Τα 30” που θα σας σώσουν από την ένταση στον αυχένα και τον ώμο
Οι ώρες που περνάμε μπροστά σε υπολογιστές και smart phones έχουν αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί το σώμα και το νευρικό μας σύστημα, με συνέπεια να πονάμε στους ώμους και τον αυχένα. Φυσικοθεραπευτής πρότεινε έναν γρήγορο και απλό τρόπο να ανακουφιστούμε.
- 27 Ιανουαρίου 2023 08:53
Χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, το σώμα μας ‘μαθαίνει’ να κινείται (λειτουργεί) με τρόπο που δεν είναι πάντα ωφέλιμος για εμάς.
Χαρακτηριστική είναι η ένταση που ‘βάζουμε’ στους ώμους (από ένα σημείο κι έπειτα, χωρίς να το καταλαβαίνουμε -όταν οδηγούμε, όταν γυρίζουμε από ψώνια, όταν περπατάμε στο κρύο κ.α.), όπως περνάμε ατελείωτες ώρες μπροστά σε οθόνες (υπολογιστές και τηλεοράσεις) ή κοιτώντας (σκυμμένοι) στα smart phones.
Η συνέπεια είναι να βρίσκονται οι ώμοι συνηθέστερα σε πιο ‘υπερυψωμένη’ (έντονη) θέση από την κανονική (βλ. όταν είμαστε χαλαροί) και ο αυχένας ελάχιστα σε ευθεία (είναι τεντωμένος προς τα κάτω ή προς τα πάνω).
Και κάπως έτσι, νιώθουμε διαρκώς ενόχληση και πόνο στον αυχένα και την πλάτη.
Στη λίστα με τις πιθανές λύσεις είναι οι διατάσεις, η φυσικοθεραπεία και τα φάρμακα.
Υπάρχουν ωστόσο, άνθρωποι που δεν ανακουφίζονται ό,τι και αν δοκιμάζουν, γεγονός που επηρεάζει τη μέρα τους και ενίοτε τον ύπνο τους. Η παρουσία μου στη λίστα των παθόντων με έκανε να σκεφτώ πως δεν είχα να χάσω κάτι όταν το YouTube μου ‘εμφάνισε’ το βίντεο με τίτλο “απελευθερώστε την ένταση του λαιμού και των ώμων σε 30 δευτερόλεπτα, χωρίς στρέτσινγκ” και 3.7 εκατομμύρια views.
Το αποτέλεσμα που είχε η πολύ εύκολη ‘άσκηση’ είναι και ο λόγος που τη βλέπετε.
O Taro Iwamoto είναι φυσικοθεραπευτής, με πλούσια προϋπηρεσία. Ειδικεύεται στην κινητική επανεκπαίδευση. Βοηθά δηλαδή, τους πελάτες του να αναπτύσσουν νέα μοτίβα κίνησης, προσφέροντας περισσότερες επιλογές (στο σώμα και το νευρικό σύστημα).
Οι πρακτικές του ανήκουν στη σφαίρα της μεθόδου Feldenkrais, τύπος άσκησης που επινοήθηκε από τον Ισραηλινό Moshé Feldenkrais (1904–1984) στα μέσα του 20ού αιώνα.
Οι συμμετέχοντες οδηγούνται μέσα από ποικίλα μοτίβα κίνησης του σώματος (με τα χέρια ή με προφορική καθοδήγηση), με στόχο τη βελτίωση της κινητικής απόδοσης.
Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία πως η μέθοδος βελτιώνει τα ιατρικά αποτελέσματα. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ενέχει και σοβαρούς κινδύνους.
Η ‘άσκηση’ που παρουσιάζει στο βίντεο ο Iwamoto μπορεί να γίνεται πολλές φορές μέσα στην ημέρα και δη στην πλευρά όπου νιώθουμε ένταση.
Όπως λέει “οι επαναλήψεις, τα σετ δεν είναι πολύ σημαντικά. Η προσοχή σας στο σώμα σας και η αργή κίνηση είναι πιο σημαντικά”, ώστε να μάθουμε στο σώμα μας να λειτουργεί διαφορετικά -και να μην πονάμε.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις