Τι σηματοδοτεί η ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ της Ρωσίας

Διαβάζεται σε 6'
Ουκρανός στρατιώτης (φωτογραφία αρχείου)
Ουκρανός στρατιώτης (φωτογραφία αρχείου) 2024 Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24th Mechanised Brigade via AP

Η χερσαία επίθεση στη ρωσική πόλη Κουρσκ δεν είναι η πρώτη που πραγματοποιεί η Ουκρανία, αλλά είναι διαφορετική από τις άλλες. Πού στοχεύει και πώς απαντά η Ρωσία.

Βρισκόμαστε στην 896η ημέρα πολέμου στην Ουκρανία και οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποιούν μία από τις μεγαλύτερες εισβολές επί ρωσικού εδάφους, που ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν βλέπει ως “άλλη μία μεγάλη πρόκληση“.

Στρατεύματα και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πέρασαν στην περιοχή Κουρσκ της δυτικής Ρωσίας την Τρίτη και η επίθεση κατέληξε σε σφοδρές μάχες, σύμφωνα με εικόνες από το πεδίο της μάχης που επαληθεύτηκαν από ανεξάρτητους στρατιωτικούς αναλυτές.

Η Μόσχα δήλωσε ότι τα στρατεύματα, που απαρτίζονται από 11 τανκς και πάνω από 20 θωρακισμένα οχήματα μάχης, διέσχισαν τα σύνορα κοντά στην πόλη Σούντζα, 10 χλμ από την πρώτη γραμμή, ενώ βίντεο από το πεδίο μάχης δείχνει θωρακισμένα οχήματα να πλήττονται αρκετά μίλια μέσα στη Ρωσία.

Ο στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ, διοικητής των ρωσικών δυνάμεων που μάχονται στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η προέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων είχε ανακοπεί το βράδυ της Τετάρτης, ενώ φιλοκρεμλινικά στρατιωτικά μπλογκ ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν καταλάβει αρκετούς οικισμούς κοντά στα σύνορα.

“Ανησυχητικά νέα έρχονται από την περιοχή του Κουρσκ για δεύτερη ημέρα”, δήλωσε την Τετάρτη ο Ιγκόρ Αρταμόνοφ, κυβερνήτης της ρωσικής περιοχής του Λίπετσκ, η οποία συνορεύει με την περιοχή του Κουρσκ. “Το καθεστώς του Κιέβου επιτίθεται στα σύνορά μας“.

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, τα ουκρανικά στρατεύματα φάνηκε να έχουν προχωρήσει αρκετά μίλια προς το ρωσικό έδαφος, δήλωσε στους New York Times ένας αναλυτής, με Ρώσους αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι οι μάχες συνεχίζονται.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανία οργανώνει χερσαίες επιθέσεις πέρα από τα σύνορα με τη Ρωσία. Αλλά, ενώ οι προηγούμενες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από ένοπλες ομάδες Ρώσων εξόριστων που υποστηρίζονταν από τον στρατό του Κιέβου, στην επίθεση της Τρίτης φαίνεται ότι συμμετείχαν άμεσα ουκρανικά στρατεύματα, σύμφωνα με τον Pasi Paroinen της Black Bird Group, η οποία αναλύει πλάνα από το πεδίο της μάχης.

Ο Paroinen δήλωσε ότι μερικές εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα, είχαν πιθανότατα διασχίσει τα σύνορα την πρώτη ημέρα της επίθεσης και ότι περισσότεροι στρατιώτες έφτασαν εκεί τη δεύτερη ημέρα. Σύμφωνα με τον Γκεράσιμοφ, έως και 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες συμμετείχαν στη διασυνοριακή επίθεση, ωστόσο ο αριθμός δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Καταστροφές από τον ουκρανικό βομβαρδισμό στην περιοχή Κουρσκ
Καταστροφές από τον ουκρανικό βομβαρδισμό στην περιοχή Κουρσκ Governor of Kursk region telegram channel via AP

Πού στοχεύει η Ουκρανία

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, η ουκρανική εισβολή θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια εκτροπής των ρωσικών μονάδων από τις γραμμές του μετώπου, ανακουφίζοντας έτσι τα ουκρανικά στρατεύματα που αγωνίζονται να περιορίσουν τις ρωσικές επιθέσεις.

Ωστόσο, μπορεί να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες, αφού ο ρωσικός στρατός έχει άφθονα αποθέματα στρατευμάτων για να συμμετάσχει στη μάχη, ενώ η ίδια η επίθεση κινδυνεύει να πιέσει περαιτέρω τις ήδη περιορισμένες αριθμητικά ουκρανικές δυνάμεις.

Επιχειρησιακά και στρατηγικά, αυτή η επίθεση έχει απολύτως μηδενικό νόημα“, δήλωσε ο Paroinen. “Αυτό μοιάζει με μεγάλη σπατάλη ανδρών και πόρων που χρειάζονται επειγόντως αλλού”.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι η επίθεση ξεκίνησε γύρω στις 8 το πρωί της Τρίτης με την 22η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία της Ουκρανίας να επιτίθεται σε συνοριακές μονάδες στην περιοχή του Κουρσκ, υποστηριζόμενη από περίπου 30 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης. Ο Paroinen ανέφερε “πολλαπλές μαρτυρίες για εικόνες” τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Stryker, τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν στην Ουκρανία πέρυσι.

“Η Ρωσία δεν ελέγχει τα σύνορά της”

Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ ανέφερε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα είχαν περάσει τα σύνορα σε διαφορετικά σημεία, κατά μήκος τουλάχιστον δύο γραμμών επίθεσης και η Ουκρανία είχε καταλάβει τρεις οικισμούς στην πρώτη γραμμή, η οποία εκτείνεται βόρεια από το ρωσικό χωριό Νικολάγεβο-Νταρίνο. Στη δεύτερη γραμμή επίθεσης, προς την πόλη Sudzha, τα ρωσικά στρατεύματα ήταν “σχεδόν πλήρως περικυκλωμένα” στο χωριό Oleshnya, δήλωσε ο ίδιος.

Οι ουκρανικοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους και άλλοι 24 τραυματίστηκαν, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Ο Αλεξέι Σμιρνόφ, ο εκτελών χρέη κυβερνήτης της περιοχής του Κουρσκ, δήλωσε ότι χιλιάδες κάτοικοι εκκένωσαν την περιοχή των μαχών, οι περισσότεροι από αυτούς με δικά τους μέσα.

Αν και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει επίσημα την επίθεση, ο Andriy Kovalenko, ανώτερος αξιωματούχος που επικεντρώνεται στις ρωσικές επιχειρήσεις παραπληροφόρησης, φαίνεται να την αναγνωρίζει, γράφοντας στο Telegram: “Οι Ρώσοι στρατιώτες λένε ψέματα σχετικά με τη δυνατότητα ελέγχου της κατάστασης στην περιοχή του Κουρσκ. Η Ρωσία δεν ελέγχει τα σύνορα“.

Καταστροφές από τον ουκρανικό βομβαρδισμό στην περιοχή Κουρσκ
Καταστροφές από τον ουκρανικό βομβαρδισμό στην περιοχή Κουρσκ Governor of Kursk region telegram channel via AP

Σε τι διαφέρει αυτή η επίθεση από τις προηγούμενες

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, η Ουκρανία έχει εξαπολύσει επιθέσεις και βομβαρδισμούς κατά της Ρωσίας και κατά το παρελθόν στοχεύοντας τις παραμεθόριες περιοχές Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ και Κουρσκ, ωστόσο οι διασυνοριακές επιθέσεις είναι σπάνιες.

Οι πρώτες τέτοιες επιθέσεις που αναφέρθηκαν πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο του περασμένου έτους, από Ρώσους μαχητές κατά του Κρεμλίνου που συντάσσονται με την Ουκρανία. Μια παρόμοια χερσαία επίθεση πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι επιθέσεις θεωρήθηκαν ως μια προσπάθεια να εκνευριστεί η ρωσική κοινή γνώμη και να υπονομευθούν οι προσπάθειες του Πούτιν να την απομονώσει από τον πόλεμο. Ωστόσο, ο Ρομπ Λι, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής, ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες επιθέσεις “είχαν μικρή επίδραση στις μάχες” στην Ουκρανία και “δεν είχαν σοβαρές εσωτερικές πολιτικές προεκτάσεις για τον Ρώσο πρόεδρο”.

Τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι αναλυτές, δήλωσαν ότι αν ο στόχος της επίθεσης στο Κουρσκ ήταν να απομακρυνθούν τα ρωσικά στρατεύματα από άλλα τμήματα του μετώπου, οι πιθανότητες να συμβεί δεν είναι μεγάλες. “Η Ρωσία έχει ήδη μεγαλύτερες δυνάμεις στην περιοχή, καλύτερη διοίκηση και έλεγχο και διαθέτει μονάδες επιστράτευσης που μπορούν να αναπτυχθούν, οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία”, είπε ο Λι. Είναι απίθανο αυτή η επιχείρηση να αναγκάσει τη Ρωσία να αποσύρει σημαντικές δυνάμεις από την Ουκρανία“, κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα