Ταϊλάνδη: Οι τρεις ημέρες που έκαναν τον κόσμο να δακρύσει
Τα δώδεκα παιδιά και ο 25χρονος προπονητής της ομάδας "Wild Boars" απεγκλωβίστηκαν επιτυχώς μετά από 14 σχεδόν ημέρες "ομηρίας" τους σε πλημμυρισμένη σπηλιά της Ταϊλάνδης.
- 10 Ιουλίου 2018 14:44
Στις 14.00, ώρα Ελλάδας κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η πληροφορία πως εκτός της σπηλιάς, στην Ταϊλάνδη ήταν πια και ο 25χρονος προπονητής των “Αγριόχοιρων”, Ekapol Chantawong. Kαι κάπως έτσι, ο πλανήτης πανηγύρισε μια από τις πιο δύσκολες διασώσεις που ‘χουν γίνει, τουλάχιστον τη νέα χιλιετία. Εκατομμύρια χρήστες των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης έγραψαν για “θαύμα” και αποθέωσαν τους διασώστες που ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν τα 13 μέλη της ομάδας των “Wild Boars”. Πολύς κόσμος “τιτίβισε” πως “πλέον μπορώ να αναπνεύσω κανονικά”, ενδεικτικό του πώς έζησε ο πλανήτης αυτό που συνέβαινε από τις αρχές Ιουλίου στην Ταϊλάνδη.
Η τρίτη φάση που αφορούσε τον απεγκλωβισμό των τεσσάρων πιο αδύναμων παιδιών και του Chantawong άρχισε στις 05.30, ώρα Ελλάδας. Οι δύτες αυτήν τη φορά ήταν 19 και ο καιρός βροχερός. Γεγονός που σήμαινε πως οι διασώστες έπρεπε να είναι πιο προσεχτικοί, αλλά παράλληλα και λίγο πιο γρήγοροι -υπό το φόβο νέας πλημμύρας.
Στις 11.50 ήταν που διέρρευσε ότι το 9ο παιδί εμφανίστηκε εκτός σπηλιάς. Χρειάστηκε να περάσει ένα δεκάλεπτο έως ότου επιβεβαιωθεί η πληροφορία. Είκοσι λεπτά αργότερα, επιβεβαιώθηκε και η διάσωση του 10ου παιδιού, ενώ προέκυψε η πληροφορία πως τα δυο τελευταία αγόρια και ο προπονητής ολοκλήρωσαν το κομμάτι της κατάδυσης και πέρασαν στο δεύτερο (προτελευταίο) θάλαμο της σπηλιάς, προ της εξόδου.
Το 11ο παιδί βγήκε στις 13.03, οπότε ο κόσμος ενημερώθηκε ότι το τελευταίο αγόρι και ο προπονητής είχαν φτάσει στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής. Από εκείνη την ώρα έως και την έξοδο του 25χρονου προπονητή, όλος ο κόσμος είχε μείνει με κομμένη την ανάσα.
Δεν αγγίζουν κανέναν
Tα οκτώ παιδιά που βρίσκονται από χθες στο νοσοκομείο, δεν θα καταφέρουν να παραστούν στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας, όπου τους προσκάλεσε ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο. Το αυτό βέβαια ισχύει και για τα πέντε μέλη που απεγκλωβίστηκαν σήμερα. Οι γιατροί ενημέρωσαν ότι θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον άλλες επτά ημέρες νοσηλείας, για να υποβληθούν σε περαιτέρω εξετάσεις και να ξεκαθαριστεί πως δεν έχουν προσβληθεί από την αποκαλούμενη «νόσο των σπηλαίων». Να ενημερώσουμε εδώ πως αυτή προκαλείται από την εισπνοή των σπόρων του μύκητα Histoplasma capsulatum, οι οποίοι εντοπίζονται συχνά σε σπηλιές και βρίσκονται συνήθως στις εκκρίσεις των νυχτερίδων. Συνήθως επηρεάζει τους πνεύμονες και τα συμπτώματα εκδηλώνονται σε διάστημα τριών έως 17 ημερών μετά την έκθεση στον ιό. Έως ότου ολοκληρωθούν οι εξετάσεις δεν θα ακουμπήσουν κανέναν. Επίσης, δεν μπορούν να φάνε ό,τι φαγητό ζήτησαν, καθώς μέχρι νεοτέρας θα αρκούνται σε ελαφρά εδέσματα -για να μην ταλαιπωρήσουν εκτενέστερα το ήδη ταλαιπωρημένο, από την ασιτία, στομάχι τους. Οι γιατροί δέχθηκαν ωστόσο, να τους γλυκάνουν με λίγη σοκολάτα.
Οι διασώστες έβγαλαν το καπέλο στα ταλαιπωρημένα παιδιά
Ο Narongsuk Keasub, εκ των δυτών που βοήθησαν στην μεταφορά μπουκαλων οξυγόνου, μίλησε στο CNN και εξήγησε μεταξύ άλλων ότι “το μόνο που βλέπαμε ήταν τα χέρια μας. Δεν υπήρχε ορατότητα. Υπήρχαν όμως, τεράστιες, κοφτερές πέτρες που ήταν επικίνδυνες. Επίσης, οι δίοδοι ήταν πολύ μικρές. Κάθε βήμα είχε ρίσκο. Ως πατέρας είμαι ευαίσθητος. Όλοι όσοι μετέχουμε στην επιχείρηση νιώθουμε έτσι: σαν να έχουν εγκλωβιστεί τα παιδιά μας. Έτσι και συνεχίζουμε”.
Ο Ivan Karadzic, μέλος της διεθνούς ομάδας διάσωσης εξέφρασε, μέσω του BBC, το θαυμασμό του για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την επιχείρηση τα παιδιά. “Αναγκάστηκαν να κάνουν κάτι που κανένας δεν είχε κάνει ξανά. Δεν είναι φυσιολογικό, για ένα 11χρονο παιδί να κάνει κατάδυση σε σπηλιά. Καταδύονται σε περιβάλλον που θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο, με μηδενική ορατότητα και το μόνο φως που υπάρχει είναι από τους φακούς που έχουμε εμείς μαζί μας. Προφανώς και φοβόμαστε μην πανικοβληθούν. Και ναι, προκύπτουν διάφορες δυσλειτουργίες στον εξοπλισμό. Ειλικρινά, δεν μπορώ να κατανοήσω πόσο ψύχραιμα και δυνατά είναι αυτά τα παιδιά”.
Οι συγκινητικοί αγρότες
Aπό την άντληση των νερών του σπηλαίου, γεγονός που έπρεπε να γίνει, ώστε να καταστεί δυνατή η διάσωση, καταστράφηκαν οι σοδιές των χωραφιών που βρίσκονται δίπλα στη σπηλιά. Η κυβέρνηση ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες πως θα αποζημιωθούν. Εκείνοι απάντησαν “δεν είναι αυτή η προτεραιότητα μας. Τώρα έχουμε να σώσουμε 13 ζωές”. Τεράστια υπήρξε και η βοήθεια δεκάδων εθελοντών που μαγείρευαν για τους διασώστες και όσους μετείχαν στην επιχείρηση..
Και οι… βιαστικοί παραγωγοί του Hollywood
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα news.com.au παραγωγοί του Hollywood βρίσκονται ήδη στην Ταϊλάνδη. Κινηματογραφιστές από τις ΗΠΑ εμφανίστηκαν κοντά στην σπηλιά Tham Luang, ενώ δυο παραγωγοί κάνουν συνεντεύξεις με ανθρώπους που μετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης. Συνεργάτης της εταιρίας Pure Flix είπε στο AAP πως “αντιμετωπίζουμε το θέμα ως μια τεράστια ταινία, με ηθοποιούς A list”.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η σπηλιά θα κλείσει για το κοινό, για κάποιο χρονικό διάστημα, αφότου εξέλθει και ο τελευταίος εγκλωβισμένος, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και εργασίες ώστε να μην υπάρξει ποτέ άλλοτε παρόμοιο συμβάν.
Τι είχε προηγηθεί
Στις 07.00 της Δευτέρας 9/7 άρχισε η δεύτερη φάση της επιχείρησης απεγκλωβισμού των παιδιών που βρίσκονται σε σπηλιά της Ταϊλάνδηςαπό τις 23/6.
Τα 13 μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας των “Wild Boars” (12 παίκτες και ο προπονητής) αγνοούνταν από εκείνη την ημέρα έως τις 2/7, οπότε εντοπίστηκαν ζωντανοί. Αυτομάτως, άρχισαν οι διεργασίες για τον απεγκλωβισμό τους, με τις δυσκολίες να είναι πολλές και μεγάλες, καθώς έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις το εκ των μεγαλύτερων -σε μήκος- σπηλαίων της χώρας είχε πλημμυρίσει. Στις ημέρες που ακολούθησαν εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα, έως ότου καταλήξουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι στη συμμετοχή των πλέον έμπειρων δυτών σπηλαίων, από όλον τον κόσμο. Ένα επιπλέον πρόβλημα ήταν πως έπρεπε να παρασχεθεί οξυγόνο στους εγκλωβισμένους. Κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής, ένας δύτης, πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων της χώρας, έχασε τη ζωή του. Έκτοτε οι διασώστες έμπαιναν στην σπηλιά όχι με μια μπουκάλα οξυγόνο, αλλά με δυο και πέρασαν σωλήνα πολλών χιλιομέτρων, ώστε να διοχετεύσουν οξυγόνο στο σπήλαιο και έτσι σταθεροποίησαν τα επίπεδά του.
Όταν οι διασώστες έφτασαν στα παιδιά, τους ζήτησαν να γράψουν ένα γράμμα στους δικούς τους. Ο προπονητής τους, Ekapol Chanthawong ζήτησε συγγνώμη από όλους τους γονείς. Εκείνοι του απάντησαν πως δεν τον θεωρούν υπεύθυνο, για την περιπέτεια των παιδιών τους. Παρ’ όλα αυτά, ο 25χρονος απαίτησε να φύγει τελευταίος από την σπηλιά, ενώ δεν έτρωγε, μοιράζοντας το φαγητό του στα αγόρια. Παράλληλα, με διαλογισμό τα βοηθούσε να μείνουν ψύχραιμα και να κάνουν συντήρηση δυνάμεων.
Την Παρασκευή 6/7 κυκλοφόρησαν τα πρώτα videos από κάμερες των σπηλαιοδυτών που έδειχναν τα στενά περάσματα, τη λάσπη και κάθε άλλη δυσκολία που είχαν να αντιμετωπίσουν οι ειδικοί έως ότου φτάσουν στα παιδιά και τον προπονητή τους. Η άντληση υδάτων είχε αρχίσει κάποιες ημέρες νωρίτερα, ώστε να διευκολυνθεί η κατάσταση.
Στην επιχείρηση που άρχισε την Κυριακή 8/7 μετείχαν 90 δύτες, 40 από την Ταϊλάνδη και 50 από όλα τα άλλα σημεία της γης. Οι πρώτοι σπηλαιοδύτες χρειάστηκαν πέντε ώρες για να φτάσουν στα παιδιά και έξι να επιστρέψουν, λόγω των ρευμάτων. Από την αρχή έγινε γνωστό πως ο απεγκλωβισμός θα αρχίσει από τα πιο δυνατά παιδιά, ότι θα βγουν ένα-ένα και πως η επιχείρηση θα κρατούσε δυο με 3 ημέρες.
Στα αγόρια δόθηκαν μάσκες που κάλυπταν όλο το πρόσωπο, ώστε να αναπνέουν κανονικά, ένα ελαφρύ ηρεμιστικό, για να μην πανικοβληθούν και ήταν δεμένα στον έναν δύτη που ουσιαστικά τα οδηγούσε μέσα στο νερό και στα στενά περάσματα. Στο τέλος της διαδρομής -το πιο ασφαλές κομμάτι-, τα παιδιά περπατούν για μια ώρα.
Η πρώτη φάση της επιχείρησης διήρκεσε δέκα ώρες και απεγκλωβίστηκαν τέσσερα παιδιά, τα οποία μόλις εξήλθαν του σπηλαιου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Ακολούθως επιβιβάστηκαν σε ασθενοφόρο που τους μετέφερε έως το σημείο που περίμενε ελικόπτερο, το οποίο ανέλαβε το τελευταίο κομμάτι -έως το νοσοκομείο. Εκεί τέθηκαν σε καραντίνα, υπό τον κίνδυνο λοιμόξεων.
Ο κυβερνήτης της επαρχίας Chiang Rai, Narongsak Osottanakorn, ο οποίος συντονίζει την επιχείρηση απεγκλωβισμού των 12 αγοριών και του προπονητή τους καταχειροκροτήθηκε κατά την προσέλευσή του στη συνέντευξη Τύπου. Είπε ότι τέσσερα αγόρια έχουν απεγκλωβιστεί η κατάσταση υγείας των οποίων χαρακτηρίζεται “τέλεια” και “καλύτερη δυνατή”. Το πρώτο πράγμα που ζήτησαν ήταν φαγητό (τηγανητό ρύζι με κοτόπουλο), ενώ τους είπαν πως έως ότου προκύψουν τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων δεν μπορούν να έλθουν σε επαφή με τους δικούς τους.
Οι αρχές αποκάλυψαν πως η δεύτερη φάση θα άρχιζε έπειτα από δέκα ώρες. Χρονικό διάστημα που είχαν εκτιμήσει ότι χρειάζεται για να γεμίσουν τις μπουκάλες του οξυγόνου και για να ξεκουραστούν οι δύτες, καθώς οι ίδιοι θα αναλάμβαναν τη συνέχεια. Τελικά, χρειάστηκαν 17 ώρες και κάποιες αλλαγές στους δύτες.
Οι υπεύθυνοι διαμαρτυρήθηκαν για ένα drone που “πέταξε” πρακτορείο ειδήσεων, πάνω από την είσοδο της σπηλιάς, αλλά και για hacking στη ραδιοσυχνότητα των διασωστών. Οι τελευταίοι συνέχισαν να χρησιμοποιούν ομπρέλες που κάλυπταν τα πρόσωπα των παιδιών που βγήκαν από την σπηλιά, ώστε να προστατευτεί η ταυτότητα τους. Μολονότι οι αρχές είχαν ενημερώσει πως αναμένουν το πρώτο παιδί το μεσημέρι (15.30), εκείνο βγήκε στην επιφάνεια στις 12.27 ώρα Ελλάδος. Ήταν το πέμπτο στο σύνολο. Δυο ώρες αργότερα, εμφανίστηκε το έκτο, λίγα λεπτά μετά το έβδομο και στις 15.30 το 8ο. Τότε ολοκληρώθηκε η επιχείρηση για σήμερα.
Έγινε γνωστό πως οι γονείς των παιδιών που νοσηλεύονται, θα ενημερωθούν έως το βράδυ προκειμένου να επισκεφτούν το νοσοκομείο και να δουν τα αγόρια τους, πίσω από μια τζαμαρία. Ακόμα βέβαια, δεν έχει υπάρξει ειδοποίηση για το ποια παιδιά νοσηλεύονται. Όλοι οι γονείς ωστόσο, έχουν πει πως δεν πρόκειται να φύγουν από την είσοδο της σπηλιάς, έως ότου απεγκλωβιστεί και ο τελευταίος -προς ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης.
Η τελευταία είδηση αφορά τον τρόπο που διαχειρίζεται το όλο θέμα το νοσοκομείο, στο οποίο πηγαίνουν τα παιδιά. Η απόλυτη προτεραιότητα είναι ο έλεγχος του οξυγόνου στο σώμα τους. Θα ακολουθήσουν τεστ για τον υποσιτισμό, την αφυδάτωση, το μετατραυματικό άγχος και άλλες ψυχολογικές επιπτώσεις.