Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς – Οι τρεις φάσεις

Διαβάζεται σε 4'
Πανηγυρισμοί στο Τελ Αβίβ για τη συμφωνία Ισραήλ Χαμάς
Πανηγυρισμοί στο Τελ Αβίβ για τη συμφωνία Ισραήλ Χαμάς 2025 Ariel Schalit, File/AP Photo

Σε τρεις φάσεις θα εφαρμοστεί η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα. Τι περιλαμβάνει, πόσο θα διαρκέσει.

Από την Κυριακή19 Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, η οποία πρόκειται να εφαρμοστεί σε τρεις φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα διαρκέσει 42 ημέρες.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για έξι εβδομάδες, κατά την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν σταδιακά από τις κεντρικές περιοχές του θύλακα και οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειές της.

Σε αυτήν την πρώτη φάση θα απελευθερώνονται τουλάχιστον 3 όμηροι κάθε εβδομάδα και συνολικά θα απελευθερωθούν 33, στους οποίους περιλαμβάνονται όλες οι γυναίκες (και εκείνες που υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό), τα παιδιά και οι άνδρες άνω των 50 ετών.

Η Χαμάς θα αφήσει αρχικά ελεύθερες τις γυναίκες και τους νέους κάτω των 19 ετών και θα ακολουθήσουν οι άνδρες άνω των 50.

Πρώτα θα απελευθερωθούν οι όμηροι που είναι ακόμη εν ζωή και στη συνέχεια θα παραδοθούν τα λείψανα των υπολοίπων.

Παράλληλα, το Ισραήλ θα απελευθερώνει 30 Παλαιστίνιους κρατουμένους για κάθε πολίτη όμηρο και 50 για κάθε στρατιωτίνα. Μέχρι το τέλος της πρώτης φάσης, το Ισραήλ θα απελευθερώσει επίσης όλες τις Παλαιστίνιες και τους ανήλικους κάτω των 19 ετών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές μετά την 7η Οκτωβρίου 2023.

Ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που θα απελευθερωθούν θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ομήρων που θα αφήσει η Χαμάς. Μπορεί να κυμαίνεται από 990 έως και 1.650.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι καθημερινά θα εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας 600 φορτηγά που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Τα 50 από αυτά θα εφοδιάζουν τον θύλακα με καύσιμα και τα 300 θα κατευθύνονται στις βόρειες περιοχές της Λωρίδας.

Την εφαρμογή της συμφωνίας θα εγγυηθούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ.

Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας θα ξεκινήσουν κατά τη 16η ημέρα της πρώτης φάσης και αναμένεται ότι θα περιλαμβάνουν την απελευθέρωση όλων των υπολοίπων ομήρων (περιλαμβάνονται και οι Ισραηλινοί στρατιώτες), τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση του ισραηλινού στρατού.

Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την επιστροφή όλων των νεκρών ομήρων και την έναρξη της ανοικοδόμησης της Γάζας, με την επίβλεψη της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή θα είναι η τελευταία σελίδα του πολέμου“, ανέφερε νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, ο οποίος ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Τετάρτης, γιατί επιτεύχθηκε η συμφωνία τώρα και αν ήταν η πίεση του επερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που οδήγησε στην επίτευξή της, σχολίασε πως το Κατάρ είδε μια δυναμική που άρχισε να αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες και πως αυτό που είδαν από τις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες είναι μια συνεργασία που υπερβαίνει και τις δύο κυβερνήσεις, η οποία, όπως λέει, ήταν μια σαφής δέσμευση για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Πώς θα διασφαλιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας

Σε ερώτηση του CNN προς τον πρωθυπουργό του Κατάρ, για το πόσο βέβαιος είναι ότι η συμφωνία θα προχωρήσει πέρα από την πρώτη φάση, εκείνος απάντησε ότι υπάρχει πίστη στη διαδικασία, αλλά όλα εξαρτώνται από τα μέρη που συμμετέχουν στη συμφωνία.

Σχετικά με τους μηχανισμούς που θα διασφαλίσουν ότι και οι δύο πλευρές θα τηρήσουν τους όρους της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τρεις χώρες θα αναλάβουν την παρακολούθηση της εφαρμογής της.

“Αναμένουμε από τα μέρη να τηρήσουν τη συμφωνία”, σημείωσε, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι αυτού του είδους οι συμφωνίες είναι περίπλοκες και απαιτούν προσεκτική διαχείριση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα