Τα πρόσωπα – κλειδιά του αποτυχημένου πραξικοπήματος της Τουρκίας

default image

Ποιοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας μετά τις μαζικές συλλήψεις από την κυβέρνηση Ερντογάν (Pics)

Το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής στην Τουρκία αποτέλεσε την απαρχή για μια άνευ προηγουμένου εκκαθάρισης του εσωτερικού του τουρκικού κράτους σε όλα τα επίπεδα. Στρατός, δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση, δυνάμεις ασφαλείας, κρατικοί λειτουργοί, αποτελούν τους κυριότερους στόχους των χιλιάδων συλλήψεων που πραγματοποιούνται στη γειτονική χώρα.

Με τους ηγέτες του αποτυχημένου πραξικοπήματος να μην έχουν γίνει επισήμως γνωστοί, αυτά είναι τα κυριότερα πρόσωπα που τα τουρκικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης βάζουν στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων μετά το τέλος της απόπειρας του πραξικοπήματος.

ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ ΑΚΙΝ ΟΖΤΟΥΡΚ

 

Αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων στελεχών του αποτυχημένου πραξικοπήματος σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ και την κυβέρνηση της Τουρκίας. Ο Οζτούρκ συνελήφθη τις πρώτες ώρες του Σαββάτου, 16 Ιουλίου, και οι δυνάμεις ασφαλείας τον περιέφεραν δημοσίως σχεδόν ημίγυμνο για να τον διαπομπεύσουν. Ο Οζτούρκ ήταν ο 30ος διοικητής της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας ως τον Αύγουστο του 2015. Μετά την αποστράτευσή του συνέχισε να υπηρετεί ως μέλος του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου της χώρας, από το οποίο συνταξιοδοτήθηκε φέτος το καλοκαίρι. Υπήρξε στρατιωτικός ακόλουθος της Τουρκίας στο Ισραήλ τη δεκαετία του 1990.

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΡΝΤΑΛ ΟΖΤΟΥΡΚ

 

Οι άνδρες του διοικητή της Τρίτης Στρατιάς επιχείρησαν να καταλάβουν στρατηγικά σημεία της Κωνσταντινούπολης πριν προλάβουν να τους σταματήσουν χιλιάδες πολίτες που είχαν βγει στους δρόμους. Συνελήφθη από πολίτες και αστυνομικούς και βρέθηκε να διαπομπεύεται στους δρόμους της πόλης με τα χέρια του δεμένα πισθάγκωνα. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για εσχάτη προδοσία και για τη δολοφονία 250 ατόμων.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΜΟΥΧΑΡΕΜ ΚΟΣΕ

 

Ο συνταγματάρχης Κοσέ ανακοίνωσε τη δημιουργία του Συμβουλίου Ειρήνης της χώρας, δηλαδή του σώματος το οποίο μετά την έναρξη του πραξικοπήματος ανέλαβε την εξουσία για λίγες ώρες. Υπήρξε νομικός ακόλουθος του επικεφαλής του σώματος ενόπλων δυνάμεων και σύμφωνα με τις περιγραφές κυβερνητικών, θεωρείται ακόλουθος του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, το δίκτυο του οποίου κατηγορείται από τον Ερντογάν ως ο ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος.

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΠΕΚΙΡ ΕΡΚΑΝ ΒΑΝ

 

Είναι ο διοικητής της αεροπορικής βάση του Ιντσιρλίκ, η οποία χρησιμοποιείται από τις αμερικανικές δυνάμεις για τις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, ο ίδιος μαζί με 11 ακόμη άνδρες του συνελήφθησαν αφότου δύο F-16 που είχαν οι πραξικοπηματίες επιχείρησαν να ανεφοδιαστούν εκτός των ορίων της βάσης.

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΝΤΕΜ ΧΟΥΝΤΟΥΤΙ

 

Ο διοικητής της Δεύτερης Στρατιάς είχε τη βάση του στην πόλη Μαλάτεια, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν.

ΑΛΠΑΡΣΛΑΝ ΑΛΤΑΝ ΚΑΙ ΕΡΝΤΑΛ ΤΕΡΚΑΝ

Οι Αλτάν (αριστερά) και Τερκάν (δεξιά) είναι οι πιο υψηλόβαθμοι δικαστικοί που συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές, καθώς αποτελούν μέλη του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας. Η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ υποστηρίζει σε δημοσίευμά της ότι έχουν απευθείας σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν. Ήδη το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας ξεκίνησε τις έρευνες εναντίον τους.

ΦΕΤΟΥΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛΕΝ

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη καλέσει τις ΗΠΑ να παραδώσουν τον ιμάμη Γκιουλέν τον οποίο στο παρελθόν έχει παρομοιάσει με «ιό». Ο Γκιουλέν κατηγορείται από τον Ερντογάν ως ο μεγάλος εγκέφαλος του πραξικοπήματος. Ο 75χρονος ιμάμης είναι αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999, με τη βάση του να βρίσκεται στην Πενσιλβάνια.

Οι ακόλουθοι του στην Τουρκία και τον υπόλοιπο κόσμο αποκαλούνται «γκιουλενιστές» και προωθούν το δόγμα Χιζμέτ, το οποίο αποτελεί παρακλάδι ενός μετριοπαθούς σουνιτικού κινήματος με φιλοδυτικά χαρακτηριστικά. Το συγκεκριμένο κίνημα βρίσκεται πίσω από τα περισσότερα κοσμικά σχολεία, νοσοκομεία και ΜΚΟ που δρουν στην Τουρκία και τον υπόλοιπο κόσμο. Ο ίδιος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με το πραξικόπημα.

(ΠΗΓΗ: Fortunegreece)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα