Θρίλερ με τον Ιρανό στρατηγό που βρισκόταν στη Βηρυτό τη στιγμή της δολοφονίας του Νασράλα

Διαβάζεται σε 5'
Εσμαΐλ Γκαανί
Εσμαΐλ Γκαανί AP Photo

Αντικρουόμενα σενάρια και πληροφορίες γύρω από την τύχη του Εσμαΐλ Γκαανί, ηγέτη της δύναμης αλ-Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, που δεν έχει εμφανιστεί δημόσια μετά το φονικό χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό.

Πέπλο μυστηρίου έχει πέσει γύρω από την τύχη του διοικητή του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), Εσμαΐλ Γκαανί, τόσο όσον αφορά στην τοποθεσία όπου μπορεί να βρίσκεται όσο και για την κατάσταση της υγείας του, καθώς δημοσιεύματα τον θέλουν να ανακρίνεται για το πώς το Ισραήλ κατάφερε να διεισδύσει και να συντρίψει τη δομή διοίκησης της Χεζμπολάχ, της λιβανέζικης πολιτοφυλακής που αποτελεί τον πυρήνα του ιρανικού «άξονα αντίστασης».

Γνωρίζουμε ότι ο Γκαανί, ο οποίος ηγείται της δύναμης αλ-Κουντς των Φρουρών, βρισκόταν στη Βηρυτό κατά τη στιγμή της δολοφονίας του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ωστόσο οι ιρανικές αρχές επιμένουν ότι είναι ζωντανός και μάλιστα προτείνεται για βράβευση ανδρείας, όπως σημειώνει ο Guardian.

Σύμφωνα με τη Middle East Eye, υποστηριζόμενη από το Κατάρ, ο Γκαανί τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό και ανακρίνεται για τις αποτυχίες που επέτρεψαν στο Ισραήλ να διεισδύσει τόσο αποτελεσματικά στο δίκτυο της Χεζμπολάχ.

Τους τελευταίους δύο μήνες, το Ισραήλ έχει σκοτώσει αρκετούς ηγέτες της Χεζμπολάχ και φαίνεται να έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην ποιότητα των πληροφοριών του.

Ένα άλλο αραβικό μέσο ενημέρωσης ισχυρίστηκε ότι ο Γκαανί υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια ανάκρισης.

Ισραηλινές πηγές δήλωσαν ότι οι αναφορές, ανεξαρτήτως της ακρίβειάς τους, δείχνουν «το βαθμό άγχους μέσα στους Φρουρούς της Επανάστασης (IRGC) μετά την εξάλειψη της ηγεσίας της Χεζμπολάχ στον Λίβανο».

Μια πηγή ανέφερε: «Πρόκειται για μια συγκλονιστική επιτυχία, αποτέλεσμα δεκαετίας συλλογής πληροφοριών. Έχει προκληθεί ένα επιχειρησιακό σοκ που εξάλειψε τη δυνατότητα της Χεζμπολάχ να ορίσει διαδόχους και να ανταποκριθεί συντονισμένα στο Ισραήλ».

Η ίδια πηγή αμφέβαλλε για το αν ο Γκαανί είναι ύποπτος, χαρακτηρίζοντάς τον ως «έναν σκληρά εργαζόμενο, πιστό και απόλυτα αφοσιωμένο στην υπόθεση». Την Τρίτη, ο Ιράζ Μαστζεντί, αναπληρωτής διοικητής της δύναμης αλ-Κουντς και πρώην πρέσβης του Ιράν στη Βαγδάτη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Γκαανί «είναι σε καλή υγεία και ασκεί τα καθημερινά του καθήκοντα».

Δυτικοί διπλωμάτες ανέφεραν ότι είναι πιθανό το Ισραήλ να εξετάζει μια εκστρατεία δολοφονιών της ιρανικής ηγεσίας ως την πιο ακραία μορφή αντίδρασης στις επιθέσεις της Τεχεράνης την περασμένη εβδομάδα.

Οι διπλωμάτες πιστεύουν ότι ο Τζο Μπάιντεν αποχώρησε από μια συνομιλία την Τετάρτη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, χωρίς να έχει ακόμα σαφή εικόνα για το πώς και πότε θα αντιδράσει το Ισραήλ. «Έχει την αίσθηση της πυρίτιδας στη μύτη του», ανέφερε μία πηγή για τον Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ελάχιστα εμφανή μέσα πίεσης για να τον συγκρατήσουν.

Οι τρεις επιλογές που εξετάζει το Ισραήλ για αντίποινα στο Ιράν

Οι τρεις άλλες επιλογές που εξετάζει το Ισραήλ είναι μια επίθεση σε ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους, παρόμοιας κλίμακας με την ισραηλινή επίθεση τον Απρίλιο· μια επίθεση σε οικονομικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων· ή μια επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Οι ΗΠΑ έχουν συμβουλεύσει έντονα το Ισραήλ να μην πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και έχει καταστεί σαφές ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρέχουν την πρακτική βοήθεια που πιθανώς θα χρειαστεί για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια επίθεση. Επίσης, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιηθεί ότι θα ήταν απερίσκεπτο να ξεκινήσουν την αντίδρασή τους από την κορυφή της κλίμακας κλιμάκωσης.

Δυτικοί διπλωμάτες πιστεύουν ότι οι ισραηλινές επιθέσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από την επόμενη εβδομάδα, αλλά άλλοι εκτιμούν ότι όσο περισσότερο καθυστερεί ο Νετανιάχου μέχρι πιο κοντά στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου, τόσο μεγαλύτερη πίεση θα μπορεί να ασκήσει στους Δημοκρατικούς να στηρίξουν οποιαδήποτε απόφασή του. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, έχει παροτρύνει το Ισραήλ να επιτεθεί στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Τα κράτη του Κόλπου ασκούν πιέσεις στην Ουάσιγκτον να αποτρέψει το Ισραήλ από το να επιτεθεί στις ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, καθώς φοβούνται ότι οι δικές τους πετρελαϊκές υποδομές θα μπορούσαν να δεχτούν επίθεση από πληρεξούσιους της Τεχεράνης αν κλιμακωθεί η σύγκρουση. Ανώτεροι πρώην Ισραηλινοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών υποστηρίζουν ότι μια επίθεση στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν θα ήταν αποτελεσματική και δεν θα οδηγούσε σε μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Αμφισβητούν τους ισχυρισμούς ότι το Ιράν ή οι πληρεξούσιοί του θα επιτεθούν σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των κρατών του Κόλπου, καθώς αυτό θα υπονόμευε τις προσπάθειες της Τεχεράνης να εμβαθύνει τις διπλωματικές σχέσεις στην περιοχή.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Σαγιέντ Αμπάς Αραγτσί, σε διπλωματική περιοδεία στα κράτη του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, εξασφάλισε δεσμεύσεις ότι δεν θα επιτρέψουν στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο τους για επίθεση κατά του Ιράν, και μετέφεραν αυτή τη δέσμευση στην Ουάσιγκτον. Είπε ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι με τις ΗΠΑ μέσω άλλων χωρών παραμένουν ανοιχτοί, έστω και έμμεσα.

«Το Ισραήλ αναζητά έναν μεγάλης κλίμακας πόλεμο και προσπαθεί να παρασύρει ορισμένες χώρες σε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Αραγτσί. «Το Ιράν δεν είναι το μόνο που δεν θέλει έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας, αλλά όλοι γνωρίζουν πόσο καταστροφικός θα είναι αυτός ο πόλεμος».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα