Τα 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τις εκλογές στη Γερμανία

Διαβάζεται σε 4'
Τα 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τις εκλογές στη Γερμανία
Για τη Γερμανία ξημέρωσε σήμερα μια νέα εποχή. AP Photo Michael Probst

Με προσέλευση ρεκόρ των τελευταίων δεκαετιών, οι Γερμανοί έδωσαν το τιμόνι της χώρας στους Χριστιανοδημοκράτες. Τα 10 SOS των εκλογών.

Ο κυβερνητικός σχηματισμός του οποίου ηγήθηκε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Όλαφ Σολτς κατέρρευσε -όπως διαφαινόταν καιρό-, οι Γερμανοί οδηγήθηκαν κάποιους μήνες νωρίτερα του προγραμματισμένου στις κάλπες και έδειξαν ως επόμενους ηγέτες τους τους Συντηρητικούς τους Φρίντριχ Μερτς.

Το NEWS 24/7 έγραψε για τους 4 νικητές και τους 3 χαμένους της διαδικασίας.

Εδώ θα δούμε τα 10 συμπεράσματα των εκλογών στη Γερμανία.

  1. Κατεγράφη η μεγαλύτερη προσέλευση ψηφοφόρων εδώ και δεκαετίες, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως κατέθεσε ψήφο το 82.5% των εκλογέων. Γεγονός που δείχνει πως πολλοί έκαναν ένα βήμα μπροστά για να πάρουν μέρος στις εξελίξεις, εν μέσω οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων.
  2. To ντουέτο της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (Christian Democratic Union of Germany-CDU) και του αδελφού κόμματος στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (Christian Social Union-CSU), με επικεφαλής τον Μερτς, εξασφάλισε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων. Κατά συνέπεια, ο Μερτς έγινε ο πιθανότερος επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας.
  3. Ο επιχειρηματίας που έχασε την προεδρία του κόμματος από την Άνγκελα Μέρκελ τη δεκαετία του 2000, πήρε τα πάνω του μετά την αποχώρηση της «πιο ισχυρής γυναίκα στον κόσμο» για 14 χρόνια (2006-2009 και 2011-2020) κατά το περιοδικό Forbes και την πτώση του κόμματος από την εξουσία (2021). Όταν πήρε το τιμόνι, το… έστριψε προς τα δεξιά και πάτησε πολλά από όσα έκαναν την Μέρκελ δύναμη (πχ μετανάστευση). Υποσχέθηκε και να μειώσει τους φόρους και δη στις βιομηχανίες από τις οποίες εξαρτάται η επιβίωση της χώρας και η μακροημέρευση της.
  4. Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του CDU/CSU θα μπορούσε να επηρεάσει τη δυναμική της ηγεσίας της ΕΕ και τις σχέσεις με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ειδικά όσον αφορά το εμπόριο και την υποστήριξη της Ουκρανίας.
  5. Το ακροδεξιό Alternative für Deutschland (AfD) πανηγύρισε την καλύτερη επίδοση σε ομοσπονδιακές εκλογές. Διπλασίασε το ποσοστό του από τις προηγούμενες εκλογές, πατώντας στους μετανάστες. Μάλιστα, στην πρώτη Ανατολική Γερμανία κατετάγη πρώτο. Γενικά, κατετάγη δεύτερο, με σημαντικό ποσοστό ψήφων που δείχνει την ‘στροφή’ των ψηφοφόρων προς τα δεξιά.
  6. Στον αντίποδα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), με επικεφαλής τον απερχόμενο καγκελάριο Όλαφ Σολτς, κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό ψήφων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κατακόρυφη πτώση το έριξε στην τρίτη θέση των προτιμήσεων.
  7. Παρά το προβάδισμα των CDU/CSU, κανένα κόμμα δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει πως η Γερμανία θα συνεχίσει να πορεύεται με κυβέρνηση συνασπισμού, με κάποιο από τα δυο επόμενα κόμματα -AfD και SPD- ή όποιον άλλον συνδυασμό. Το βέβαιο είναι πως θα χρειαστεί χρόνος -που δεν υπάρχει, δεδομένων των συνθηκών- για τις διαπραγματεύσεις.
  8. Κατά το παρελθόν και το CDU/CSU είχε διευκρινίσει πως δεν θα συνεργαστεί με το AfD, ό,τι ποσοστό και αν έχει. Οι Χριστιανοδημοκράτες είχαν δημιουργήσει με αυτόν τον τρόπο, ένα ‘τείχος προστασίας’ έναντι στην ένταξη του ακροδεξιού κόμματος στην κυβέρνηση.
  9. Το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), αλλά και άλλα, όπως το Αριστερό Κόμμα ή η Συμμαχία BSW δεν φαίνεται να πιάνουν το όριο του 5% που απαιτείται για τις κοινοβουλευτικές έδρες. Αυτό θα σημαίνει αναδιαμόρφωση της σύνθεσης της Bundestag.
  10. Πριν από δύο μήνες το Die Linke (Αριστερά) ψυχοραγούσε. Η Sahra Wagenknecht, το πιο δημοφιλές μέλος της, δημιούργησε ένα νέο κόμμα πέρυσι, πιο φιλικό προς τη Ρωσία και πιο σκληρό στη μετανάστευση. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που την την ακολούθησαν νομίζοντας ότι ήταν το μέλλον. Αρχικά, πήρε το 3% του Die Linke, που ωστόσο έκανε comeback μέσω των social media και δη του ΤikTok «με τους νέους χαρισματικούς του ηγέτες (Heidi Reichinnek, Jan van Aken) να τα χρησιμοποιούν, ώστε να φέρουν πιο κοντά στο κόμμα τους νέους ψηφοφόρους που νιώθουν ‘ξένα’ τα κυρίαρχα κόμματα». Έτσι, όχι μόνο έμεινε στη Βουλή, αλλά αύξησε και τις έδρες του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα