Ταξιδιωτική οδηγία τουρκικού ΥΠΕΞ για τη Γερμανία

Ταξιδιωτική οδηγία τουρκικού ΥΠΕΞ για τη Γερμανία
The German and the Turkish flag sit on a table during a press statement of Turkish President Recep Tayyip Erdogan and German Chancellor Angela Merkel after a meeting in Ankara, Turkey, Thursday, Feb. 2, 2017. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) AP

Οι δύο πλευρές συνεχίζουν να υποδαυλίζουν την μεταξύ τους ένταση με...ταξιδιωτικές οδηγίες και εκατέρωθεν δηλώσεις

Ταξιδιωτική οδηγία για την Γερμανία εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην πρόταση Μέρκελ για διακοπή των διαπραγματεύσεων για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και εντείνοντας το “ψυχροπολεμικό” κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Με αφορμή τις συλλήψεις Γερμανών πολιτών στην Τουρκία, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει από τον Ιούλιο αυστηρή ταξιδιωτική οδηγία, την οποία αναθεώρησε την περασμένη εβδομάδα κάνοντας πλέον λόγο για κίνδυνο αυθαίρετων συλλήψεων Γερμανών πολιτών, ακόμη και σε τουριστικές περιοχές, μετά τις νέες συλλήψεις Γερμανών στα τέλη του Αυγούστου.

Σε απάντηση, η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε και αυτή με τη σειρά της χθες, οδηγία, με την οποία προειδοποιεί τους Τούρκους που σκοπεύουν να ταξιδέψουν ή ζουν στη Γερμανία να προσέχουν, καθώς ο προεκλογικός αγώνας και η πολιτική ατμόσφαιρα εκεί χαρακτηρίζεται από ένα “ακροδεξιό και ρατσιστικό πνεύμα” και “αντιτουρκισμό”.

Σουλτς: Η κυβέρνηση της Άγκυρας χάνει το μέτρο

Οι Γερμανοί πολιτικοί επέκριναν έντονα την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να εκδώσει τη συγκεκριμένη οδηγία: “Η Τουρκία απομακρύνεται συνεχώς από τις αρχές της Ευρώπης. Η κυβέρνηση της Άγκυρας χάνει το μέτρο”, τόνισε ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία, Μάρτιν Σουλτς σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μάιντς το βράδυ του Σαββάτου.

Ο κ. Σουλτς δήλωσε αγανακτισμένος για την στάση της τουρκικής κυβέρνησης προσθέτοντας πως “οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας δεν επιτρέπεται να εξελίσσονται έτσι όπως προφανώς  συστηματικά το επιδιώκει η Άγκυρα. Εάν συνεχιστεί αυτό, τότε θα πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα στην Τουρκία ότι η Γερμανία δεν είναι διατιθέμενη να ανέχεται κάθε είδους ταπείνωση εκ μέρους της”.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός πρόσθεσε επίσης πως η Τουρκία απομακρύνεται απ΄ όλες τις αρχές που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις και τις αρχές της ΕΕ, με έναν τρόπο, που όχι μόνο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός αλλά και που είναι επικίνδυνος”.

Θέση για το ζήτημα πήρε, με μήνυμά του στο Twitter και ο υπουργός Καγκελαρίας και στενός συνεργάτης της Άγγελα Μέρκελ, Πέτερ Άλτμαϊερ,  ο οποίος χαρακτήρισε “κακόγουστο αστείο” την τουρκική ταξιδιωτική οδηγία και υπενθύμισε πως η κράτηση Γερμανών σε τουρκικές φυλακές αποτελεί “λάθος”.

Μέρκελ: Η Τουρκία απομακρύνεται διαρκώς από τις ευρωπαϊκές αξίες – Ασφαλής για τους Τούρκους η Γερμανία

Στους Γερμανούς συλληφθέντες στην Τουρκία αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη Frankfurter Algemeine Zeitung. H κ. Μέρκελ, τόνισε πως η προφυλάκιση Γερμανών πολιτών είναι “μια σοβαρή υπόθεση και σε καμία περίπτωση αποδεκτή”, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως  “η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρώπη και τις αξίες της”.

 

Σύμφωνα με την Γερμανίδα καγκελάριο, η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο, θα πρέπει να αναλύσει την πολιτική της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία. Πρόταση της Γερμανίας είναι η διακοπή των διαπραγματεύσεων για την επέκταση της Τελωνειακής Ένωση και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει, είτε τη διακοπή, είτε ακόμη τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άκυρα.

Βέβαια, προς το παρόν οι γερμανικές προτάσεις δεν βρίσκουν ανταπόκριση από την πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, με την Άγγελα Μέρκελ να υπογραμμίζει πως δεν θεωρεί σκόπιμο, τα κράτη μέλη της ΕΕ να αρχίσουν να «φιλονικούν δημόσια» μεταξύ τους.

To μεσημέρι της Κυριακής, μιλώντας σε προεκλογική εκστρατεία στο Delbrück, η καγκελάριος τόνισε πως “οι Τούρκοι πολίτες μπορούν με ασφάλεια να έρθουν στην Γερμανία”.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ, dw.de  Φωτογραφία:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα