Τι κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ψυχική μας υγεία

Διαβάζεται σε 4'
Τι κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ψυχική μας υγεία
istock

Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ψυχική υγεία των πολιτών της Ε.Ε. Δείτε infographic του NEWS 24/7.

Πριν από την πανδημία, τουλάχιστον 84 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την ΕΕ έπασχαν από ψυχικές παθήσεις, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερα από 1 στα 6 άτομα στην ΕΕ.

Μόλις στο πρώτο έτος της πανδημίας, σημειώθηκε 25% αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης, αλλά και 22% αύξηση της μοναξιάς στην ΕΕ.

Το 27% των εργαζομένων ένιωσαν ψυχολογική πίεση, κατάθλιψη ή άγχος το 2022, ενώ 49% των νέων δεν έχουν πρόσβαση σε στήριξη ψυχικής υγείας.

Οι αγχώδεις διαταραχές επηρέαζαν περίπου 25 εκατομμύρια άτομα (5,4 % του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ), ακολουθούμενες από τις καταθλιπτικές διαταραχές (21 εκατομμύρια άτομα, 4,5 %) και τις διαταραχές που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ (11 εκατομμύρια άτομα, 2,4 %).

Μετά την πανδημία, η ψυχική υγεία έχει επιδεινωθεί παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2023 αποκάλυψε ότι σχεδόν 1 στα 2 άτομα (46 % του πληθυσμού της ΕΕ) είχαν αντιμετωπίσει συναισθηματικά ή ψυχοκοινωνικά προβλήματα, όπως αίσθημα κατάθλιψης ή ανησυχίας, κατά τους προηγούμενους 12 μήνες.

Το 64 % των νέων ηλικίας 18 έως 34 ετών αντιμετώπισαν κίνδυνο κατάθλιψης το 2021

Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ το 2018, η ψυχική υγεία κοστίζει στις 27 χώρες της ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο τουλάχιστον 600 δισ. ευρώ, ή πάνω από το 4 % του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

Δείτε το infographic του NEWS 24/7

Τι κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ψυχική υγεία μας

Από το 2009 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πάρει θέση για διάφορα θέματα ψυχικής υγείας, ζητώντας την παροχή βοήθειας ψυχικής υγείας και υπηρεσιών για ευάλωτες ομάδες.

Σε ψήφισμα του Ιουλίου 2020, το Κοινοβούλιο ζήτησε ένα Σχέδιο Δράσης 2021-2027 της ΕΕ για την ψυχική υγεία για την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων ψυχικής υγείας στην κοινωνία, με την ίδια προσοχή στους βιοϊατρικούς και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες της κακής ψυχικής υγείας.

Σε ψήφισμα της 13ης Σεπτεμβρίου 2022, το Κοινοβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να ορίσει Ευρωπαϊκό Έτος Ψυχικής Υγείας και να αναπτύξει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για την προστασία της ψυχικής υγείας στην εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και την άτυπη και μη τυπική μάθηση.

Στις 7 Ιουνίου 2023, η Επιτροπή δημοσίευσε την ανακοίνωσή της σχετικά με μια συνολική προσέγγιση για την ψυχική υγεία. Η πρωτοβουλία, στοχεύει να φέρει την ψυχική υγεία στο ίδιο επίπεδο με τη σωματική υγεία και να εξασφαλίσει μια νέα, διατομεακή προσέγγιση στα ζητήματα ψυχικής υγείας. Με 20 εμβληματικές πρωτοβουλίες και 1,23 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση της ΕΕ από διαφορετικά χρηματοδοτικά μέσα, η Επιτροπή θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη δίνοντας προτεραιότητα στους ανθρώπους και την ψυχική τους υγεία.

Η ψυχική υγεία ως θεμελιώδες δικαίωμα

Σε έκθεση του Ιουλίου 2020 σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για τη δημόσια υγεία μετά την κρίση COVID-19, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τη ψυχική υγεία ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και ζήτησε την κατάρτιση ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για τη ψυχική υγεία.

Το Δεκέμβριο του 2023 υιοθετήθηκαν συστάσεις για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας, με την αναγνώριση της ως θεμελιώδους δικαιώματος. Αυτό βασίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα που αφορούσαν την ψυχική υγεία στον ψηφιακό χώρο εργασίας και εφαρμόστηκαν στην πανδημία, και σε μια ηλεκτρονική έρευνα του Eurofound που έδειξε πως η ψυχική ευεξία έχει μειωθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από την έναρξη της πανδημίας στην Ευρώπη, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των νέων και των επαγγελματιών.

To Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη-μέλη να αναγνωρίσουν τα υψηλά επίπεδα προβλημάτων ψυχικής υγείας που σχετίζονται με την εργασία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και να δεσμευτούν σθεναρά «σε ενέργειες για την πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας, την προστασία της ψυχικής υγείας, την υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και την ενίσχυσης της προστασίας στο χώρο εργασίας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα