“Τα σπίτια της ανακούφισης” διχάζουν Κίνα και Ιαπωνία

default image

Μια 91χρονη Κινέζα περιέγραψε την περίοδο της σκλαβιάς της για την "ανακούφιση" των ιαπώνων στρατιωτών σε πορνείο του Ιαπωνικού στρατού

“Κρυβόμουν μαζί με την κουνιάδα μου, κάτω από μία μυλόπετρα όταν μας ανακάλυψαν οι γιαπωνέζοι στρατιώτες, μας τράβηξαν έξω από τα πόδια, μας έδεσαν σφιχτά σε ένα όχημα και μας οδήγησαν σε ένα ‘σπίτι ανακούφισης’, όπου δεν υπήρχε τίποτε καλό”.

Με αυτά τα λόγια η Ζου Φενίνγκ, μία 91χρονη κινέζα, που ζει στην επαρχία Τζαινγκσου, περιγράφει πως ξεκίνησε η περίοδος της σκλαβιάς της για την “εξυπηρέτηση” των ιαπώνων στρατιωτών σε ένα πορνείο του ιαπωνικού στρατού. “Για 4- 5 ώρες την ημέρα ήταν βασανιστήριο, μετά μας έδιναν φαγητό αλλά κάθε μέρα κλαίγαμε τόσο πολύ που δε θέλαμε να φάμε τίποτε”, λέει η Ζου που ήταν τότε 22 ετών 

Η γυναίκα που μιλά μία διάλεκτο που χρειάστηκε να μεταφραστεί και μάλιστα με δυσκολία στην επίσημη διάλεκτο των μανδαρίνων από έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, αποφεύγει να πει τι της συνέβη στο πορνείο, όπου θυμάται ότι ήταν άλλες 20 κινέζες.

“Ασφαλώς και τους μισώ, αν ήσουν στη θέση μου, δεν θα τους μισούσες;” ρωτάει η 91χρονη που λέει χαρακτηριστικά. “Μετά τον πόλεμο, πήγαν σπίτια τους, εγώ είμαι ήδη πολύ γριά και νομίζω ότι οι περισσότεροι θα έχουν πεθάνει μέχρι τώρα”. Η Ζου έμεινε στο πορνείο για δύο μήνες πριν ένας τοπικός αξιωματούχος πληρώσει για να την απελευθερώσει και να τη σώσει. Στη συνέχεια γύρισε πίσω στον άνδρα της με τον οποίο ήταν παντρεμένη 10 χρόνια. Στη συνέχεια εκείνος πέθανε πολεμώντας τους γιαπωνέζους, εκείνη ξαναπαντρεύτηκε και απέκτησε το γιο της από το δεύτερο γάμο της.

Η υπόθεση της άφησε ένα βαθύ τραύμα που δε μπορεί ούτε να ξεχάσει, ούτε να συγχωρήσει και όπως λέει, ο 62χρονος, σήμερα, γιος της του έχει πει ότι ιάπωνες στρατιώτες την βίαζαν επανειλημμένα και καθημερινά. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η μητέρα του αποφάσισε να πει την ιστορία της επειδή συγκινήθηκε από το θάνατο της Λέι Γκουιγινγκ, μιας πολύ γνωστής κινέζας που εξαναγκάστηκε να δουλέψει σε ιαπωνικό πορνείο. Η Λέι, η οποία πέθανε τον Απρίλιο από εγκεφαλική αιμορραγία, είχε πέρυσι δημοσιοποιήσει την δοκιμασία της στα ιαπωνικά στρατιωτικά πορνεία αφού προηγουμένως την είχε κρατήσει κρυφή για 60 χρόνια, ακόμη και από την οικογένεια της. 

“Ως γιος της, δε τη μισώ για όλα αυτά, τους γιαπωνέζους πρέπει να μισώ γιατί αυτοί έκαναν τα εγκλήματα, βίασαν όλες τις γυναίκες και είναι υπεύθυνοι για αυτά”, είπε ο 62χρονος Τζιανγκ, ο οποίος υπολογίζει ότι περίπου 50 από τις κινέζες σκλάβες των πορνείων είναι ακόμη ζωντανές. Το Τόκιο δεν έχει πληρώσει απευθείας αποζημιώσεις σε καμία από τις περίπου 200.000 ασιάτισσες που εξαναγκάστηκαν να δουλέψουν στα πορνεία του ιαπωνικού στρατού πριν και κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, υποστηρίζοντας ότι όλες οι απαιτήσεις διευθετήθηκαν με τις συνθήκες ειρήνης μετά το τέλος του πολέμου. Αντίθετα το 1995, ίδρυσε το Ταμείο των Γυναικών της Ασίας, ένα ιδιωτικό ταμείο με ισχυρή κυβερνητική στήριξη για να καταβάλει χρηματικές αποζημιώσεις στις σκλάβες της εποχής του πολέμου.

Το 2005, όταν η Ιαπωνία διεκδίκησε μία μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προκλήθηκαν βίαιας διαδηλώσεις στους δρόμους των κινεζικών πόλεων με τους διαδηλωτές να αποδοκιμάζουν το Τόκιο και να απαιτούν αποζημιώσεις και συγγνώμη για τον πόλεμο. Το Πεκίνο λέει ότι η Ιαπωνία πρέπει να εξιλεωθεί για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε, ανάμεσα στα οποία ήταν οι σφαγές, οι εξαναγκασμοί ανθρώπων να δουλεύουν ως σκλάβοι σε εργοστάσια και πορνεία.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
font