Τα όργανα της NASA “έπιασαν” κομμάτι του Ήλιου να παρασύρεται από πολική δίνη

Τα όργανα της NASA “έπιασαν” κομμάτι του Ήλιου να παρασύρεται από πολική δίνη
Πάνω αριστερά φαίνεται το κομμάτι του Ήλιου που 'αποσπάται', πριν παρασυρθεί. NASA

Η NASA 'συνέλαβε' μια πολύ σπάνια παρατήρηση για όσα συμβαίνουν στην επιφάνεια του Ήλιου, που "έχασε" κομμάτι του σε πολική δίνη.

Οι αεροχείμαρροι είναι ρεύματα ταχέως κινουμένων αερίων μαζών σε ύψος 10-15 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του εδάφους (μεταξύ τροπόσφαιρας καί στρατόσφαιρας), που ενισχύονται το χειμώνα.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς είχε αναφερθεί σχετικά πριν δυο εβδομάδες -προ της άφιξης της Barbara.

Mεταξύ άλλων, είχε τονίσει πως “όποτε έχουμε κρύα ή μεγάλους χιονιάδες, υπάρχει η κατάβαση του πολικού αεροχείμαρρου προς την περιοχή μας”.

Η πολική δίνη περιγράφεται ως ένα μεγάλο σύστημα χαμηλής πίεσης ψυχρού αέρα που ενισχύεται το χειμώνα. Συμβαίνει αρκετά τακτικά και στέλνει ραγδαίες καιρικές της Αρκτικής σε κοντινές περιοχές.

Πάμε τώρα, και στα της πολικής δίνης του Ήλιου.

Τα όργανα της NASA κατέγραψαν την στιγμή που ‘κομμάτι’ του γιγαντιαίου αστεριού αποσπάται και παγιδεύεται σε αυτό που μοιάζει με πολική δίνη και έχει ταχύτητα 96 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Το video παρουσιάστηκε σε post της φυσικού διαστημικών καιρικών συνθηκών και ερευνήτριας στην The Aerospace Corporation, Tamitha Skov και έγινε viral.

Η ίδια εξήγησε στο ABC Radio Melbourne ότι πρόκειται για πολύ σπάνια παρατήρηση, σχετικά με όσα συμβαίνουν στην επιφάνεια του Ήλιου. Οι επιστήμονες δεν βλέπουν κάθε ημέρα κομμάτι του και μια δίνη να αλληλεπιδρούν.

Πρόσθεσε ότι βάσει προηγούμενων παρατηρήσεων, κάποια στιγμή (συνήθως σε 3 με 4 χρόνια) αυτό που ‘έφυγε’ θα επιστρέψει στο ίδιο σημείο. Ακόμα δεν έχει απαντηθεί κάποιο από τα ‘γιατί’ αυτού του γεγονότος.

“Αποδεικνύεται ωστόσο, ότι ο Ηλιος μας έχει περισσότερα κοινά με τους αέριους γίγαντες πλανήτες, Κρόνο και Δία από ό,τι θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς. Επομένως, παρόλο που ο Ήλιος εξακολουθεί να κρατά μερικά από τα μυστήριά του, σήμερα, μπορεί να έχουμε κάνει ένα βήμα πιο κοντά.

Το υλικό μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε πραγματικά τους ανέμους και το πόσο γρήγορα κινούνταν τα πράγματα. Πρέπει πραγματικά να αρχίσουμε να μαθαίνουμε περισσότερα για το πώς λειτουργεί αυτός ο μεγάλος κινητήρας μαγνητικής δραστηριότητας, γιατί αυτός είναι πραγματικά που δημιουργεί διαστημικό καιρό”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα