Τα διαμάντια μπορεί να είναι παντού και σε πληθώρα στο Σύμπαν
Μελέτη προτείνει πως πέραν του Ποσειδώνα και του Ουρανού, στο Σύμπαν υπάρχουν και άλλοι -παρόμοιοι- πλανήτες που παράγουν διαμαντένιες βροχές. Ας δούμε πώς γίνεται αυτό.
- 07 Σεπτεμβρίου 2022 07:48
H αξία των διαμαντιών είναι εκεί όπου είναι, λόγω της σπανιότητας τους. Στη Γη. Εκτός αυτής φαίνεται να υπάρχει ένα εργοστάσιο παραγωγής.
Μακρινοί κόσμοι με την εξωτική μορφή βροχόπτωσης που ονομάζεται “διαμαντένια βροχή” ενδέχεται να γεμίσουν το Σύμπαν. Δηλαδή, μπορεί να βρέχει διαμάντια σε όλο το Σύμπαν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 2/9, στο Science Advances.
Όπως γράφει το IFL Science πριν χρόνια, οι πλανητικοί επιστήμονες πρότειναν ότι οι ακραίες πιέσεις μέσα στους λεγόμενους “γίγαντες του πάγου” (βλ. Ουρανός και Ποσειδώνας) παράγουν βροχή διαμαντιών. Κατάφεραν και να φτιάξουν νανοδιαμάντια, αναπαράγοντας αυτές τις συνθήκες στο εργαστήριο.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο τρόπος με τον οποίο τα διαμάντια βυθίζονται μέσα στο αέριο υλικό, δημιουργώντας θερμότητα από την τριβή καθώς πέφτουν, είναι ένα αρκετά κοινό φαινόμενο που επηρεάζει την ισορροπία θερμότητας των πλανητών.
Τονίστηκε ότι το Ηλιακό Σύστημα έχει δύο γίγαντες πάγου και έως τέσσερις βραχώδεις πλανήτες. Σε γαλαξιακή ωστόσο, κλίμακα, αυτό το είδος μπορεί να είναι ο πιο κοινός τύπος πλανήτη.
Η μοντελοποίηση γιγάντων πάγου με κάπως πιο σύνθετες ατμοσφαιρικές συνθέσεις -της τελευταίας έρευνας- υποδηλώνει ότι ο σχηματισμός διαμαντιών μπορεί να είναι τουλάχιστον εξίσου συνηθισμένος αλλού.
Επιστήμονες χρησιμοποίησαν κοινό πλαστικό (από μπουκάλι ξακουστού αναψυκτικού) για να αναδημιουργήσουν την περίεργη βροχόπτωση που πιστεύεται ότι σχηματίζεται βαθιά μέσα στον Ουρανό και τον Ποσειδώνα.
Διαπίστωσαν πως με την εισαγωγή οξυγόνου στο μείγμα “η διαμαντένια βροχή μπορεί να είναι πιο συνηθισμένη από ό,τι πιστεύαμε”.
Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι οι γίγαντες του πάγου (πχ ο Ποσειδώνας και ο Ουρανός) πιστεύεται ότι είναι η πιο κοινή μορφή πλανήτη εκτός του Ηλιακού μας Συστήματος. Πράγμα που σημαίνει ότι η βροχή με διαμάντια μπορεί να εμφανίζεται σε όλο το Σύμπαν.
Ο εκ των συγγραφέων της μελέτης και φυσικός του ερευνητικού εργαστηρίου HZDR της Γερμανίας, Dominik Kraus δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) πως “η βροχόπτωση διαμαντιών είναι αρκετά διαφορετική από τη βροχή στη Γη.
Κάτω από την επιφάνεια των πλανητών πιστεύεται ότι υπάρχει ένα καυτό, πυκνό υγρό, όπου τα διαμάντια σχηματίζονται και σιγά-σιγά βυθίζονται στους βραχώδεις πυρήνες -δυνητικά μεγέθους της Γη- σε βάθος μεγαλύτερο των 10.000 χιλιομέτρων.
Τα πεσμένα διαμάντια θα μπορούσαν να σχηματίσουν τεράστια στρώματα που εκτείνονται σε τουλάχιστον εκατοντάδες χιλιόμετρα”.
Πρόσθεσε ότι τα διαμάντια αυτά μπορεί να μην είναι γυαλιστερά και κομμένα σαν ένα ωραίο κόσμημα σε δαχτυλίδι, αλλά σχηματίζονται με δυνάμεις που είναι παρόμοιες αυτών της Γης.
Το πείραμα των ερευνητών θα μπορούσε να υποδείξει έναν νέο τρόπο παραγωγής νανοδιαμαντιών, τα οποία έχουν ένα ευρύ και αυξανόμενο φάσμα εφαρμογών -βλ. χορήγηση φαρμάκων, ιατρικοί αισθητήρες, μη επεμβατική χειρουργική και κβαντική ηλεκτρονική.
“Ο τρόπος με τον οποίο παράγονται τα νανοδιαμάντια αυτή τη στιγμή είναι παίρνοντας μια ποσότητα άνθρακα ή διαμαντιού, το οποίο ανατινάζουμε με εκρηκτικά. Η παραγωγή λέιζερ θα μπορούσε να προσφέρει μια καθαρότερη και πιο εύκολα ελεγχόμενη μέθοδο παραγωγής νανοδιαμαντιών”.
Για το τέλος οι καθ’ ύλην αρμόδιοι άφησαν το καλύτερο: η έρευνα για τη βροχή με διαμάντια παραμένει υποθετική επειδή λίγα είναι γνωστά για τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, τους πιο μακρινούς πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις