Τέσσερα πράγματα που μάθαμε από το διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ – Οι κόκκινες γραμμές του

Διαβάζεται σε 4'
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα AP

Παρά τις “σκληρές” δηλώσεις με οσμή κήρυξης πολέμου στο Ισραήλ, η ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, δεν τον κατέστησε αρχιστράτηγο του “Άξονα της Αντίστασης” σε όλη τη Μέση Ανατολή, καθώς δεν εξέπεμψε μηνύματα που ανατρέπουν τα δεδομένα.

Εικοσιοκτώ ημέρες μετά την επιχείρηση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σαγέντ Χασάν Νασράλα, έσπασε τη σιωπή του και παρά τις σκληρές δηλώσεις και τις κατά μέτωπο επιθέσεις σε Ισραήλ και Δύση, η ομιλία του δεν ήταν αυτό που θα περίμενε κανείς.

Πέρα από τις εμπρηστικές δηλώσεις και τις απειλές που εξαπέλυσε τόσο κατά των ΗΠΑ όσο και κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και εκτός από τη συνήθη αντιιμπεριαλιστική και αντισιωνιστική ρητορική, ο Νασράλα τόνισε την επιθυμία της Χεζμπολάχ και του Ιράν να μην εμπλακούν περαιτέρω, τουλάχιστον προς το παρόν, στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Τα τέσσερα βασικά σημεία της ομιλίας του

Αρχικά, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ πήρε αποστάσεις από την επιχείρηση “Al-Aqsa flood“, υποστηρίζοντας ότι ήταν 100% παλαιστινιακή και ότι δεν είχαν ενημερωθεί ούτε οι σύμμαχοι της Χαμάς.

Ενώ αρκετά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι η επιχείρηση είχε προετοιμαστεί στη Βηρυτό με τη βοήθεια των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και της Χεζμπολάχ, ο Νασράλα αρνήθηκε ξεκάθαρα οποιαδήποτε ευθύνη, είτε από την ίδια την οργάνωσή του είτε από το Ιράν.

Ο στόχος είναι σαφής: το Ιράν και η Χεζμπολάχ δεν πρέπει να αισθανθούν υποχρεωμένοι να παρέμβουν σε αυτόν τον πόλεμο σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Ο Χασάν Νασράλα άφησε να εννοηθεί ότι δεν αισθανόταν άνετα με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, κατηγορώντας μάλιστα τους στρατιώτες του εχθρού ότι ευθύνονται για τους θανάτους Ισραηλινών αμάχων.

Αν και θα περίμενε κανείς να μιλήσει ως αρχηγός του “Άξονα της Αντίστασης”, ο Νασράλα έκανε σαφή διάκριση μεταξύ όσων συνέβησαν στις 7 Οκτωβρίου, για τα οποία ευθύνεται η Χαμάς, και των επιθέσεων των συμμάχων του Ιράν, προς υποστήριξη της Χαμάς, από τις 8 Οκτωβρίου και μετά.

Ενώ το παλαιστινιακό αποτέλεσε το κεντρικό θέμα της ομιλίας του, μίλησε εκ μέρους των Χούθι, των ιρακινών σιιτικών πολιτοφυλακών και μερικές φορές ακόμη και του Ιράν, αλλά ποτέ εκ μέρους της Χαμάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ανέφερε ούτε μία φορά τη Συρία, γεγονός που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι είχαν δοθεί οδηγίες να μείνει το συριακό καθεστώς έξω από αυτή τη σύρραξη.

Το κύριο ζήτημα που διακυβευόταν στην ομιλία του ήταν πόσο ακριβής θα ήταν η απειλή του για επέμβαση της Χεζμπολάχ στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, με τον ίδιο να εμφανίζεται μάλλον ασαφής. Τόνισε, απλώς, ότι όλα τα σενάρια είναι πιθανά, ανάλογα με τις εξελίξεις στη Γάζα και μία ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο.

Ο Νασράλα επεσήμανε επανειλημμένα τα όρια της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα. Αν ο στρατός του Ισραήλ έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη Χαμάς, αυτό θα έφερνε τη Χεζμπολάχ σε δύσκολη θέση. Ακόμη όμως και αν δεν έχει συνδέσει τη μοίρα της με εκείνη της Χαμάς, θα μπορέσει η Χεζμπολάχ να παρακολουθήσει τον σύμμαχό της να “πεθαίνει” χωρίς να αντιδράσει;

Το τελευταίο σημαντικό σημείο της ομιλίας του αφορούσε τις βαριές απώλειες της οργάνωσής του (57 μαχητές) σε μια μάχη που δεν έχει χαρακτηριστεί ακόμη πόλεμος. Ο Νασράλα επέμεινε ότι η Χεζμπολάχ ενεπλάκη στο πεδίο την επόμενη ημέρα από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και ότι οι μάρτυρές της θυσιάστηκαν. Είπε, δε, ότι το ένα τρίτο των ισραηλινών δυνάμεων έχει κινητοποιηθεί για να πολεμήσει εναντίον της Χεζμπολάχ, αποσπώντας επί της ουσίας την προσοχή του Ισραήλ από τη Γάζα.

Οι “κόκκινες γραμμές” της Χεζμπολάχ

Ταυτόχρονα, δύο ήταν οι “κόκκινες γραμμές” που χάραξε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ στην ομιλία του, σύμφωνα με τον αναλυτή Ibrahim Fraihat του Ινστιτούτου της Ντόχα.

“[Περιέγραψε] δύο κόκκινες γραμμές, οι οποίες είναι οι εξής: πρώτον, η εξέλιξη στο έδαφος της Γάζας και αυτή συνδέεται, κατά τη δική μου ανάλυση, με την πιθανότητα πτώσης της Χαμάς, κάτι που θα έφερνε την ενεργή συμμετοχή του [στον πόλεμο]”, είπε ο Fraihat σχετικά με τη δήλωση Νασράλα πως όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές.

“Και [δεύτερον] αυτό που αποκάλεσε ισραηλινή συμπεριφορά προς τον Λίβανο, που θα μπορούσε να αποτελέσει έναν άλλο λόγο που θα οδηγήσει ή όχι στη συμμετοχή του στον πόλεμο σε υψηλότερο επίπεδο”.

“Το σημαντικό σημείο που ανέφερε εδώ είναι ότι έχει ήδη ενταχθεί στον πόλεμο, από τις 8 Οκτωβρίου. Αυτό για το οποίο μιλάμε [τώρα] είναι ο βαθμός εμπλοκής” επισημαίνει ο Fraihat, καταλήγοντας:

Αν ξεπεραστούν αυτές οι δύο κόκκινες γραμμές, με βάση την ομιλία του Νασράλα, “αυτή η σύγκρουση θα μπορούσε να κλιμακωθεί και να επεκταθεί σε περιφερειακό πόλεμο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα