Τι σημαίνει πραγματικά το Αλλάχου Άκμπαρ
Διαβάζεται σε 4'Το Αλλάχου Άκμπαρ είναι ακριβώς το αντίθετο από ό,τι πιστεύουμε, όταν το ακούμε κάθε φορά πριν μια τρομοκρατική επίθεση.
- 17 Οκτωβρίου 2023 08:56
Εν αντιθέσει με ό,τι μπορεί να πιστεύετε, από τις πράξεις που ακολουθούν όσων ουρλιάζουν μέσα σε πλήθη «Αλλάχου Άκμπαρ», δεν πρόκειται για φράση που δημιουργήθηκε για να χρησιμοποιείται για τρομοκρατικά ‘χτυπήματα’, όπως αυτό που έγινε τη Δευτέρα 16/10 στις Βρυξέλλες.
Τουναντίον, η χρήση της πριν τη διάπραξη εγκλημάτων εναντίον του Θεού θεωρείται η μεγαλύτερη πράξη αίρεσης όσων αναφέρει το ιερό κείμενο που ασπάζεται το ¼ του παγκόσμιου πληθυσμού.
Τι εννοούμε;
ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ
Ο Άχμαντ Ελντίν είναι γόνος ηγετικής μορφής της Ισλαμικής Κοινότητας της Αθήνας, πτυχιούχος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας και ισλαμικών σπουδών. Το 2008 δημιούργησε την ιστοσελίδα με το όνομα Islam For Greeks για να προσφέρει την ευκαιρία σε όποιον ενδιαφερόταν, να ενημερωθεί για το Ισλάμ.
Στο εισαγωγικό σημείωμα διευκρινίζει πως «από τις βασικές μου προθέσεις για την κατασκευή της ιστοσελίδας ήταν και η αναίρεση-αποδόμηση της έντονης πολεμικής ρητορικής που δέχεται το Ισλάμ και οι Μουσουλμάνοι».
Όσα ακολουθούν είναι δικές του σημειώσεις.
Αλλάχ είναι το καταλληλότερο όνομα για να περιγραφεί ο Θεός στην αραβική γλώσσα.
Μουσουλμάνος ονομάζεται ο ακόλουθος του Ισλάμ και πιστός στη διδασκαλία του Προφήτη Μουχάμαντ (Μωάμεθ).
Η λέξη «Μωαμεθανός» η «Μωαμεθανισμός» είναι άκυρη και άστοχη για να περιγραφεί ο πιστός του Ισλάμ.
Οι Μουσουλμάνοι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους τον υποδειγματικό τρόπο ζωής του Προφήτη Μουχάμαντ.
Ο Προφήτης Μουχάμαντ υπήρξε ο τελευταίος Προφήτης του Θεού. Αυτός στον οποίον ο Αλλάχ αποκάλυψε τα διδάγματα του, μέσω του αρχάγγελου Γαβριήλ (Τζιμπρίλ), σε ένα διάστημα 23 χρόνων.
Το μήνυμα που αποκαλύφθηκε στον Προφήτη Μουχάμαντ λέγεται Ισλάμ (υποταγή και υπακοή προς τις θεϊκές εντολές).
Το Κοράνι είναι το ιερό βιβλίο του Ισλάμ, όπου υπάρχει ο λόγος του Θεού, χωρισμένος σε 114 κεφάλαια. Είναι και η απόδειξη πως ο Μουχάμαντ ήταν ο τελευταίος προφήτης του Θεού.
Οι θρησκευτικές πρακτικές των μουσουλμάνων απαριθμούνται στους Πέντε Στύλους του Ισλάμ:
1. Δήλωση της πίστης (σαχάντα): να δηλώνεις η να μαρτυράς ότι δεν υπάρχει άλλη θεότητα άξια για λατρεία παρά μονάχα ο Ένας και ο Μοναδικός Δημιουργός Θεός (Αλλάχ), και ότι ο Μουχάμαντ είναι ο Απόστολος Του, σταλμένος σε όλη την ανθρωπότητα μέχρι την ημέρα της κρίσης.
2. Προσευχή (σαλάχ): οι πέντε προσευχές την ημέρα είναι καθήκον απέναντι στον Θεό, καθώς δυναμώνουν και τονώνουν την πίστη στον Θεό, εμπνέουν τον άνθρωπο να οδηγείται σε ένα υψηλό ηθικό επίπεδο. Οι προσευχές εξαγνίζουν την καρδιά και αποτρέπουν πειρασμούς που οδηγούν στο κακό.
3. Νηστεία στο μήνα του Ραμαζανίου (σαούμ): κατά την διάρκεια του μήνα του Ραμαζανίου του αραβικού ημερολογίου, οι Μουσουλμάνοι απέχουν από το φαγητό το ποτό (νερό) τη σεξουαλική επαφή από την ανατολή του ηλίου μέχρι και την δύση του. Επίσης απέχουν (πιο έντονα από άλλους μήνες) από το κακό, τις κακές προθέσεις και τους πειρασμούς που οδηγούν στην αμαρτία.
4. Φιλανθρωπία (ζακάτ): το να δίνεις ετησίως 2.5% από τα χρήματα που αποθηκεύεις προς τον αδύνατο, φτωχό, και σε οποιονδήποτε έχει ανάγκη. Βασική προϋπόθεση είναι αυτά τα λεφτά (τα αποθηκευμένα) να περάσει ένας χρόνος αποθήκευσης τους για να χρησιμοποιηθούν για ελεημοσύνη.
5. Προσκύνημα στην Μέκκα (χατζ): πρέπει να εκτελεστή τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του Μουσουλμάνου, εφόσον μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά και σωματικά.
Κατά το ασθενείς και οδοιπόροι των Χριστιανών.
Αλλάχου Άκμπαρ σημαίνει ότι ο Αλλάχ ο Ύψιστος, ο ένας και μοναδικός, ο αληθινός Θεός, ο Μόνος άξιος λατρείας, είναι ο Μέγας.Είναι μια ισχυρή δήλωση που χρησιμοποιείται από τους Μουσουλμάνους σε πολλές περιπτώσεις και σε πολλές προσευχές.
Κατά τους ειδικούς, είναι μια γιορτή ζωής, οι πρώτες λέξεις που ψιθυρίζουν οι πατεράδες στα αυτιά των νεογέννητων. Χρησιμοποιείται για να δηλώσει ευγνωμοσύνη όταν ο Θεός προσφέρει στους ανθρώπους κάτι το οποίο εκείνοι δεν θα αποκτούσαν ποτέ, εάν δεν υπήρχε η θεϊκή καλοσύνη.
Είναι μια προσευχητική φράση που υπενθυμίζει ότι, όποιες κι αν είναι οι ανησυχίες των πιστών, ο Θεός είναι μεγαλύτερος από αυτούς.
Τακμπίρ (ο Θεός είναι Μεγάλος) είναι το αραβικό όνομα της φράσης Αλλάχου Άκμπαρ. Είναι μια κοινή αραβική έκφραση, που χρησιμοποιείται σε διάφορα πλαίσια από Μουσουλμάνους και Άραβες σε όλο τον κόσμο. Όπως στην προσευχή (σαλάχ) ή στο κάλεσμα σε προσευχή (αντχάν). Η φράση χρησιμοποιείται και από τους Άραβες Χριστιανούς.