Τι κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας

Διαβάζεται σε 5'
Τι κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας

Οι σημαντικότερες πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για μία από τις συστηματικότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Infographic του NEWS 24/7.

Η έμφυλη βία αποτελεί μία από τις συστηματικότερες και συνηθέστερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, δυστυχώς και στην Ευρώπη.

Τόσο η έμφυλη όσο και η ενδοοικογενειακή βία εξακολουθούν να είναι συχνό φαινόμενο στην Ε.Ε., πλήττοντας ιδιαίτερα τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, κυρίως από συντρόφους, ενώ μία στις δύο γυναίκες έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.

Το φαινόμενο εντάθηκε στη διάρκεια της πανδημίας, με σημαντική αύξηση ης σωματικής και ψυχικής βίας κατά των γυναικών. Είναι χαρακτηριστικό πως, σε ορισμένες χώρες, οι κλήσεις σε τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας για ενδοοικογενειακή βία έχουν πενταπλασιαστεί.

Δείτε το Infographic του NEWS 24/7:

Τι έχει κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου

Πριν από τρία χρόνια, οι ευρωβουλευτές έκαναν ένα σημαντικό βήμα για τη θέσπιση νομικής βάσης για μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή οδηγία, με την έγκριση νομοθετικής πρωτοβουλίας μέσω της οποίας ζήτησαν στοχευμένη νομοθεσία και πολιτικές για την αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας και διακρίσεων λόγω φύλου (κατά των γυναικών και των κοριτσιών, αλλά και κατά των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+), εντός και εκτός διαδικτύου.

Κάλεσαν την Επιτροπή να συμπεριλάβει τη βία λόγω φύλου ως νέο τομέα εγκληματικότητας, υπαγόμενη στην ίδια κατηγορία με άλλα εγκλήματα που πρέπει να καταπολεμηθούν σε κοινή βάση, όπως το εμπόριο ανθρώπων, ναρκωτικών και όπλων, το ηλεκτρονικό έγκλημα και η τρομοκρατία.

Αυτή θα πρέπει να αποτελέσει τη νομική βάση για μια οδηγία της ΕΕ με επίκεντρο τα θύματα, η οποία θα χρησιμοποιεί τα πρότυπα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και άλλα διεθνή πρότυπα, και θα πρέπει να περιλαμβάνει ιδίως:

  • μέτρα πρόληψης, μεταξύ άλλων μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης διατομεακού χαρακτήρα που λαμβάνουν υπόψη τη διάσταση του φύλου
  • υπηρεσίες υποστήριξης, μέτρα προστασίας και αποκατάστασης για τα θύματα
  • μέτρα για τον τερματισμό όλων των μορφών έμφυλης βίας, συμπεριλαμβανομένης της βίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+
  • ελάχιστα πρότυπα για την επιβολή του νόμου
  • διατάξεις που διασφαλίζουν ότι τα περιστατικά βίας με βάση το φύλο λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό των δικαιωμάτων επιμέλειας και επίσκεψης παιδιών
  • συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης.

Επίσης, κατήγγειλαν τη γυναικοκτονία ως την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών και επεσήμαναν ότι η άρνηση ασφαλούς και νόμιμης φροντίδας για τις αμβλώσεις αποτελεί επίσης μορφή έμφυλης βίας.

Παράλληλα, ζήτησαν η βία με βάση το φύλο εντός και εκτός διαδικτύου να αντιμετωπίζεται ως «ιδιαίτερα σοβαρό έγκλημα με διασυνοριακή διάσταση». Συγκεκριμένα, ζήτησαν έναν κοινό ορισμό για την έμφυλη βία στον κυβερνοχώρο σε επίπεδο ποινικού δικαίου, καθώς και εναρμονισμένες ελάχιστες και μέγιστες ποινές. Το αίτημα βασίζεται σε έκθεση του 2016 για τη διαδικτυακή παρενόχληση.

Οι πρώτοι κανόνες για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας

Τον Απρίλιο του 2024, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τους πρώτους κανόνες της ΕΕ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Στόχος είναι η πρόληψη της έμφυλης βίας και η προστασία των θυμάτων, ιδιαίτερα των γυναικών και των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Η οδηγία ζητά ισχυρότερους νόμους κατά της βίας στον κυβερνοχώρο, καλύτερη βοήθεια για τα θύματα, μέτρα για την πρόληψη του βιασμού και μεγαλύτερη κατανόηση της σεξουαλικής συναίνεσης.

Οι νέοι κανόνες απαγορεύουν επίσης τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων και τον καταναγκαστικό γάμο και περιγράφουν ειδικές οδηγίες για αδικήματα που διαπράττονται στο Διαδίκτυο. Η νομοθεσία θα περιλαμβάνει επίσης έναν μεγαλύτερο κατάλογο επιβαρυντικών περιστάσεων για αδικήματα που θα πρέπει να επιφέρουν αυστηρότερες ποινές, όπως εγκλήματα κατά δημοσίων προσώπων, δημοσιογράφων ή υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αν και η συγκεκριμένη τακτική είναι παράνομη στην ΕΕ και τα κράτη-μέλη διώκουν τέτοιες πρακτικές, εκτιμάται ότι περίπου 600.000 γυναίκες που ζουν στην Ευρώπη έχουν υποβληθεί σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων και άλλα 180.000 κορίτσια διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Οι κανόνες προβλέπουν ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια και την ευημερία των θυμάτων, μεταξύ άλλων με την παροχή πρόσβασης σε προστατευμένα καταλύματα. Η υγειονομική περίθαλψη θα πρέπει να είναι προσβάσιμη, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

Η νέα νομοθεσία θα περιλαμβάνει επίσης:

  • μεγαλύτερο κατάλογο επιβαρυντικών ποινών και αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων κατά δημόσιων προσώπων, δημοσιογράφων ή υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θυμάτων για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, το φύλο, το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία, την καταγωγή ή τις πολιτικές πεποιθήσεις τους
  • κανόνες κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και του αναγκαστικού γάμου·
  • κανόνες για εγκλήματα στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της δημοσίευσης προσωπικού υλικού
  • βελτιωμένες διαδικασίες για την ασφάλεια και την υγεία των θυμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις διατομεακές διακρίσεις και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας,.

Παράλληλα, παρότρυναν το Συμβούλιο να προσθέσει τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη και το δικαίωμα σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ – ένα αίτημα που έχουν διατυπώσει πολλές φορές.

Το κείμενο παρότρυνε επίσης τα κράτη μέλη να αποποινικοποιήσουν πλήρως τις αμβλώσεις σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για το 2022. Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι οι οργανώσεις που εργάζονται κατά της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων αναπαραγωγής, δεν λαμβάνουν χρηματοδότηση από την ΕΕ.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα