Τι είναι ο κόκκινος πολτός που πετούν στις φωτιές οι Αμερικανοί

Διαβάζεται σε 3'
Τι είναι ο κόκκινος πολτός που πετούν στις φωτιές οι Αμερικανοί
Το κόκκινο επιβραδυντικό προτιμάται στις δασώδεις περιοχές. AP Photo Noah Berger

To επιβραδυντικό πυρκαγιών που χρησιμοποιείται στις megafires της Καλιφόρνια έχει κόκκινο χρώμα. Γιατί το προτιμούν οι Αμερικανοί.

O ζεστός, ξηρός καιρός με τους ισχυρούς ανέμους της Καλιφόρνια είχε ως συνέπεια να ξεσπάσουν προς τα τέλη του Ιουλίου megafires που έχει δει η πολιτεία, με τις καταστροφές των πρώτων ημερών να αντιστοιχούν στις συνολικές του 2023.

Μια από τις πιο σημαντικές πυρκαγιές της σεζόν έκανε χιλιάδες στρέμματα στη Βόρεια Καλιφόρνια και έθεσε σημαντικές προκλήσεις στις προσπάθειες κατάσβεσης, λόγω της ταχείας εξάπλωση (η ταχύτητα ήταν 24 χιλιόμετρα την ώρα) και της απομακρυσμένης τοποθεσίας.

Διατάχθηκαν χιλιάδες εκκενώσεις, ενώ οι εξουθενωμένοι πυροσβέστες έτυχαν της στήριξης συναδέλφων τους από άλλες περιοχές, έως και από την Αυστραλία.

Tα επιβραδυντικά είναι στην ημερησία διάταξη, από το 1963 με την ιστοσελίδα του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ ) να ενημερώνει πως αυτό που έχει κόκκινο χρώμα λέγεται ‘μακροπρόθεσμο επιβραδυντικό’ και χρησιμοποιείται από το Τμήμα Δασών και Πυροπροστασίας της Καλιφόρνια τα τελευταία χρόνια.

Περιέχει περίπου 85% νερό, 10% λίπασμα (όλα τα επί του παρόντος εγκεκριμένα επιβραδυντικά χρησιμοποιούν λιπάσματα φωσφορικού αμμωνίου) και 5% δευτερεύοντα συστατικά (χρωστικές, αναστολείς διάβρωσης, πυκνωτικό -φυσικό αραβικό κόμμι και άργιλο-, σταθεροποιητές και βακτηριοκτόνα).

Προστίθενται χρωστικές ουσίες για να είναι ορατά, ώστε οι πιλότοι να μπορούν να βλέπουν πού έχουν προσγειωθεί οι προηγούμενες ρίψεις και να στοχεύουν με ακρίβεια στις επόμενες, διατηρώντας τη γραμμή κατάσβεσης.

Η σύνδεση των επιβραδυντικών γραμμών είναι σημαντική, καθώς οι πυρκαγιές μπορούν να ‘νικηθούν’ στα κενά βλάστησης.

Η ορατότητα του επιβραδυντικού είναι επίσης σημαντική ώστε οι πυροσβέστες να καθορίσουν πού θα τοποθετηθούν στο έδαφος, για να φτιάξουν την αντιπυρική ζώνη.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΤΙΚΟ

Το επιβραδυντικό πυρκαγιάς περιέχει άλατα (συνήθως λιπάσματα) που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι πυρκαγιές, μειώνοντας την ένταση της φωτιάς και επιβραδύνοντας την εξέλιξη της -ακόμη και μετά την εξάτμιση του νερού που έχει το επιβραδυντικό.

Το νερό χρησιμεύει κυρίως για να βοηθήσει στην ομοιόμορφη διασπορά της χημικής ουσίας στην περιοχή που έχει τεθεί ως στόχος.

Σε μια φωτιά χαμηλής ενέργειας σε ελαφριά καύσιμα, η εφαρμογή επιβραδυντικού μπορεί να σβήσει τη φωτιά, αλλά αυτό αποτελεί εξαίρεση από την τυπική χρήση, όπως αναφέρει πάντα το site του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

ΠΟΤΕ ΤΟ KOKKINO ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΤΙΚΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ

Μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μάρκες επιβραδυντικών χρησιμοποιεί κόκκινο οξείδιο του σιδήρου για τη βαφή του προϊόντος της. Είναι μείγμα αμμωνίας και νιτρικών αλάτων που μπορεί να εμποδίσει τα δέντρα και άλλα εύφλεκτα υλικά από το να καούν.

Αν και τα επιβραδυντικά βοηθούν στον περιορισμό των πυρκαγιών, έχουν κάποιες δυσάρεστες συνέπειες.

Όταν πέφτουν σε νερό μπορούν να το μολύνουν και να σκοτώσουν τα ψάρια. και μετά από μήνυση και ανάλυση περιβαλλοντικών επιπτώσεων το 2007, η Δασική Υπηρεσία δημιούργησε νέους κανόνες που περιορίζουν τις ρίψεις επιβραδυντικών γύρω από ρυάκια και λίμνες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα