Takaya: Η ιστορία του λύκου – σύμβολο που βρέθηκε να “διαφημίζει” ιστοσελίδα κυνηγιού

Διαβάζεται σε 3'
Ο λύκος Takaya
Ο λύκος Takaya X@takayalonewolf

Ο θάνατος του μοναχικού θαλάσσιου λύκου Takaya βύθισε στο πένθος μία ολόκληρη χώρα. Όμως μία ανθρώπινη κίνηση πρόσβαλε την κληρονομιά που άφησε πίσω του.

Από τότε που σκοτώθηκε από έναν κυνηγό το 2020, ο θρυλικός μοναχικός θαλάσσιος λύκος Takaya, που επί χρόνια ζούσε σε ένα μικροσκοπικό νησί κοντά στη Βικτώρια, μια πόλη στη δυτική ακτή του Καναδά, η ιστορία του ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

Ζωγραφιές, ποιήματα και γλυπτά, συμπεριλαμβανομένου ενός αγάλματος βάρους 68 κιλών κατασκευασμένου από ξύλα, κοχύλια και ξερά φύκια, έχουν μνημονεύσει έναν λύκο του οποίου η κληρονομιά αντικατοπτρίζει τη σύνθετη σχέση μεταξύ ανθρώπων και άγριας ζωής.

Ωστόσο, η φωτογράφος Cheryl Alexander, υπερασπίστρια κατά των κρατικών θανατώσεων λύκων, βρέθηκε μπροστά σε μία σοκαριστική ανακάλυψη, όταν είδε την πιο διάσημη εικόνα της να χρησιμοποιείται για να διαφημίσει μια εταιρεία κυνηγιού μεγάλων θηραμάτων.

“Σοκαρίστηκα και τρομοκρατήθηκα. Και πραγματικά με εξόργισε που αυτή η εταιρεία χρησιμοποιούσε τον Takaya ως διαφήμιση για να έρθουν στον Καναδά και να σκοτώσουν έναν λύκο”, είπε στη Guardian η φωτογράφος. “Επίσης, μου προκάλεσε μεγάλο πόνο γιατί ο Takaya έχει γίνει, με πολλούς τρόπους, μια διεθνής εικόνα για τη θετική συνύπαρξη των άγριων ζώων με τους ανθρώπους”.

Η απίθανη ιστορία της επί χρόνια “αυτοαπομόνωσης” του λύκου κέντριζε το ενδιαφέρον των κατοίκων του Νησιού Βανκούβερ, ορισμένοι από τους οποίους έκαναν κανό γύρω από τις βραχώδεις ακτές ελπίζοντας να δουν από κοντά το ζώο. Όμως, μια μέρα στα τέλη Μαρτίου, ένα όπλο κυνηγού έκοψε το νήμα της ζωής του Takaya και ο αιφνίδιος θάνατός του βύθισε στο πένθος όλο τον Καναδά.

Η Alexander ανακάλυψε πρόσφατα ότι η Terminus Mountain Outfitters, με έδρα την Βρετανική Κολομβία, χρησιμοποιούσε την εμβληματική φωτογραφία της για να διαφημίσει το πακέτο κυνηγιού λύκων. Ο ιδιοκτήτης της Terminus δήλωσε ότι δεν είχε πρόθεση να “προσβάλει” κανέναν με την εικόνα.

Μια εταιρεία σχεδιασμού ιστοσελίδων επέλεξε μερικές φωτογραφίες άγριας ζωής για χρήση. Στις 27 Ιουλίου επικοινώνησε μαζί μου ένα δυσαρεστημένο άτομο που αναγνώρισε μια φωτογραφία ενός λύκου ως τον Takaya. Δεν είχα ιδέα για την ιστορία πίσω από αυτόν τον λύκο ή ποια από τις τρεις φωτογραφίες στην ιστοσελίδα μου ήταν του Takaya. Ζήτησα από τον προγραμματιστή μου να αφαιρέσει απλώς και τις τρεις φωτογραφίες. Στις 29 Ιουλίου αφαιρέθηκαν. Ούτε εγώ ούτε ο προγραμματιστής μου είχαμε πρόθεση να προσβάλουμε κανέναν“, είπε ο ίδιος. “Δυστυχώς, λόγω της προσοχής των μέσων ενημέρωσης, λαμβάνουμε τώρα απειλητικά email, παρόλο που δεν είχαμε καμία σχέση με τις επιλεγμένες φωτογραφίες. Είμαστε μια νόμιμη οικογενειακή επιχείρηση“.

Πράγματι, τόσο η συγκεκριμένη εικόνα όσο και η σελίδα για το κυνήγι λύκων έχουν έκτοτε αφαιρεθεί.

Στην Βρετανική Κολομβία, εκατοντάδες λύκοι – που θεωρούνται παράσιτα που πρέπει να εξαλειφθούν – σκοτώνονται κάθε χρόνο. Οι κυνηγοί συνήθως παίρνουν μόνο τα δέρματα, απορρίπτοντας τα υπόλοιπα μέρη του θηράματος. Εκμεταλλευόμενοι την αυξανόμενη αγανάκτηση η Alexander και τοπικές ομάδες προστασίας έχουν ξεκινήσει μια αίτηση για μορατόριουμ στο κυνήγι λύκων στην Βρετανική Κολομβία, η οποία έχει συγκεντρώσει πάνω από 65.000 υπογραφές μέχρι στιγμής. Η Alexander έχει επίσης ιδρύσει τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Takaya’s Legacy που εργάζεται για την υποστήριξη πρωτοβουλιών προστασίας των λύκων.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα