Ταϊλάνδη: Αυτοί είναι οι ήρωες της διάσωσης
Σε εννέα ημέρες, οι ειδικοί σπηλαιοδύτες που επιστρατεύτηκαν για να επιτύχουν το θαύμα της διάσωσης των 13 εγκλωβισμένων σε σπήλαιο της Ταϊλάνδης έκαναν 7 αποστολές και πέρασαν 63 ώρες στο σκοτάδι. Ας γνωρίσουμε τους ήρωες.
- 11 Ιουλίου 2018 13:23
Η κατάχρηση του όρου “ήρωας” γίνεται ξεκάθαρη, σε στιγμές σαν και αυτή της επιχείρησης διάσωσης των παιδιών στην Ταϊλάνδη. Αν μη τι άλλο, οι άνθρωποι που μετείχαν σε αυτό που φαινόταν να είναι απίθανο και παρ’ όλα αυτά έφεραν εις πέραν την αποστολή τους -ρισκάροντας τη ζωή τους- είναι ακριβώς αυτό: ήρωες. Δείτε ένα στιγμιότυπο από τα ενδότερα του σπηλαίου πριν σας παρουσιάσουμε κάποιους από τους γενναίους δύτες που σε εννέα ημέρες έκαναν 7 αποστολές και πέρασαν 63 ώρες μέσα στο σπήλαιο Tham Laung.
John Volanthen και Richard Stanton
Oι δυο Βρετανοί ήταν οι επικεφαλής της επιχείρησης. Ο 56χρονος Stanton είναι πρώην πυροσβέστης ενώ ο 47χρονος Volanthen είναι σύμβουλος πληροφορικής. Αμφότεροι κλήθηκαν από τις αρχές της Ταϊλάνδης για να βοηθήσουν, καθώς θεωρούνται οι κορυφαίοι στις διασώσεις σε σπήλαια.
Richard Harris
O αναισθησιολόγος από την Αδελαΐδα, με ειδικότητα στις ιατρικές αποστολές και τις επιχειρήσεις ανάκτησης έχει 19 χρόνια εμπειρίας ως σπηλαιοδύτης (είχε πάρει μέρος σε σχετικές εξερευνήσεις, σε Αυστραλία, Κίνα, Νέα Ζηλανδία). Διέκοψε τις διακοπές του για να βοηθήσει τα παιδιά. Κάθε μέρα έκανε την απόσταση των 4 χιλιομέτρων, για να τσεκάρει την υγεία των παιδιών. Ήταν ο τελευταίος που βγήκε από την σπηλιά, μαζί με τους Ταϊλανδούς Πεζοναύτες. Το βράδυ της Τρίτης 10/7, ημέρα που ολοκληρώθηκε η επιχείρηση στην Ταϊλάνδη, ενημερώθηκε πως πέθανε ο πατέρας του.
Τhai Navy Seals
Αρκετά ήταν τα μέλη των ειδικών δυνάμεων της Ταϊλάνδης που πήραν μέρος στην επιχείρηση διάσωσης. Ξεχώρισαν ο γιατρός Pak Loharnshoon -ο πρώτος που έφτασε στα εγκλωβισμένα παιδιά και φρόντισε τις πληγές τους- και οι δύτες που ακόμα δεν έχουν ταυτοποιηθεί, αλλά ήταν εκείνοι που ιδία θελήσει έμειναν με τα παιδιά από την ημέρα που εντοπίστηκαν και για την εβδομάδα που ακολούθησε.
Saman Gunan
Ο βετεράνος των Ειδικών Δυνάμεων της Ταϊλάνδης έσπευσε να βοηθήσει, μόλις ενημερώθηκε πως αναζητούνται τα παιδιά που αγνοούνταν για σχεδόν μια εβδομάδα. Η σύζυγος του, του θύμισε πως έχει αποσυρθεί καιρό, εκείνος όμως, επέμενε ότι ήθελε να βοηθήσει. Έχασε τις αισθήσεις του και τελικά, πέθανε από ασφυξία, στα 38, όπως μετέφερε μπουκάλες οξυγόνου μέσα στην σπηλιά. Ο παρτενέρ του προσπάθησε να κάνει την ανάνηψη, αλλά δεν τα κατάφερε. Οι φίλοι και οι συγγενείς απηύθυναν το ύστατο χαίρε, την ημέρα που ολοκληρώθηκε η επιχείρηση.
Ben Reymenants
Ο Βέλγος που απέκτησε το πάθος για τις καταδύσεις, αφότου είδε το “For your eyes only” του James Bond και το “Απέραντο γαλάζιο” δέχθηκε τηλεφώνημα από τα αρχηγεία του Ναυτικού της Ταϊλάνδης. Αποδέχθηκε την πρόσκληση να βοηθήσει, ως ειδικός σπηλαιοδύτης. Για χρόνια δραστηριοποιείται στα Phuket, όπου διατηρεί σχολή τεχνικής κατάδυσης (σε ναυάγια και σπήλαια), με εξειδίκευση στις καταδύσεις σε σπήλαια “με χρήση ειδικών συστημάτων που μας επιτρέπουν να πάμε πιο βαθιά από το σημείο που φτάνουν άλλοι με scuba diving”, είχε εξηγήσει στην ιστοσελίδα phuketnews.com. Πήρε μαζί του και την ομάδα του και αρχική δουλειά ήταν τοποθετήσουν το σκοινί που κάλυπτε απόσταση 2.5 χιλιομέτρων, από τον προτελευταίο θάλαμο της σπηλιάς έως το σημείο που υποτίθεται πως ήταν τα παιδιά. Ναι, ήταν στην πρώτη ομάδα, αυτήν που βρήκε τους αγνοούμενους και πάλευε με την υψηλή στάθμη νερού.
Claus Rasmussen
Ο γεννημένος στη Δανία, δύτης επίσης ζει στα Phuket της Ταϊλάνδης. Είναι μέλος του Blue Label Diving, της σχολής του κυρίου από πάνω, που αναλαμβάνει περιηγήσεις τουριστών σε σπηλιές, αφότου τους μαθαίνει τα βασικά… του σπορ και της τεχνικής κατάδυσης (σε ναυάγια και σπήλαια).
Μikko Paasi
Ο Φιλανδός ζει στη Μάλτα, όπου διατηρεί τη δική του σχολή scuba diving (Koh Tao Divers), μαζί με τη σύζυγο του και άλλους δύτες, από το 2016. Είναι παρακλάδι του κέντρου κατάδυσης Koh Tao που υπάρχει στην Ταϊλάνδη και είναι γνωστό στο χώρο ως “το hotspot των δυτών”. Ανήμερα της 8ης επετείου γάμου του, πέταξε για το Chiang Rai. Τα εισιτήρια τα “έκλεισε” η γυναίκα του, η οποία ομολόγησε το φόβο της, αλλά και το θαυμασμό της για τον “Thor”, όπως είναι το παρατσούκλι του.
Ivan Karadzic
Ο γεννημένος στη Δανία, Ivan δουλεύει τα τελευταία χρόνια μαζί με τον Paasi στη Μάλτα -έχουν μαζί τη σχολή καταδύσεων. Ενημέρωνε καθημερινά για τις εξελίξεις, μέσω της σελίδας του στο Facebook, αποθέωσε τα παιδιά για το κουράγιο και τη δύναμη που έδειξαν “κάνοντας κάτι πολύ δύσκολο που δεν είναι προορισμένο για μικρά αγόρια, όπως είναι οι καταδύσεις σε σπήλαια” .
Erik Brown
Ο 35χρονος Καναδός (από το Langley B.C. του Βανκούβερ) έχει επίσης, τη δική του σχολή καταδύσεων (Hydronauts Diving) στην Ταϊλάνδη. Και ναι, εξειδικεύεται στις καταδύσεις σε ναυάγια και σπήλαια. Πρωτοασχολήθηκε με αυτά προ δεκαετίας, ακολούθησε η δημιουργία σχολής στην Αίγυπτο, πριν μετακομίσει, προ διετίας, στο Ban Ko Tao. Τις πρώτες ημέρες εξηγούσε πως “είναι σαν να κολυμπάμε σε καφέ. Δεν υπάρχει η παραμικρή ορατότητα”.