Τελικά είναι μύθος ή αλήθεια ο στόχος των 10.000 βημάτων την ημέρα;

Τελικά είναι μύθος ή αλήθεια ο στόχος των 10.000 βημάτων την ημέρα;
Περπάτημα unsplash

Πώς προέκυψε το σλόγκαν "10.000 βήματα την ημέρα κάνουν καλό στην υγεία"; Πώς το διαφημιστικό σποτ ενός μετρητή βημάτων στην Ιαπωνία το 1965 μετατράπηκε σε συμβουλή ζωής.

Όσοι επιθυμούν να διατηρούν μία φυσική κατάσταση συχνά ακούν τη φράση “πρέπει να κάνεις 10.000 βήματα την ημέρα“, κάτι που μπορεί να φαίνεται ιδιαίτερα απογοητευτικό σε αρκετούς καθώς δεν διαθέτουν όλοι τον απαιτούμενο χρόνο. Στο σημείο αυτό ας πάρουμε μία ανάσα και ας αναρωτηθούμε: από πού προέκυψε πραγματικά αυτός ο αριθμός;

Ο στόχος των 10.000 βημάτων ανά ημέρα φαίνεται να προήλθε από ένα εμπορικό μετρητή βημάτων που λάνσαρε το 1965 η ιαπωνική εταιρεία Yamasa Clock, το οποίο ονομάστηκε Manpo-Kei. Αυτό μεταφράστηκε ως “μετρητής 10.000 βημάτων” και έτσι προώθησαν τη συσκευή στην αγορά με το σλόγκαν “Ας περπατήσουμε 10.000 βήματα τη μέρα”. Τον αριθμό, όπως φαίνεται, η εταιρεία το χρησιμοποίησε ως εργαλείο μάρκετιγνκ καθώς ο στόχος αυτός άρχισε να δίνει μία ώθηση, ενώ ο στρόγγυλος αριθμός ήταν πιο πιασάρικος για να το θυμάται κανείς. Παραδόξως όμως ο φάνηκε ο αριθμός να χαράκτηκε στη μνήμη του κόσμου ως ο καθημερινός απαιτούμενος στόχος.

Μπορεί λοιπόν τα 10.000 βήματα να ξεκίνησαν σαν ένα marketing slogan, αλλά φαίνεται ότι υπήρξε ιδιαίτερα χρήσιμο στην πορεία. Δεκάδες έρευνες έγιναν για να διερευνηθεί εάν ο συγκεκριμένος αριθμός βημάτων την ημέρα έκανε καλό στην υγεία. Το γεγονός ότι ορισμένες μελέτες έχουν αποδείξει ότι συμβάλλει στη βελτίωση της κατάστασης υγείας της καρδιάς, της ψυχικής υγείας και ακόμη μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη, μπορεί, σε κάποιο βαθμό, να εξηγήσει γιατί έχουμε “κολλήσει” με αυτόν τον αυθαίρετο αριθμό.

Από την άλλη, ενώ αρκετές έρευνες έχουν αποδείξει τα οφέλη για την υγεία το να κάνει κανείς 10.000 βήματα την ημέρα, πρόσφατη έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ έδειξε ότι, κατά μέσο όρο, περίπου 4.400 βήματα την ημέρα αρκούν για να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου στις γυναίκες.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα