Τι απέγινε το Τρίγωνο των Βερμούδων

Τι απέγινε το Τρίγωνο των Βερμούδων
Το Τρίγωνο των Βερμούδων istock

Ο μύθος του Τριγώνου των Βερμούδων, ενός εκ των πιο μυστηριωδών και τρομακτικών σημείων της Γης και οι λόγοι που κανείς δεν φαίνεται να ασχολείται πλέον με αυτό.

Το Τρίγωνο των Βερμούδων, στον Ατλαντικό ωκεανό, αποτέλεσε για πολλά χρόνια ένα από τα πιο μυστηριώδη και τρομακτικά σημεία της Γης, καθώς θεωρείτο υπεύθυνο για την “εξαφάνιση” πλοίων και αεροπλάνων που διέρχονταν από εκεί.

Αμέτρητα ντοκιμαντέρ και βιβλία ασχολήθηκαν με το “ανεξήγητο” αυτό φαινόμενο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον έχει ατονήσει. Κάτι που μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι εξαρχής δεν υπήρχε μυστήριο και στην πορεία των χρόνων δόθηκαν απαντήσεις.

Ας τις θυμηθούμε:

Το ενδιαφέρον για την θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Φλόριντα, του Πουέρτο Ρίκο και των Βερμούδων μπορεί να εντοπιστεί σε ένα άρθρο του 1968 για το “Flight 19”. Στις 5 Δεκεμβρίου 1945, πέντε βομβαρδιστικά Avenger Torpedo των ΗΠΑ εξαφανίστηκαν πάνω από το υποτιθέμενο Τρίγωνο των Βερμούδων, υπό συνηθισμένες καιρικές συνθήκες και υπό τον έλεγχο αρκετά έμπειρων πιλότων, καθώς και άπειρων χειριστών που εκπαιδεύονταν.

Σε μήνυμα ασυρμάτου γύρω στις 16:00 μεταξύ ενός εκπαιδευόμενου και του εκπαιδευτή του, εξηγούσαν ότι ήταν αβέβαιοι για τη θέση τους και ότι η πυξίδα του αεροσκάφους δυσλειτουργούσε. Λίγο μετά, τα αεροπλάνα χάθηκαν κάπου ανατολικά της Φλόριντα και δεν φάνηκαν ή ακούστηκαν ποτέ ξανά.

Όσο ενδιαφέρον και αν ήταν το άρθρο, αεροπλάνα χάνονται για διάφορους λόγους. Σε αυτή την περίπτωση, το Πολεμικό Ναυτικό υποθέτει ότι αφού χάθηκε το πλήρωμα πιθανότατα αναγκάστηκε να κάνει προσγείωση στη θάλασσα, στην οποία οι συνθήκες ήταν ακατάλληλες.

Είναι επίσης πιθανό να έχει μεσολαβήσει κάποια απροσδόκητη και απρόβλεπτη εξέλιξη των καιρικών συνθηκών“, γράφουν σε έκθεσή τους, “αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρομερές καταιγίδες στην περιοχή εκείνη τη στιγμή“.

Ωστόσο, η ιδέα μιας περιοχής όπου χάνονται πράγματα ήταν ενδιαφέρουσα και οι βυθίσεις και τα χαμένα αεροπλάνα στην περιοχή αποδίδονταν σε αυτήν με την πάροδο των ετών. Βυθίσεις που είχαν συμβεί πριν από το 1945 αποδόθηκαν στο Τρίγωνο εκ των υστέρων, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας του USS Cyclops, το οποίο εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη εν πλω από τη Βραζιλία το 1918.

Οι ορθολογικές εξηγήσεις

Σε ένα ενημερωτικό δελτίο, η Αμερικανική Ακτοφυλακή συνέταξε πιθανές ορθολογικές εξηγήσεις για εξαφανίσεις στην περιοχή.

Η πλειονότητα των εξαφανίσεων μπορεί να αποδοθεί στα μοναδικά περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής”, γράφουν. “Πρώτον, το “Τρίγωνο του Διαβόλου” είναι ένα από τα δύο μέρη στη Γη που μια μαγνητική πυξίδα δείχνει προς τον αληθινό Βορρά. Συνήθως δείχνει προς τον μαγνητικό Βορρά. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι γνωστή ως παραλλαγή πυξίδας. Το ποσοστό της διακύμανσης αλλάζει κατά 20 μοίρες όσο κάνει κανείς τον περίπλου της γης. Εάν αυτή η παραλλαγή ή το σφάλμα της πυξίδας δεν αντισταθμιστεί, ένας πλοηγός θα μπορούσε να βρεθεί μακριά από την πορεία του και σε μεγάλο πρόβλημα“.

Σημειώνουν ότι μια άλλη περιοχή γνωστή ως “Θάλασσα του Διαβόλου” από τους ψαράδες, λίγο έξω από την ανατολική ακτή της Ιαπωνίας, έχει το ίδιο πρόβλημα.

Ένας άλλος περιβαλλοντικός παράγοντας είναι ο χαρακτήρας του ρεύματος του Κόλπου“, συνεχίζουν. “Είναι εξαιρετικά γρήγορο και ταραχώδες και μπορεί γρήγορα να σβήσει κάθε ένδειξη καταστροφής”, μετατρέποντας γρήγορα μια απώλεια ενός πλοίου σε μυστήριο που μπορεί να μην λυθεί ποτέ.

Το απρόβλεπτο καιρικό μοτίβο Καραϊβικής-Ατλαντικού παίζει επίσης το ρόλο του. Οι ξαφνικές τοπικές καταιγίδες συχνά προκαλούν καταστροφή για πιλότους και ναυτικούς“.

Αλλά όλα τα παραπάνω είναι άσχετα, καθώς στατιστικά δεν υπάρχουν περισσότερα ατυχήματα στο Τρίγωνο των Βερμούδων σε σύγκριση με άλλες περιοχές των ωκεανών και των θαλασσών. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που εξέταζε τα πιο επικίνδυνα νερά για τη ναυτιλία τεκμηριώνοντας ατυχήματα και περιστατικά δεν συμπεριέλαβε το Τρίγωνο των Βερμούδων στο top 10 του.

Εν τω μεταξύ, ένα ντοκιμαντέρ του βρετανικού Channel 4 που εξετάζει τα περιστατικά γύρω από το Τρίγωνο των Βερμούδων διαπίστωσε ότι “μεγάλος αριθμός πλοίων δεν είχε βυθιστεί εκεί“.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα