Τέμπη: Ομογενείς διαμαρτύρονται για το έγκλημα στα Τέμπη – “Οι νεκροί μας, τα κέρδη τους”

Τέμπη: Ομογενείς διαμαρτύρονται για το έγκλημα στα Τέμπη –  “Οι νεκροί μας, τα κέρδη τους”
Ομογενείς διαμαρτύρονται για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη Caption/Youtube

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν πραγματοποιήσει ομογενείς από τη Σουηδία, τη Δανία, το Βερολίνο και το Μόναχο, απαιτώντας "να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη" και να "αποδοθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους".

Ομογενείς από τη Σουηδία, τη Δανία, το Βερολίνο και το Μόναχο προχωρούν σε κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις μνήμης, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Στοκχόλμης πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας (6/3) συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ελληνική πρεσβεία στη Σουηδία κρατώντας ένα μαύρο πανό που έγραφε “Οι νεκροί μας, τα κέρδη τους”.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η απόφαση για την κινητοποίηση πάρθηκε μια μέρα νωρίτερα στο περιθώριο των αρχιερεσιών για την ανάδειξη νέου προεδρείου. Το σώμα εξέδωσε ανακοίνωση που μεταξύ άλλων ανέφερε,

“Η απόδοση των ευθυνών θα έχει νόημα αν αποδοθούν στους, υψηλά ιστάμενους, πραγματικούς ενόχους και δεν περιορισθούν σε τυχόν ανθρώπινο λάθος, κάποιου σταθμάρχη ή κλειδούχου. Θα έχει νόημα αν οδηγήσουν σε ασφαλείς μαζικές μεταφορές όχι μόνο των σιδηροδρόμων αλλά και όλων των άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς. Θα υπάρξει μια τέτοια απόδοση ευθυνών;”

Στο Βερολίνο, την Κυριακή (5/3), Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενοι πραγματοποίησαν διαδήλωση για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ενώ η Ελληνική Κοινότητα, με επιστολή της απαιτεί την

  • Άμεση βοήθεια και αποζημίωση στους τραυματίες και τις οικογένειες τους.
  • Άμεση στήριξη και αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.
  • Πλήρης διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας.
  • Ανάδειξη όλων των υπαίτιων του εγκλήματος.
  • Λήψη όλων το απαραίτητων μέτρων εκσυγχρονισμού για αποφυγή άλλων δυστυχημάτων

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Ελληνικό Προξενείο, προχώρησαν το απόγευμα της Τρίτης (7/3), μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου – Βρανδεμβούργου, “απαιτώντας να αποδοθούν οι ευθύνες δίχως τίποτε να συγκαλυφθεί”.

“Είμαστε οργισμένοι”, τόνισαν στην ανακοίνωση τους, καθώς “τα επιτεύγματα της επιστήμης δεν τίθενται στην υπηρεσία του ανθρώπου αλλά του κέρδους”.

Στη Δανία, ομογενείς διαδήλωσαν έξω από την ελληνική πρεσβεία στην Κοπεγχάδη, κρατώντας αυτοσχέδια πλακάτ που μεταξύ άλλων έγραφαν, “Η άνοιξη σταμάτησε στα Τέμπη”, “Καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή! Στο “Πάμε και όπου βγει”, “Φτάνει πια!”.

Στο Μόναχο τα μέλη της Πολιτιστικής Ομάδας Ελλήνων Μεταναστών Μονάχου αναμένεται να πραγματοποιήσουν συγκέντρωηση έξω από το Γενικό Προξενείο του Μονάχου, αύριο, Τετάρτη (8/3). “Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή – Η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί” αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, στην οποία τονίζουν πως η Ομάδα “αδυνατεί να μείνει βουβή στο έγκλημα των Τεμπών”

Υπενθυμίζεται ακόμη πως τη Δευτέρα (6/3) ύστερα από κάλεσμα της Ομάδας Πρωτοβουλίας Ελλήνων Μονάχου, πλήθος κόσμου άφησε ένα λευκό τριαντάφυλλο έξω από το Προξενείο, “για την άνοιξη, που δεν ήρθε στις ζωές των 57 αδικοχαμένων επιβαινόντων της μοιραίας αμαξοστοιχίας” ενώ μία ελληνική σημαία με ζωγραφισμένο το νούμερο 57 σε μαύρα γράμματα αναρτήθηκε στα κάγκελα του κτιρίου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα