Θα πουλούσατε την άδεια και το ρεπό σας για ρευστό;

Θα πουλούσατε την άδεια και το ρεπό σας για ρευστό;
Οι περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους στις ΗΠΑ δεν εξαντλούν τις ημέρες της άδειας τους. iStock

Στις ΗΠΑ εταιρίες συνεργάζονται με startups που βοηθούν στην εξαγορά υπόλοιπου αδειών και ρεπό των εργαζομένων. Πώς λειτουργεί το σύστημα.

Eν καιρώ lockdown στην πανδημία, η πλειοψηφία των εργαζομένων κλήθηκε να διαχειριστεί τις περισσότερες ώρες εργασίας και τις μηδέν επιλογές για μια απόδραση.

Έτσι συσσωρεύτηκαν ημέρες άδειας, με τον αριθμό να αυξάνεται περαιτέρω από ρεπό που δεν ‘τιμήθηκαν’ (γιατί τι να τα κάνεις, μέσα στο σπίτι).

Όπως ενημερώνει το Wired στις ΗΠΑ (το μόνο πλούσιο έθνος που δεν έχει εγγυημένες άδειες μετ’ αποδοχών -1 στους 4 εργάτες δεν δικαιούνται ούτε μια μέρα) κάποιοι αφουγκράστηκαν τις ανάγκες της αγοράς (βλ. startups).

Τι έκαναν; Έδωσαν σε εργοδότες στο πλαίσιο για την εξαγορά μη χρησιμοποιημένων ημερών αδείας των εργαζομένων τους.

  • Οι startups συνδέονται με συστήματα ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να προβλέψουν τις ημέρες αδείας και ρεπό κάθε εργαζομένου, με βάση παράγοντες όπως η προηγούμενη συμπεριφορά και οι εποχιακές διακυμάνσεις του φόρτου εργασίας.
  • Υπάρχει startup με ειδικό αλγόριθμο που δίνει εκτίμησης του κίνδυνου εξουθένωσης των εργαζομένων, με βάση παράγοντες όπως οι ώρες εργασίας και οι αλλαγές στη συμπεριφορά τους, ώστε να εκτιμηθεί το πότε  θα χρειαστούν άδεια.
  • Στη συνέχεια, προσφέρει στους εργαζόμενους την ευκαιρία να εξαργυρώσουν το χρόνο ξεκούρασης που πιθανώς δεν θα χρησιμοποιήσουν. Εξασφαλίζει και για τους εργοδότες  τη δυνατότητα για ένα χαμηλότοκο δάνειο, ώστε να καλύψουν την εξαγορά.

Σημείωση: εταιρίες δεν εξαγοράζουν τις αχρησιμοποίητες ημέρες άδειας με ρευστό. Δίνουν τη δυνατότητα χρήσης αυτών των χρημάτων σε συνταξιοδοτικά προγράμματα, πληρωμές φοιτητικών δανείων ή έξοδα ταξιδιών.

Παραδοσιακά, αποζημίωση για το όποιο υπόλοιπο αδειών, καταβάλλεται σε περίπτωση εξόδου του εργαζομένου από την όποια επιχείρηση/δουλειά, όταν μπορεί να έχει υψηλότερο μισθό. Όταν πληρώνεται έγκαιρα, ο εργοδότης γλιτώνει χρήματα.

Το νέο έθιμο τονίζει πως οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πουλούν όλες τις ημέρες αδείας, καθώς αυτές κρίνονται ως απαραίτητες, ώστε να μπορούμε όσοι δουλεύουμε να ‘αποφορτιζόμαστε’ -ώστε και να είμαστε σε θέση να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας.

Χαρακτηριστικά, ο αναλυτής τεχνολογίας HR, Josh Bersin είπε πως “ο σκοπός των διακοπών δεν είναι να δώσεις στους ανθρώπους χρήματα αλλά να τους συντηρήσεις μέσα σε μια καριέρα ή μια μακρά περίοδο σκληρής δουλειάς”.

Διευκρίνισε πως “οι εργοδότες έχουν επικεντρωθεί στη μεγαλύτερη δυνατή παραγωγικότητα των εργαζομένων και αυτό προϋποθέτει ξεκούραστους υπαλλήλους. Στην ουσία, χρειάζονται περιβάλλοντα στα οποία οι εργαζόμενοι θα νιώθουν άνετα να πάρουν άδεια. Αν θέλουν να δώσουν χρήματα οι εργοδότες, γιατί πρέπει να χρησιμοποιούν τις ημέρες ξεκούρασης;”.

Οι καταγραφές στις ΗΠΑ δείχνουν πως οι εργαζόμενοι δεν χρησιμοποιούν όλες τις ημέρες άδειας ή ρεπό που έχουν, φαινόμενο που έγινε πιο έντονο στην πανδημία. Το 2018 περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς δεν είχαν εξαντλήσει αυτές τις ημέρες.

Ο συνολικός αριθμός των 768 εκατομμυρίων ημερών αντιστοιχούσε σε 66 δισεκατομμυρίων δολάρια χαμένων δικαιωμάτων σε επιδόματα.

Εργαζόμενος που διατήρησε την ανωνυμία του, είπε στο Wired πως εξαργυρώνει κάθε χρόνο έως και 35 ώρες ρεπό ή άδειας, που αντιστοιχούν στο 1/5 του συνόλου από διακοπές και άδειες για ασθένεια. Πρόσθεσε και ότι σπάνια παίρνει άδεια, ενώ διστάζει να προσθέσει άτομα στο τμήμα του καθώς δεν θέλει να τους φορτώνει με επιπλέον δουλειά “γιατί δεν τα προστατεύει κάποιο συνδικαλιστικό όργανο”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα