Θηριωδία του Ισραήλ στη Γάζα: “Ολόκληρες οικογένειες θάφτηκαν στην άμμο”

Διαβάζεται σε 4'
Παλαιστίνιοι στα συντρίμμια στη Χαν Γιουνίς
Παλαιστίνιοι στα συντρίμμια στη Χαν Γιουνίς (AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Θρήνος στη Γάζα για το φονικό χτύπημα του Ισραήλ σε ανθρωπιστική ζώνη. Πληροφορίες για 15 αγνοούμενους. Σπαρακτικές μαρτυρίες.

Μία ακόμα φονική επιδρομή των ισραηλινών αεροπορικών δυνάμεων σημειώθηκε σήμερα, Τρίτη (10/9), στην πόλη Χαν Γιουνίς στη Γάζα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 40 άνθρωποι να σκοτωθούν και περίπου 60 να τραυματιστούν.

Το χτύπημα σημειώθηκε στην ανθρωπιστική ζώνη αλ-Μαουάσι, όπου είχαν βρει καταφύγιο δεκάδες οικογένειες αμάχων. Αξιωματούχος της πολιτικής άμυνας της Γάζας δήλωσε ότι τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να εργάζονται “για να ανακτήσουν 15 αγνοούμενους” ενώ άλλος εκπρόσωπος δήλωσε στο AlJazeera πως “ολόκληρες οικογένειες εξαφανίστηκαν κάτω από την άμμο, σε βαθιές τρύπες”.

“Κοιμόμασταν και ξαφνικά ήρθε σαν ανεμοστρόβιλος”, δήλωσε η Σαμάρ Μοάμερ στο AP στο νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε εσπευσμένα μετά την επίθεση. Είπε ότι μία από τις κόρες της σκοτώθηκε και η άλλη ανασύρθηκε ζωντανή από τα χαλάσματα.

Παλαιστίνιοι στα συντρίμμια στη Χαν Γιουνίς
Παλαιστίνιοι στα συντρίμμια στη Χαν Γιουνίς (AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Κάτοικοι και γιατροί είπαν ότι ο καταυλισμός στη σκηνή στην περιοχή αλ-Μαουάσι χτυπήθηκε από τουλάχιστον τέσσερις πύραυλους.

Αποκαλυπτικό είναι το παρακάτω βίντεο από το σημείο, στο οποίο διακρίνεται ο τεράστιος κρατήρας που δημιουργήθηκε από το αιματηρό χτύπημα:

Παράλληλα, οπερατέρ του Associated Press ανέφερε πως είδε τρεις μεγάλους κρατήρες στο σημείο, όπου διασώστες και επιζώντες έψαχναν συγγενείς και φίλους τους κάτω από την άμμο και τα χαλάσματα με γυμνά χέρια. Κάποιοι ανέσυραν μέλη από τις σορούς των νεκρών, όπως μετέδωσε.

Ο θελοντής σε ανθρωπιστική οργάνωση που ζει κοντά στο σημείο, Καλέντ Μαχμούντ, δήλωσε επίσης στο BBC, ότι “τα χτυπήματα δημιούργησαν τρεις κρατήρες βάθους επτά μέτρων και έχουν θάψει περισσότερες από 20 σκηνές“.

Ο ισραηλινός στρατός αμφισβήτησε τον αριθμό των νεκρών, λέγοντας ότι οι αριθμοί “δεν συνάδουν με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του ο IDF”. Παράλληλα, εξήγησε πως το εν λόγω χτύπημα στόχευε “αρκετούς Παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς, άμεσα εμπλεκόμενους στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου”. Η Χαμάς δήλωσε από την πλευρά της ότι οι ισχυρισμοί πως οι μαχητές της ήταν παρόντες στη σκηνή της επίθεσης είναι “ένα κατάφωρο ψέμα”.

Η ανθρωπιστική ζώνη αλ-Μαουάσι στη Γάζα

Η αλ-Μαουάσι είναι μια στενή λωρίδα ακτογραμμής στο νότιο άκρο της Γάζας, κοντά στην πόλη Χαν Γιουνίς.

Τον Οκτώβριο, λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) χαρακτήρισαν την αλ-Μαουάσι ως “ανθρωπιστική περιοχή” και ζήτησαν από τους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν προς τα εκεί, για να αποφύγουν να εμπλακούν στην επιχείρηση που ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 1.200 ανθρώπων, κυρίως αμάχων. Οι IDF υποσχέθηκαν ότι «η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια θα παρέχεται όπως χρειάζεται».

Σε άλλες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, οι IDF έχουν καλέσει κοινότητες που βρίσκονται σε ζώνες ενεργών συγκρούσεων να εκκενώσουν προς την αλ-Μαουάσι.

Ωστόσο, υπήρξαν αρκετές θανατηφόρες επιθέσεις στον καταυλισμό:

  • Τον Ιανουάριο, μια ισραηλινή αεροπορική επίθεση έπληξε οικιστική περιοχή στην αλ-Μαουάσι, όπου φιλοξενούνταν ιατρικές ομάδες και οι οικογένειές τους από την International Rescue Committee και τη Medical Aid for Palestinians, δύο ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Γάζα.
  • Τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης, ένα ισραηλινό τανκ φέρεται να πυροβόλησε σπίτι όπου το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και οι οικογένειές τους είχαν βρει καταφύγιο, σκοτώνοντας δύο και τραυματίζοντας έξι άτομα.
  • Τον Ιούνιο, το υπουργείο Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς ανέφερε ότι 25 άτομα σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό που «στόχευσε τις σκηνές των εκτοπισμένων στην περιοχή αλ-Μαουάσι».
  • Επίσης, σύμφωνα με το AJ, μια αεροπορική επιδρομή στην αλ-Μαουάσι τον Ιούλιο ενδέχεται να σκότωσε τον Μοχάμεντ Ντέιφ, υψηλόβαθμο στρατιωτικό διοικητή της Χαμάς στη Γάζα και έναν από τους αρχιτέκτονες των επιθέσεων στο νότιο Ισραήλ που πυροδότησαν τη σύγκρουση, αλλά προκάλεσε επίσης τουλάχιστον 92 θανάτους και τραυμάτισε περισσότερους από 300, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα