίκτυο σπηλαίων για 14η ημέρα μαζί με τον προπονητή τους, άρχιζε και επίσημα. Πράγματι, στις 10 το πρωί (τοπική ώρα), 13 εξειδικευμένοι διασώστες, εισήλθαν στο σπήλαιο για να ξεκινήσουν μια προσπάθεια που μπορεί να κρατήσει και δύο ημέρες.
Η απάντληση των υδάτων βοήθησε τον σχεδιασμό της επιχείρησης καθώς το οξυγόνο σε βάθος 3,2 χιλιομέτρων όπου έχουν μείνει τα παιδιά, λιγοστέυει. Παράλληλα αρχίζουν νέες βροχές μουσόνων.
Σε πλήρη ετοιμότητα
Τα παιδιά είναι υποσιτισμένα αλλά σε καλή ψυχολογία και υγεία, για την ώρα. Παρόλα αυτά, ο κίνδυνος της υποθερμίας είναι ορατός, ενώ οι συνθήκες μέσα στο εσωτερικό του δικτύου σπηλαίων είναι επικίνδυνες, με το νερό να φτάνει τα 50 μέτρα σε ένα καίριο σημείο. Σε άλλο κομμάτι της διαδρομής φτάνει στο 1,8 μέτρο.
“Αυτή τη στιγμή, κάνουν απάντληση 435.000 γαλονιών ανά ώρα, δηλαδή τα 2/3 του νερού μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων. Το ζήτημα είναι να εκμεταλλευτούν το “παράθυρο” που παραμένει ανοιχτό και να βγάλουν τα παιδιά γρήγορα. Υπάρχουν ακόμη αρκετές περιοχές που είναι πλημμυρισμένες. Και τα παιδιά θα πρέπει να τις περάσουν μόνο με καταδυτικό εξοπλισμό για 20, 30 λεπτά, μια ώρα, το πολύ”, περιέγραφε το βράδυ του Σαββάτου ειδικός στο δίκτυο CNN.
Η μορφολογία του εσωτερικού, επίσης προβληματίζει καθώς σε ορισμένα σημεία, ο χώρος δεν επιτρέπει κανέναν ελιγμό, ακόμα και για τους δύτες που βγάζουν τις φιάλες οξυγόνου και τις κρατούν πίσω τους για να περάσουν.
Η δυσκολία του εγχειρήματος άλλωστε αποτυπώθηκε με τον χειρότερο τρόπο, μετά τον θάνατο βετεράνου εθελοντή δύτη ο οποίος έχασε τη ζωή του όταν του τελείωσε ο αέρας στη φιάλη οξυγόνου που έφερε πάνω του. Ο Σαμάρν Πουνάν, πρώην μέλος της ομάδας SEAL απεβίωσε αφού έφερε σε πέρας μια επιχείρηση με σκοπό να τοποθετηθούν φιάλες οξυγόνου κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιαστούν τα παγιδευμένα παιδιά με οξυγόνο.
Οι δύτες έχουν τοποθετήσει φιάλες κατά μήκος της διαδρομής, ενώ στα “στεγνά” σημεία υπάρχουν λαμπτήρες και φάρμακα για τα παιδιά, των οποίων τα μάτια έχουν “προσαρμοστεί” στο σκοτάδι εδώ και δύο εβδομάδες.
Τα παιδιά έχουν εκπαιδευτεί ταχύρρυθμα σε κατάδυση με φιάλες από τους δύτες, ενώ το κάθε παιδί θα συνοδεύεται από δύο διασώστες. Παρόλα αυτά, δεν έχουν εκπαιδευτεί σε σπηλαιοκατάδυση σε σημεία με πολύ μικρή διάμετρο ανοίγματος, κάτι που θα μπορούσε να τους προκαλέσει πανικό, όπως δήλωνε χαρακτηριστικά ο Δρ. Γεωλογίας-Σπηλαιολογίας, σπηλαιοδύτης της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και σπηλαιολογίας καθηγητής Βασίλης Γιαννόπουλος μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7. Κρίσιμος είναι ο ρόλος του προπονητή τους ο οποίος προσπαθεί να τους κρατάει το ηθικό ακμαίο.
Με τη βοήθεια του Μασκ
Μένει να δούμε άλλωστε αν θα μπει σε εφαρμογή και το σχέδιο του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ ο οποίος προσφέρθηκε εθελοντικά να βοηθήσει μαζί με τη Space X. Το ένα του πλάνο ήταν η διάνοιξη περάσματος από σημείο του λόφου πάνω από το σπήλαιο, κάτι που δεν προκρίνεται. Η τελευταία του πρόταση ήταν να χρησιμοποιηθεί “κάψουλα” μέσα στην οποία θα μπορούσαν να μπουν τα παιδιά και να μεταφερθούν έξω από τους δύτες. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς και περαιτέρω η μορφολογία του σπηλαίου.
Σε κάθε περίπτωση, ο Έλον Μασκ και η ομάδα του προσφέρουν τεχνογνωσία και υλικοτεχνικό εξοπλισμό για τη συνέχιση των προσπαθειών, με πάνω από δέκα μηχανικούς της Space X και της Tesla να βρίσκονται στο σπήλαιο.
Η επιχείρηση πάντως είναι δεδομένο πως θα κρατήσει πολλές ώρες, μιας και κάθε ενήλικας, έμπειρος δύτης, χρειάζεται 11 ώρες συνολικά για να φτάσει στο σημείο εγκλωβισμού και να γυρίσει στο σημείο εισόδου.
Ο 25χρονος προπονητής που οδήγησε τα παιδιά στο σπήλαιο, ζήτησε άλλωστε συγγνώμη από τους γονείς με γράμμα του, με εκείνους να του απαντούν ότι δεν είναι θυμωμένοι και μάλιστα τον ευχαρίστησαν που φροντίζει τα παιδιά.
Τα παιδιά εγκλωβίστηκαν στις 23 Ιουνίου στο σπήλαιο μετά από επίσκεψή τους στο σημείο κατόπιν ποδοσφαιρικής προπόνησής τους, όταν και αποφάσισαν να εισέλθουν σε μεγαλύτερο βάθος για να γράψουν στα τοιχώματα τα ονόματά τους. Στη συνέχεια εγκλωβίστηκαν λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων.
Στην έξοδο του σπηλαίου τους περιμένουν 13 συνολικά ιατρικές ομάδες, μία για τον καθένα, με ελικόπτερα και ασθενοφόρα να είναι σε πλήρη ετοιμότητα.