“Θετική και εγκάρδια” η συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν με διπλωματικό τακτ

“Θετική και εγκάρδια” η συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν με διπλωματικό τακτ
Οι Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνάντησή τους στη Γενεύη 2021 Saul Loeb/AP

Συμφωνία για επιστροφή των πρεσβευτών ΗΠΑ και Ρωσίας στις θέσεις τους, ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος μετά τη συνάντηση στη Γενεύη με τον Τζο Μπάιντεν.

Θετικές και εγκάρδιες χαρακτήρισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν τις συνομιλίες που είχε την Τετάρτη (16/06) στην Ελβετία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν.

Ερωτηθείς εάν οι πρεσβευτές των δύο κρατών θα επιστρέψουν στις θέσεις τους μετά τη διακοπή διπλωματικών επαφών υψηλού επιπέδου εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων, ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλυψε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία. Οι απεσταλμένοι, είπε, θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη θέση τους ακόμη και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, όπως αναφέρει το Russia Today.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η συζήτηση ήταν “εποικοδομητική” και ότι δεν επισκιάστηκε από μεγάλα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής. “Δεν νομίζω ότι υπήρχε κάποιο είδος εχθρότητας”, πρόσθεσε, λέγοντας ότι υπήρξαν σημαντικές συζητήσεις για τη συνεργασία στην περιοχή της Αρκτικής.

Ο Πούτιν περιέγραψε επίσης τον Μπάιντεν ως “πολιτική προσωπικότητα” και είπε ότι ήταν “πολύ διαφορετικός” από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ. Οι κυβερνοεπιθέσεις αναμενόταν να θίγονταν ως μείζον ζήτημα, με τον Μπάιντεν να έχει δείξει το Κρεμλίνο ότι βρίσκεται πίσω από φερόμενες παραβιάσεις ψηφιακών δεδομένων.

Ωστόσο, ο Πούτιν, ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές, υποστήριξε ότι οι ερωτήσεις σχετικά με την ευθύνη των ΗΠΑ για την ηλεκτρονική κατασκοπεία δεν απαντήθηκαν. “Αυτό δείχνει τι πρέπει να δουλευτεί”, είπε.

Η Ουκρανία αναμενόταν επίσης να είναι ένα καυτό θέμα συζήτησης, με τη συγκέντρωση των στρατευμάτων του Κιέβου και της Μόσχας εκατέρωθεν, πυροδοτώντας φόβους για σύγκρουση στις αρχές του έτους. Ο Πούτιν, ωστόσο, είπε ότι η μόνη πρόθεση της Ρωσίας είναι να δει την εφαρμογή των προηγουμένως υπογεγραμμένων συμφωνιών του Μινσκ, με σκοπό να μπει τέρμα στη σύγκρουση.

Ο Πούτιν συνέχισε λέγοντας ότι η Ρωσία, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, δεν σταθμεύει στρατιωτικό υλικό ιδιαίτερα στο εξωτερικό, κοντά στα σύνορα της Αμερικής. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον είναι διαφορετική και έχει στρατιωτική παρουσία κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, με αποτέλεσμα την κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή.

Ο Ρώσος πρόεδρος ρωτήθηκε από ανταποκριτή του CNN αν η Ρωσία είχε δεσμευτεί να σταματήσει να “παίρνει αυστηρά μέτρα” κατά της εγχώριας αντιπολίτευσης, δίνοντας το παράδειγμα του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι. Ο Πούτιν, ζητώντας από τα ΜΜΕ να αναφέρουν την απάντησή του με ειλικρίνεια, το απέρριψε κατευθείαν και είπε ότι ο Ναβάλνι είχε παραβιάσει τους όρους αποφυλάκισής του και ήξερε ότι θα συλληφθεί κατά την επιστροφή του στη χώρα.

Μπάιντεν: Η ατζέντα μου δεν είναι κατά της Ρωσίας αλλά για τον αμερικανικό λαό

O Μπάιντεν από την πλευρά του, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγη ώρα μετά τον Πούτιν, δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες “μοιράζονται μια μοναδική ευθύνη για τη διαχείριση της σχέσης μεταξύ δύο ισχυρών και περήφανων χωρών, μια σχέση που πρέπει να είναι σταθερή και προβλέψιμη”.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Πούτιν στη Γενεύη “θετικό”. “Πρέπει να σας πω, το κλίμα ολόκληρης της συνάντησης, υποθέτω ότι ήταν συνολικά τέσσερις ώρες, ήταν καλό. Θετικό”.

“Δεν έγινε καμία αυστηρή ενέργεια, όπου διαφωνήσαμε, διαφωνήσαμε, δήλωσα τι ήταν. Όπου διαφωνούσε, δήλωσε, αλλά δεν έγινε σε υπερβολική ατμόσφαιρα. Όλη την τελευταία εβδομάδα, πιστεύω, ελπίζω, οι Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν στον κόσμο ότι επιστρέφουμε στο πλευρό των συμμάχων μας, επιστρατεύσαμε όλες τις όμοιες δημοκρατίες για να αναλάβουν συντονισμένες δεσμεύσεις για να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας, και τώρα εμείς καθιερώσαμε μια σαφή βάση για το πώς σκοπεύουμε να αντιμετωπίσουμε τη Ρωσία και τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας”.

“Όπου έχουμε διαφορές, θέλω ο πρόεδρος Πούτιν να καταλάβει γιατί λέω αυτό που λέω και γιατί κάνω αυτό που κάνω και πώς θα ανταποκριθούμε σε διαφορετικές ενέργειες που βλάπτουν τα συμφέροντα της Αμερικής. Είπα στον πρόεδρο Πούτιν ότι η ατζέντα μου δεν είναι κατά της Ρωσίας ή οποιοσδήποτε άλλου. Είναι για τον αμερικανικό λαό”, είπε ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η ατζέντα του περιελάμβανε την καταπολέμηση του κορονοϊού, την ανοικοδόμηση της οικονομίας των ΗΠΑ, την αποκατάσταση σχέσεων σε όλο τον κόσμο με τους συμμάχους και την προστασία των Αμερικανών.

Ο Μπάιντεν τόνισε ότι είπε στον Ρώσο πρόεδρο ότι “τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι πάντα στο τραπέζι. “Δεν πρόκειται απλώς να ακολουθήσουμε τη Ρωσία όταν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αφορά το ποιοι είμαστε”.

Ο Τζο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν 2021 Patrick Semansky/AP

 

Ο Μπάιντεν είπε ότι “κατέστησε σαφές” στον Πούτιν ότι θα συνεχίσει να μιλάει για περιπτώσεις όπου υπάρχουν ανησυχίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Του επεσήμανα ότι γι’ αυτό τον λόγο θα εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για υποθέσεις όπως του Ναβάλνι. Το κατέστησα σαφές στον πρόεδρο Πούτιν και θα συνεχίσω να εγείρω ζητήματα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί αυτοί είμαστε”, είπε.

Ο Μπάιντεν εξήγησε γιατί πίστευε ότι ήταν σημαντικό να συναντηθεί με τον Πούτιν:  “Ήταν σημαντικό να συναντηθούμε αυτοπροσώπως, ώστε να μην υπάρχει λάθος ή ψευδείς δηλώσεις σχετικά με το τι ήθελα να επικοινωνήσω. Έκανα ό,τι ήρθα να κάνω. Πρώτον, να προσδιοριστούν οι τομείς πρακτικής εργασίας για να προωθηθεί το αμοιβαίο συμφέρον μας και να ωφεληθεί, επίσης, ο κόσμος. Δεύτερον, να επικοινωνηθεί άμεσα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανταποκριθούν σε ενέργειες που βλάπτουν τα ζωτικά συμφέροντά μας ή εκείνα των συμμάχων μας, Και τρίτον για να ξεκαθαρίσουμε με σαφήνεια τις προτεραιότητες της χώρας μας και τις αξίες μας, έτσι το άκουσε κατευθείαν από μένα”.

Ερωτηθείς ο Μπάιντεν σχετικά με τις συνέπειες εάν υπάρξουν περαιτέρω παρεμβάσεις στις εκλογές ή άλλες επιθέσεις στην κυβερνοασφάλεια εναντίον των ΗΠΑ, απάντησε: “Γνωρίζει ότι υπάρχουν συνέπειες. Ξέρει ότι θα δράσω. Ας το ξεκαθαρίσουμε: Πώς θα ήταν αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνταν από τον υπόλοιπο κόσμο ότι παρενέβαιναν στις εκλογές άλλων χωρών και όλοι το γνώριζαν; Πώς θα ήταν αν ασχολούμασταν με δραστηριότητες, με τις οποίες ασχολείται; Μειώνει τη θέση μιας χώρας που προσπαθεί απεγνωσμένα να διασφαλίσει ότι διατηρεί τη θέση της ως μείζονος παγκόσμιας δύναμης”.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι ξεκαθάρισε στον Πούτιν ότι αν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλι πεθάνει οι συνέπειες “θα είναι καταστροφικές για τη Ρωσία. Τι νομίζετε ότι συμβαίνει όταν λέει ότι δεν πρόκειται να βλάψει τον Ναβάλνι και όλα αυτά που λέει για τον εξορθολογισμό της μεταχείρισης του Ναβάλνι και στη συνέχεια πεθαίνει στη φυλακή; Του επεσήμανα ότι έχει μεγάλη σημασία όταν μια χώρα, στην πραγματικότητα – και με ρώτησε γιατί πίστευα ότι ήταν σημαντικό να συνεχίσω να έχω προβλήματα με τον πρόεδρο της Συρίας – και είπα επειδή υπάρχει παραβίαση ενός διεθνούς κανόνα και ονομάζεται συνθήκη για τα χημικά όπλα. Δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη. Πρόκειται για εμπιστοσύνη. Πρόκειται για την ικανότητά τους να επηρεάζουν θετικά άλλα έθνη”.

Ο Μπάιντεν είπε στον Ρώσο ομόλογό ότι ορισμένοι τομείς “κρίσιμης υποδομής” θα πρέπει να είναι εκτός στόχων για κυβερνοεπιθέσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι περιέγραψε 16 συγκεκριμένες οντότητες που ορίζονται ως κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και του νερού, και ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν να είναι εκτός στόχων κυβερνοεπιθέσεων.

Ο Μπάιντεν δεν είπε πώς απάντησε ο Πούτιν, λέγοντας ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναθέσουν σε ειδικούς να “εργαστούν για συγκεκριμένες συμφωνίες σχετικά με το τι είναι εκτός ορίων και να παρακολουθήσουν συγκεκριμένες περιπτώσεις”. Ο Μπάιντεν είπε ότι ξεκαθάρισε στον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ έχουν “σημαντική ικανότητα στον κυβερνοχώρο” και θα ανταποκριθούν σε περαιτέρω κυβερνοεπιθέσεις. “Το ξέρει. Δεν ξέρει ακριβώς τι είναι, αλλά ξέρει ότι είναι σημαντικό”, είπε ο Μπάιντεν. “Αν στην πραγματικότητα παραβιάζουν τους βασικούς κανόνες, θα απαντήσουμε”.

Συνοψίζοντας την προσέγγισή του στην εξωτερική πολιτική μετά από τη συνάντηση με τον Πούτιν, ο Μπάιντεν επεσήμανε: “Ξέρω ότι κάνουμε την εξωτερική πολιτική να είναι αυτή η μεγάλη, μεγάλη ικανότητα, που με κάποιο τρόπο μοιάζει με μυστικό κώδικα. Όλη η εξωτερική πολιτική είναι μια λογική επέκταση των προσωπικών σχέσεων. Είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ανθρώπινη φύση. Και καταλάβετε, όταν διευθύνετε μια χώρα που δεν συμμορφώνεται με τους διεθνείς κανόνες – και όμως χρειάζεστε αυτούς τους διεθνείς κανόνες για να διαχειριστείτε έτσι ώστε να μπορείτε να συμμετέχετε στα οφέλη που απορρέουν από αυτό – σε πονάει”.

Ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι δεν πιστεύει ότι ο Ρώσος ομόλογός του αναζητά έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.

“Δεν νομίζω ότι ψάχνει για έναν Ψυχρό Πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. “Η γενιά μου και η δική σου έχουν διαφορά περίπου 10 έτη. Δεν είναι “ελάτε από εδώ” όπως λέγατε πίσω στη δεκαετία του ’60 στις Ηνωμένες Πολιτείες, ας αγκαλιάσουμε και να αγαπήσουμε ο ένας τον άλλον. Αλλά σαφώς δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, της χώρας σας ή της δικής μου, να είμαστε σε μια κατάσταση ενός νέου Ψυχρού Πόλεμος” είπε αυτός.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συνέχισε λέγοντας ότι πιστεύει ότι ο Πούτιν καταλαβαίνει, αλλά πρόσθεσε ότι δεν σημαίνει ότι ο Πούτιν είναι “πρόθυμος να παραδοθεί και να πει ελάτε”. Ο Μπάιντεν είπε ότι ο Πούτιν εξακολουθεί να ανησυχεί ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να τον “ρίξουν”.

“Εξακολουθεί να έχει αυτές τις ανησυχίες, αλλά δεν νομίζω ότι είναι η κινητήρια δύναμη για το είδος της σχέσης που αναζητά με τις Ηνωμένες Πολιτείες”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Κοινή διακήρυξη για τον έλεγχο των πυρηνικών

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, υιοθέτησαν μια κοινή διακήρυξη για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα με στόχο την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία IFAX και Tass, επικαλούμενα το Κρεμλίνο, μετά τις συνομιλίες των δύο ηγετών στη Γενεύη.

Στη διακήρυξη αυτή Ρωσία και ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Οι δύο χώρες δεσμεύονται να διεξάγουν διάλογο για να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι και τονίζουν ότι δεν θα πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα