Τα τελευταία μηνύματα του υποβρυχίου Titan

Διαβάζεται σε 3'
Τα τελευταία μηνύματα του υποβρυχίου Titan
Αυτή η εικόνα του Ιουνίου 2023 που παρέχεται από την Pelagic Research Services δείχνει υπολείμματα του υποβρυχίου Τιτάνα στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού. AP Photo Pelagic Research

Η πρώτη εικόνα του υποβρυχίου Titan μετά τη θανατηφόρα ενδόρρηξη τον Ιούνιο του 2023 αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα (16/9) από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

Οι Αμερικανικές αρχές άνοιξαν μια δημόσια ακρόαση για τους θανάτους πέντε ανθρώπων στο υποβρύχιο Titan, αποκαλύπτοντας την πρώτη εικόνα του σκάφους μετά τη θανατηφόρα ενδόρρηξη του τον Ιούνιο του 2023.

Σύμφωνα με τον Guardian,τα θύματα του δυστυχήματος σκοτώθηκαν όταν η έντονη πίεση έκανε τοTitan να καταστραφεί στα ανοιχτά της Νέας Γης, στον Καναδά. Μέσα στο υποβρύχιο βρίσκονταν ο Βρετανός εξερευνητής Hamish Harding, ο Βρετανός Πακιστανός επιχειρηματίας Shahzada Dawood και ο γιος του Suleman, ο Stockton Rush, ο διευθύνων σύμβουλος της OceanGate, της αμερικανικής εταιρείας που ανήκε τοTitan και ο Γάλλος δύτης Paul-Henri Nargeolet.

Η ακρόαση της Δευτέρας (16/9) αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες για την κατάρρευση του Titan και την μητρική του εταιρεία.

Η φωτογραφία που κυκλοφόρησε πρόσφατα έδωσε στο κοινό την πρώτη εικόνα του σπασμένου κώνου της ουράς του Titan στον πυθμένα του Ατλαντικού Ωκεανού. Θραύσματα του σκάφους είναι επίσης ορατά στον πυθμένα του ωκεανού.

Το συμβούλιο έρευνας ανέφερε ότι ο αποκολλημένος κώνος της ουράς του Titan και άλλα συντρίμμια παρείχαν αδιάσειστα στοιχεία ότι το σκάφος υπέστη «καταστροφική ενδόρρηξη», ανέφερε το CNN.

Τα γραπτά μηνύματα που στάλθηκαν από το πλήρωμα του Titan στο Polar Prince, ένα κοντινό πλοίο υποστήριξης, έδωσαν επίσης νέα εικόνα για το ατύχημα. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του άτυχου ταξιδιού του, το υποβρύχιο Titan ρωτήθηκε από το Polar Prince, αν μπορούσε να το εντοπίσει στην ενημερωτική του οθόνη. Το πλήρωμα απάντησε «όλα καλά εδώ» καθώς το σκάφος πλησίαζε όλο και περισσότερο τον πυθμένα.

Η OceanGate, η εταιρεία που δημιούργησε το Titan,διενεργούσε μακροχρόνιο έλεγχο, καθώς υπήρχαν ανησυχίες για την κατασκευή του πλοίου πριν από το τελικό του ταξίδι. Ο Tony Nissen, ο πρώην διευθυντής μηχανικών της OceanGate,δήλωσε ότι βιαζόταν να θέσει το Titan σε λειτουργία στο νερό, καταθέτοντας ότι «100%» του ασκούταν πίεση από ανώτερους για να το κάνει.

Ο Tym Catterson, ο οποίος εργαζόταν ως εργολάβος για την OceanGate, κατέθεσε στην ακρόαση, ότι δεν αισθανόταν άνετα να ταξιδέψει με το Titan, λόγω της κατασκευής του σκάφους από ανθρακονήματα και τιτάνιο.

Η ακρόαση ξεκίνησε τη Δευτέρα (16/9) και αναμένεται να συνεχιστεί για δύο εβδομάδες. Σκοπός της είναι να αποκαλύψει τα γεγονότα γύρω από τη θανατηφόρα ενδόρρηξη του Titan, δήλωσε o Jason Neubauer, ο πρόεδρος του ναυτικού συμβουλίου έρευνας. Θα διερευνήσει επίσης οποιαδήποτε πιθανή «ανάρμοστη συμπεριφορά από ναυτικούς» που έχουν διαπιστευθεί να πλοηγούνται από τις ΗΠΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα