Θιβέτ: Αναζητούνται επιζώντες μετά τον ισχυρό σεισμό που σκότωσε 126 ανθρώπους

Διαβάζεται σε 3'
Θιβέτ: Αναζητούνται επιζώντες μετά τον ισχυρό σεισμό που σκότωσε 126 ανθρώπους
XINHUA/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ Jigme Dorje

Σωστικά συνεργεία αναζητούν τυχόν επιζώντες κάτω από τα χαλάσματα που άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 126 ανθρώπους.

Τουλάχιστον 126 νεκροί, 188 τραυματίες και πάνω από 3.600 κατεστραμμένα σπίτια καταγράφονται μετά τον φονικό σεισμό 6,8 Ρίχτερ που έπληξε το Θιβέτ.

Στη Θιβετιανή περιοχή της Κίνας, τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες για επιζώντες κάτω από αντίξοες συνθήκες, καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν κατακόρυφα. 

Ο σεισμός σημειώθηκε την Τρίτη στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια του Έβερεστ, του υψηλότερου βουνού στον κόσμο. Οι δονήσεις έγιναν αισθητές και σε γειτονικές χώρες, όπως το Νεπάλ, το Μπουτάν και η Ινδία.

Σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, οι νεκροί ανέρχονται στους 126, ενώ τουλάχιστον 188 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Παράλληλα, περισσότερα από 3.600 σπίτια καταστράφηκαν στην περιοχή Σιγκάτσε του Θιβέτ. Φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν δεκάδες κτίρια να έχουν μετατραπεί σε ερείπια.

«Εδώ τα σπίτια είναι φτιαγμένα από χώμα, κι έτσι όταν έγινε ο σεισμός… πολλά κατέρρευσαν», δήλωσε ο Σάνγκζι Ντάνγκζι, ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ στην πόλη Τινγκρί, που υπέστη σοβαρές ζημιές.

Η θερμοκρασία στην ορεινή περιοχή έπεσε έως και τους -18°C τη νύχτα, προσθέτοντας δυσκολίες στους κατοίκους που έμειναν άστεγοι. Οι αρχές προσπαθούν επειγόντως να εξασφαλίσουν κουβέρτες και προσωρινά καταλύματα.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην κομητεία Τινγκρί, όπου κατοικούν περίπου 62.000 από τους 800.000 κατοίκους της περιοχής Σιγκάτσε. Πρόκειται για μια υποανάπτυκτη περιοχή, συγκριτικά με τα αστικά κέντρα, όπως η πρωτεύουσα Λάσα του Θιβέτ.

Ανθρωπιστική και κρατική αντίδραση

Η κινεζική κυβέρνηση ενεργοποίησε το υψηλότερο επίπεδο έκτακτης ανάγκης. Στρατιωτικές δυνάμεις, 3.400 διασώστες και εκατοντάδες ιατρικοί εργαζόμενοι έχουν αποσταλεί στην περιοχή. Εικόνες δείχνουν διασώστες να ψάχνουν στα ερείπια και να προσφέρουν κουβέρτες στους κατοίκους.

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης, σκηνές, τρόφιμα, γεννήτριες και άλλες προμήθειες είχαν φτάσει στην περιοχή, ενώ οι δρόμοι που είχαν υποστεί ζημιές αποκαταστάθηκαν πλήρως, σύμφωνα με τις αρχές.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ ζήτησε «πλήρη κινητοποίηση για την έρευνα και διάσωση, ελαχιστοποίηση των απωλειών, σωστή φροντίδα των πληγέντων και διασφάλιση της ασφάλειας και ζεστασιάς τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα».

Ο Μενγκ Λινγκκάνγκ, τουρίστας που βρισκόταν στην πόλη Λάτσε, 65 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, περιέγραψε σκηνές καταστροφής: «Ορισμένα παλαιότερα σπίτια κατέρρευσαν, ενώ στα κτίρια από τούβλα άνοιξαν μεγάλες ρωγμές».

Η περιοχή παραμένει υπό τον έλεγχο του Πεκίνου, που αντιμετωπίζει συχνά επικρίσεις για την καταπίεση των πολιτισμικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων των Θιβετιανών. Ωστόσο, ο ανθρώπινος πόνος ξεπερνά κάθε πολιτική ένταση, με τις επιχειρήσεις διάσωσης να συνεχίζονται υπό αντίξοες συνθήκες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα