“Τέλεια καταιγίδα”: Φόβοι για ενεργειακή κρίση μεγαλύτερη από της δεκαετίας του 1970

“Τέλεια καταιγίδα”: Φόβοι για ενεργειακή κρίση μεγαλύτερη από της δεκαετίας του 1970
Χημικό εργοστάσιο στη Γερμανία AP Photo/Martin Meissner, File

Ανησυχία των αναλυτών για τις εκτιμήσεις που "δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν" και που προϊδεάζουν για τη μεγαλύτερη κρίση του τελευταίου μισού αιώνα στον πλανήτη. "Ο κόσμος είναι φοβερά απροετοίμαστος".

Αντιμέτωπος με την ίσως μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση του τελευταίου μισού αιώνα φαίνεται πως είναι ο πλανήτης, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, οι οποίοι βλέπουν παλαιότερες προβλέψεις τους να επιβεβαιώνονται και προϊδεάζουν για μία “μαύρη” περίοδο που μπορεί να είναι χειρότερη κι από εκείνη του 1970.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι τεράστιες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, από τη βενζίνη και το φυσικό αέριο μέχρι τον άνθρακα είναι μόνο η αρχή, χαρακτηρίζοντας την τρέχουσα περίοδο και τις συνθήκες που την περιβάλλουν ως την “τέλεια καταιγίδα”.

Πρώην και νυν αξιωματούχοι της ενέργειας εκτιμούν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετά από χρόνια χαμηλών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα, έχει οδηγήσει τον κόσμο σε μια κρίση που αναμένεται να “ανταγωνιστεί” ή ακόμα “και να ξεπεράσει” τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970 και των αρχών της δεκαετίας του 1980.

«Τώρα έχουμε μια κρίση πετρελαίου, μια κρίση φυσικού αερίου και μια κρίση ηλεκτρικής ενέργειας ταυτόχρονα”, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ σε συνέντευξή του στο Der Spiegel και συνέχισε: “Αυτή η ενεργειακή κρίση είναι πολύ μεγαλύτερη από τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970 και του 1980. Και πιθανότατα θα διαρκέσει περισσότερο”.

Όπως αναφέρει το CNN, μπορεί η παγκόσμια οικονομία να έχει αντέξει μέχρι στιγμής τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές ενέργειας, οι οποίες όμως μπορεί να συνεχίσουν να ανεβαίνουν σε μη βιώσιμα επίπεδα, τη στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και -ενδεχομένως- το φυσικό αέριο. Οι ελλείψεις, ωστόσο, στον εφοδιασμό μπορούν να τη φέρουν ενώπιον ορισμένων δύσκολων επιλογών.

Με τις δυσοίωνες προβλέψεις της ΙΕΑ πάντως φαίνεται πως συμφωνεί και ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ: “Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα σε ολόκληρο τον κόσμο, το οποίο νομίζω ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μόλις αρχίζουν να αντιλαμβάνονται. Είναι μια τέλεια καταιγίδα”, είπε στο CNN o Τζο ΜακΜόνιγκλ, η ομάδα του οποίου λειτουργεί σαν μεσολαβητής για τα κράτη που παράγουν και καταναλώνουν ενέργεια.

Μία “τέλεια καταιγίδα”, η οποία η έκταση της οποίας μπορεί να έχει εκτεταμένες συνέπειες στην οικονομική ανάκαμψη των κρατών από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, αλλά και στην παγκόσμια μάχη κόντρα στην υπερθέρμανσή του πλανήτη: Επιδείνωση του πληθωρισμού, κοινωνικές αναταραχές, ανισότητες.

Είναι μια κρίση για την οποία ο κόσμος είναι θλιβερά απροετοίμαστος, δήλωσε ο Ρόμπερτ ΜακΝάλι, ο οποίος υπηρέτησε ως κορυφαίος σύμβουλος ενέργειας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν”

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως, ο πρώην σύμβουλος ενέργειας του Ομπάμα, Τζέισον Μπόρντοφ και η καθηγήτρια του Χάρβαρντ, Μέγκαν Ο’ Σάλιβαν, έγραψαν άρθρο στον Economist, στα τέλη Μαρτίου, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο η ανθρωπότητα να βρίσκεται στο κατώφλι “της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης από τη δεκαετία του 1970”.

Από τότε που το γράψαμε, οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν”, είπε στο CNN ο Μπόρντοφ, συνιδρυτής της Σχολής Κλίματος της Κολούμπια.

Φυσικά, υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ του σήμερα και της δεκαετίας του 1970. Οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί σχεδόν τόσο πολύ όσο τότε και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν καταφύγει σε ακραία βήματα όπως οι έλεγχοι των τιμών.

Αν καταφύγουμε σε ελέγχους τιμών και πλαφόν τιμών, τότε θα μπορούσαμε να έχουμε ελλείψει”, είπε ο ΜακΝάλι.

Το CNN μάλιστα, στην ανάλυσή του, αναφέρει πως η σημερινή ενεργειακή αναταραχή δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, παραθέτοντας μία σειρά από λόγους που αφορούν κυρίως στις επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο που “εξαντλούν τους πόρους και απαιτούν υπέρογκα χρηματικά ποσά”. Στέκεται, δε, στην ενεργειακή κρίση που αντιμετώπιζε η Ευρώπη πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις υψηλές τιμές σε πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο.

“Αναμφισβήτητα οδεύαμε προς μία κρίση, την οποία ο Πούτιν απλώς επιτάχυνε”, συμπληρώνει ο ΜακΝάλι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα