Τα λένε Όλμερτ-Αμπάς στην Ιερουσαλήμ
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έχουν συνομιλίες για την προετοιμασία μιας ειρηνευτικής διάσκεψης
- 28 Αυγούστου 2007 13:38
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έχουν συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ για την προετοιμασία μιας ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.
Οι συνομιλίες, οι δεύτερες μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, διεξάγονται στην κατοικία του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ. Οι προηγούμενες συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών είχαν πραγματοποιηθεί στις 6 Αυγούστου στην Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης και είχαν θέμα τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους και την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Όμως οι Αμπάς και Όλμερτ δεν έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν τις απόψεις τους πριν από τη διεθνή διάσκεψη.
Ο Αμπάς διαβεβαίωσε σήμερα πριν από τη συνάντησή του με τον Όλμερτ ότι οποιαδήποτε ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία συναφθεί, θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα και θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο. “Οτιδήποτε συμφωνηθεί θα υποβληθεί στον παλαιστινιακό λαό με δημοψήφισμα, καθώς και στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και στο κοινοβούλιο”, δήλωσε ο Αμπάς σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από την παλαιστινιακή τηλεόραση. Ο παλαιστίνιος πρόεδρος διαβεβαίωσε πάντως ότι θα αρνηθεί “κατηγορηματικά ένα κράτος με προσωρινά σύνορα”.
Ερωτηθείς αν πραγματοποιούνται μυστικές συναντήσεις με ισραηλινούς υπευθύνους, ο Αμπάς δήλωσε: “Ακόμη κι αν υπάρχουν τέτοιες μυστικές συναντήσεις, αυτό δεν πάει καθόλου να πει πως υπάρχουν μυστικές διαπραγματεύσεις. Καμιά συμφωνία, για κανένα θέμα, δεν πρόκειται να υπογραφεί μυστικά”. Μιλώντας για τη σημερινή συνάντησή του με τον Όλμερτ, ο Αμπάς διευκρίνισε πως θα συζητήσουν “τις καθημερινές δυσκολίες του παλαιστινιακού λαού, τα σημεία ελέγχου, τους φυλακισμένους, τις υπηρεσίες ασφαλείας και τα οικονομικά ζητήματα”.
Ο παλαιστίνιος υπουργός Πληροφόρησης Ριγιάντ Μάλκι διαβεβαίωσε πάντως ότι οι δύο αξιωματούχοι θα συζητήσουν “πολιτικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων”, αναφερόμενος στα ζητήματα-κλειδιά για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους: τους πρόσφυγες του 1948, τα σύνορα και την Ιερουσαλήμ.
(Πηγή: ΑΠΕ)