Τα ποτάμια ξεραίνονται και αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο

Διαβάζεται σε 3'
Τα ποτάμια ξεραίνονται και αυτό είναι παγκόσμιο φαινόμενο
Τα ποτάμια ξεραίνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 30 ετών iStock

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ξεραίνονται τα ποτάμια παγκοσμίως με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 30 χρόνια.

Τα ποτάμια στέγνωσαν με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων τριών δεκαετιών το 2023, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια παροχή νερού.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, υπήρξαν χαμηλότερες από το μέσο όρο στάθμες ποταμών σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την έκθεση κατάστασης των παγκόσμιων υδάτινων πόρων του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).

Σύμφωνα με τον Guardian, το 2023, πάνω από το 50% των παγκόσμιων λεκανών απορροής ποταμών παρουσίασαν μη φυσιολογικές συνθήκες. Αυτό ήταν παρόμοιο το 2022 και το 2021. Οι περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρή ξηρασία ποταμών ανήκουν στην Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική. Για παράδειγμα, οι ποταμοί Αμαζόνιος και Μισισιπής είχαν χαμηλά επίπεδα νερού. Στην άλλη πλευρά του πλανήτη, στην Ασία και την Ωκεανία, στις μεγάλες λεκάνες απορροής του Γάγγη, του Βραχμαπούτρα και του Μεκόνγκ καταγράφηκαν συνθήκες χαμηλότερες από το κανονικό σχεδόν σε ολόκληρα τα εδάφη της λεκάνης απορροής.

Η κλιματική κρίση φαίνεται να μεταβάλλεται όταν εμπλέκεται το νερό, το οποίο συμβάλλει στην πρόκληση ακραίων πλημμυρών και ξηρασιών. Το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, με ποτάμια να λιγοστεύουν και χώρες να αντιμετωπίζουν ξηρασίες, ενώ από την άλλη σημειώθηκαν καταστροφικές πλημμύρες σε όλο τον κόσμο.

Οι περιοχές που αντιμετώπισαν έντονες πλημμύρες περιλαμβάνουν την ανατολική ακτή της Αφρικής, το βόρειο νησί της Νέας Ζηλανδίας και τις Φιλιππίνες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, ο όγκος του νερού που έρρεε μέσω ενός ποταμού σε μια δεδομένη χρονική στιγμή ήταν πάνω από το κανονικό.

«Λαμβάνουμε σήματα κινδύνου με τη μορφή ολοένα και πιο ακραίων βροχοπτώσεων, πλημμυρών και ξηρασιών που προκαλούν βαρύ τίμημα σε ζωές, οικοσυστήματα και οικονομίες. Το λιώσιμο των πάγων και των παγετώνων απειλεί τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του νερού για πολλά εκατομμύρια ανθρώπους. Και όμως δεν λαμβάνουμε τα απαραίτητα επείγοντα μέτρα.», δήλωσε η γενική γραμματέας του WMO, Celeste Saulo.

«Ως αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας, ο υδρολογικός κύκλος έχει επιταχυνθεί και έχει γίνει πιο ασταθής και απρόβλεπτος. Αντιμετωπίζουμε αυξανόμενα προβλήματα είτε υπερβολικού είτε πολύ λίγου νερού. Μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα συγκρατεί περισσότερη υγρασία που ευνοεί τις έντονες βροχοπτώσεις. Η πιο γρήγορη εξάτμιση και η ξήρανση των εδαφών επιδεινώνουν τις συνθήκες ξηρασίας», πρόσθεσε.

Επί του παρόντος, 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ανεπαρκή πρόσβαση σε νερό για τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο, και αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια έως το 2050, σύμφωνα με τον UN Water.

«Πολύ λίγα είναι γνωστά για την πραγματική κατάσταση των παγκόσμιων πόρων γλυκού νερού. Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό που δεν μετράμε. Αυτή η έκθεση επιδιώκει να συμβάλει στη βελτίωση της παρακολούθησης, της ανταλλαγής δεδομένων, της διασυνοριακής συνεργασίας και των αξιολογήσεων», δήλωσε η Saulo.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα