Τα πρόσωπα του μακελειού: Τα θύματα της Νέας Ζηλανδίας
Γονείς, παιδιά και πρόσφυγες που άθελά τους έγιναν πρωταγωνιστές στην πιο μαύρη σελίδα της Νέας Ζηλανδίας. Από το 3χρονο παιδάκι που αγνοείται μέχρι τον 71χρονο που έκανε την ασπίδα για να γλιτώσει συνανθρώπους του.
- 17 Μαρτίου 2019 08:05
Η διαδικασία ταυτοποίησης των 50 θυμάτων του μακελειού στο Κράιστσερτς είναι σε εξέλιξη από τις αρχές της Νέας Ζηλανδίας. Πρόκειται για ανθρώπους που προέρχονται από διάφορες χώρες του κόσμου ενώ πολλοί εξ αυτών ήταν πρόσφυγες, που θεωρούσαν ότι είχαν βρει εκεί ένα ασφαλές μέρος.
Πολλές είναι οι οικογένειες που δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει, μέχρι στιγμής, ανακοινωθεί επισήμως η λίστα των νεκρών.
Ο 3χρονος που αγνοείται
Ανάμεσά τους είναι ο 3χρονος Μουκάντ Ιμπραΐμ, ο οποίος αναζητείται από την ώρα της επίθεσης. Είχε πάει στο τζαμί μαζί με τον αδερφό του και τον πατέρα τους, οι οποίοι γλίτωσαν. Η οικογένειά του έψαξε στα νοσοκομεία αλλά δεν τον βρήκε.
Η αστυνομία, προς το παρόν, έχει επιβεβαιώσει ότι υπάρχει ένα παιδί στα θύματα, χωρίς να έχει ανακοινώσει το όνομά του. Γυμνάσιο της περιοχής έχει αναφέρει ότι λείπουν δύο από τους μαθητές του και ένας απόφοιτός του.
Ο 71χρονος “ήρωας”
Άλλη περίπτωση είναι αυτή του 71χρονου Νταούντ Ναμπί. Γεννημένος στο Αφγανιστάν, μετέφερε την οικογένειά του στη Νέα Ζηλανδία τη δεκαετία του 1980 για να ξεφύγει από τη σοβιετική εισβολή. Ήταν μηχανικός με αγάπη για τα vintage αυτοκίνητα.
Μετά τη συνταξιόδότησή του έγινε πρόεδρος της αφγανικής κοινότητας στη Νέα Ζηλανδία. Ο 71χρονος εκτιμάται ότι έβαλε το σώμα του μπροστά από άλλους ανθρώπους στο τζαμί για να τους προστατεύσει όταν ξεκίνησε η επίθεση.
Ο 14χρονος που ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής
Ο 14χρονος Σαγιάντ Μίλνε ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής όταν μεγαλώσει. Είχε πάει στο τζαμί μαζί με την μητέρα του. Η ετεροθαλής αδερφή του δήλωσε ότι τελευταία φορά που τον είδε “ήταν στο έδαφος του τζαμιού και αιμορραγούσε από το κάτω μέρος του σώματός του”.
Ο 50χρονος Ναΐμ Ρασίντ ήταν δάσκαλος στο Κράιστσερτς. Σε βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης φαίνεται να προσπαθεί να σταματήσει τον δράστη. Τραυματίστηκε σοβαρά αλλά δεν άντεξε, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο. Στα θύματα φέρεται να είναι ο 21χρονος Τάλχα Ρασίντ, ο μεγαλύτερος γιος του. Οι φίλοι του είπαν ότι μόλις είχε βρει νέα δουλειά και ήλπιζε να παντρευτεί σύντονα.
Ο 30χρονος Φαρχάι Ασάν μετακόμισε στην πόλη πριν από 10 χρόνια και εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος μηχανικός. Ήταν παντρεμένος με δύο μικρά παιδιά.
Σύμφωνα με το προξενείο του Μπαγκλαντές στη Νέα Ζηλανδία, έχουν σκοτωθεί τρεις άνθρωποι με καταγωγή από τη συγκεκριμένη χώρα. Η 42χρονη Χόσνε Αρά είναι βάσει δημοσιευμάτων στους νεκρούς. Ήταν στον χώρο του τζαμιού για τις γυναίκες όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί. Ο σύζυγός της που είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι βρισκόταν στον χώρο των ανδρών. Σύμφωνα με ανιψιό τους, η γυναίκα έσπευσε να βρει τον σύζυγό της και να τον σώσει αλλά δέχτηκε σφαίρες. Ο σύζυγός της φέρεται να επιβίωσε.
Έφυγε από τη Συρία και σκοτώθηκε στη Ν. Ζηλανδία
Ο Καλέντ Μουσταφά ήταν πρόσφυγας από τη Συρία. Μετακόμισε στη Νέα Ζηλανδία με την οικογένειά του το 2018. Ένας από τους έφηβους γιους του δεν έχει εντοπιστεί ενώ το άλλο του παιδί τραυματίστηκε σοβαρά και υποβλήθηκε σε επέμβαση.
Η πρωθυπουργός Άρντερν δήλωσε ότι έλαβε το μανιφέστο του δράστη 9 λεπτά πριν την επίθεση
Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε σήμερα ότι το υπουργικό συμβούλιο έλαβε εννέα λεπτά πριν την έναρξη του μακελειού στα δύο τεμένη του Κράισττσερτς το μανιφέστο του ακροδεξιού εξτρεμιστή Μπρέντον Τάραντ.
«Είμαι μία από τους τριάντα ανθρώπους που έλαβαν το μανιφέστο, το οποίο εστάλη εννέα λεπτά πριν την επίθεση», εξήγησε η Άρντερν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Δεν περιείχε κανέναν τόπο, καμία συγκεκριμένη λεπτομέρεια», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι παρέδωσε το έγγραφο στις υπηρεσίες ασφαλείας σε διάστημα μικρότερο των δύο λεπτών αφού το έλαβε.
Η Άρντερν επεσήμανε ότι διάβασε «στοιχεία» του μανιφέστου αυτού των 74 σελίδων, το οποίο παρουσιάζει τα κίνητρα του δράστη του μακελειού.
«Το γεγονός ότι υπάρχει ένα ιδεολογικό μανιφέστο με ακραίες απόψεις που συνδέεται με την επίθεση αυτή είναι φυσικά βαθιά ανησυχητικό», υπογράμμισε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός.
Στο μεταξύ η Άρντερν σημείωσε ότι η Σέριλ Σάντμπεργκ, υψηλόβαθμο στέλεχος του Facebook, έστειλε συλλυπητήρια για τα 50 θύματα του μακελειού στα τεμένη του Κράισττσερτς, ο φόνος κάποιων από τα οποία μεταδόθηκε απευθείας μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.
«Φυσικά είχα επαφή με τη Σέριλ Σάντμπεργκ. Δεν της έχω μιλήσει προσωπικά, αλλά έχει επικοινωνήσει μαζί μας, αναγνωρίζοντας τι έχει συμβεί εδώ στη Νέα Ζηλανδία», εξήγησε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε αν το Facebook θα πρέπει να σταματήσει το live streaming.
«Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συζητήσω απευθείας με το Facebook», πρόσθεσε.
Ο Μπρέντον Τάραντ έδρασε μόνος του, εκτιμούν οι αρχές
Οι νεκροί από την επίθεση της Παρασκευής σε δύο τεμένη στο Κράιστσερτς ανέρχονται πλέον στους 50, καθώς η αστυνομία εντόπισε ένα ακόμη πτώμα στο τέμενος αλ Νουρ, ενώ η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι οι σοροί των νεκρών θα αρχίσουν να παραδίδονται στις οικογένειές τους από σήμερα το βράδυ.
Βάσει του ισλάμ οι νεκροί πρέπει θάβονται μέσα σε 24 ώρες, όμως προς το παρόν καμία από τις σορούς των θυμάτων της επίθεσης της Παρασκευής δεν έχει δοθεί στις οικογένειές τους καθώς συνεχίζεται η έρευνα, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Η Άρντερν επεσήμανε ότι η παράδοση των σορών θα ξεκινήσει από σήμερα το βράδυ. «Ωστόσο είναι πιθανό αρχικά να πρόκειται για μικρό αριθμό», όπως εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ενώ πρόσθεσε ότι η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως την Τετάρτη.
Στο μεταξύ αστυνομικές δυνάμεις θα φυλάσσουν όλα τα τεμένη της Νέας Ζηλανδίας όσο διάστημα είναι ανοικτά.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους δήλωσε πως οι αρχές πιστεύουν ότι Μπρέντον Τάραντ, ο 28χρονος Αυστραλός που έχει συλληφθεί ως δράστης της επίθεσης, έδρασε μόνος του.
Ο Μπους εξήγησε ότι οι άλλοι τρεις άνθρωποι που συνελήφθησαν την Παρασκευή δεν εμπλέκονται στις επιθέσεις. Μία γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ ένας άνδρας κατηγορείται για αδικήματα σε σχέση με την οπλοκατοχή. Ένας 18χρονος που επίσης συνελήφθη την Παρασκευή δεν φαίνεται να έχει σχέση με την επίθεση και θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου αύριο Δευτέρα.
Ωστόσο ο Μπους προειδοποίησε: «Δεν θα πω τίποτα οριστικό μέχρι να είμαστε απολύτως σίγουροι για το πόσοι άνθρωποι εμπλέκονται» στην επίθεση.
Στο μεταξύ σύμφωνα με έναν μη οριστικό κατάλογο των θυμάτων που κατήρτισαν οι οικογένειές τους, οι νεκροί των δύο επιθέσεων ήταν ηλικίας τριών έως 77 ετών.
Η ταυτότητα όλων των θυμάτων δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη από τις αρχές. Όμως αυτός ο κατάλογος που παρουσίασαν οι οικογένειες των θυμάτων και στον οποίο περιλαμβάνονται 48 από τους 50 νεκρούς δίνει μία ιδέα για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τα πυρά του εξτρεμιστή Τάραντ.
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται τα ονόματα 44 ανδρών και 4 γυναικών, ωστόσο η Άρντερν υπογράμμισε ότι δεν είναι «επίσημος» και ότι δεν πρόκειται να δοθεί επίσημη λίστα προτού «ολοκληρωθεί η επίσημη αναγνώριση» των νεκρών.
Τα περισσότερα θύματα ήταν πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες όπως το Πακιστάν, η Ινδία, η Μαλαισία, η Ινδονησία, η Τουρκία, η Σομαλία και το Αφγανιστάν.
Εξάλλου 34 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Κράισττσερτς, εκ των οποίων οι 12 στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ ένα παιδί διακομίστηκε στο νοσοκομείο παίδων του Όκλαντ.