Τι σημαίνει ‘κυβέρνηση Τζαμάικα’ στη Γερμανία

Τι σημαίνει ‘κυβέρνηση Τζαμάικα’ στη Γερμανία
German Chancellor Angela Merkel gives a statement on the parliament election at the headquarters of the Christian Democratic Union CDU in Berlin, Germany, Sunday, Sept. 24, 2017. (AP Photo/Matthias Schrader) AP

Η Μέρκελ και οι συντηρητικοί δεν θα σχηματίσουν εύκολα κυβερνητική πλειοψηφία. Οι σοσιαλδημοκράτες , έχοντας καταγράψει το χειρότερο σκορ στη μεταπολεμική ιστορία τους, ανάμεσα στο 20% και το 21%, ανακοίνωσαν αμέσως ότι θα περάσουν στην αντιπολίτευση

Μετά την πανωλεθρία του SPD που συγκεντρώνει το ιστορικό χαμηλό του 20%, ο “συνασπισμός Τζαμάικα” είναι πιο πιθανός από ποτέ για τη γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή.

Ήταν ένα σενάριο που ούτως ή άλλως προκρινόταν από τις δημοσκοπήσεις που επιβεβαιώθηκαν. Ο συνασπισμός “Τζαμάικα” είναι ένας αστεϊσμός των Γερμανών με τον οποίο περιγράφουν τη συμμαχία των CDU- FDP- Πράσινων, καθώς τα χρώματα των τριών αυτών κομμάτων είναι ίδια με τη σημαία της Τζαμάικα. Το μαύρο είναι το χρώμα της CDU, το κίτρινο της FDP και το πράσινο των Πράσινων.

Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις των ηγετών τους, οι Πράσινοι αλλά και το FDP είναι θετικοί για να εισέλθουν στη νέα κυβέρνηση, παρότι η καγκελάριος Μέρκελ αναφέρει πως θα πάρει όσο χρόνο χρειαστεί για να προχωρήσει στον τελικό σχηματισμό.

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν εγκρίνουν τον σχηματισμό ενός συνασπισμού “Τζαμάικα”

Οι περισσότεροι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν φαίνεται να εγκρίνουν πάντως τον συνασπισμό “Τζαμάικα” μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD.

Όπως αναφέρει η FAZ, το 31% των ψηφοφόρων του CDU/CSU συμφωνεί με έναν τέτοιο κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ θετική άποψη έχει το 42% των ψηφοφόρων του FDP και το 38% των ψηφοφόρων των Πράσινων.

Ωστόσο στο σύνολο του εκλογικού σώματος, μόλις το 23% εγκρίνει έναν κυβερνητικό συνασπισμό “Τζαμάικα”.

Το 75,6% έφτασε η συμμετοχή, σύμφωνα με το ARD

Αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή στις σημερινές εκλογές στη Γερμανία ήταν υψηλότερη από αυτή που είχε καταγραφεί στην εκλογική αναμέτρηση του 2013.

Σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η συμμετοχή σήμερα άγγιξε το 75,6%, ενώ το 2013 ήταν 71,5%.

Επίσης η τελευταία εκτίμηση του ARD δείχνει το Die Linke να βρίσκεται στο 8,9% μαζί με τους Πράσινους. Βάσει των πιο πρόσφατων εκτιμήσεων το CDU/CSU συγκεντρώνει το 32,9%, το SPD 20,8%, το AfD 13,1% και το FDP 10,5%.

Θυμίζουμε τέλος πως σύμφωνα με την πρόγνωση εκλογικού αποτελέσματος που μετέδωσε το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) λαμβάνει 32,5%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 20 %, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD)13,5 %, οι Φιλελεύθεροι (FDP) 10,5%, οι Πράσινοι 9,5% και η Αριστερά 9%.

Φωτογραφία: Associated Press

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα