Τι σηματοδοτεί για τη Χαμάς ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ

Διαβάζεται σε 4'
O Yahya Sinwar
O Yahya Sinwar AP Photo/John Minchillo, File

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την εξουδετέρωση του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ. Τι σηματοδοτεί για την εξέλιξη του πολέμου στη Γάζα, για τη στάση του Ισραήλ και για το μέλλον της Χαμάς.

Ο θάνατος του Γιαχία Σινουάρ, αρχηγού της Χαμάς και υπεύθυνου για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, φαίνεται πως θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εξέλιξη του πολέμου στη Γάζα, στις επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο και τη Δυτική Όχθη, αλλά και στην εγχώρια πολιτική σκηνή του Ισραήλ.

Σύμφωνα με ανάλυση της βρετανικής Guardian, η Χαμάς, η οποία πλέον έχει χάσει μεγάλο μέρος της ανώτατης ηγεσίας της, θα δει τις πιο άμεσες και σημαντικές επιπτώσεις από τον θάνατο του ηγέτη της. Ήδη ως επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας στη Γάζα, ο Σινουάρ ανέλαβε την ηγεσία της οργάνωσης μετά τον Ismail Haniyeh, τον προκάτοχό του, ο οποίος πέθανε από έκρηξη βόμβας σε κυβερνητικό ξενώνα στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, γεγονός που αποδόθηκε στο Ισραήλ. Άλλα υψηλόβαθμα στελέχη σκοτώθηκαν στη Βηρυτό και στη Γάζα, όπου ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν με επιτυχία στρατιωτικούς διοικητές της Χαμάς, όπως ο Marwan Issa και ο Mohammed Deif.

Η Χαμάς αναμένεται να παρουσιάσει τον Σινουάρ ως μάρτυρα και θα προσπαθήσει να πλαισιώσει τον θάνατό του με τρόπο για να εμπνεύσει νέους εθελοντές. Το γεγονός ότι φαίνεται να σκοτώθηκε πολεμώντας στην πρώτη γραμμή, με όπλο στο χέρι, θα ενισχύσει αυτή την αφήγηση. Ωστόσο, η εξόντωση ενός τόσο σεβαστού ηγέτη είναι απίθανο να ενισχύσει τη στρατολόγηση, και η Χαμάς έχει μεγάλη ανάγκη από νέο ανθρώπινο δυναμικό στη Γάζα, όπου έχει υποστεί βαριές απώλειες.

Ποιο θα είναι το μέλλον της Χαμάς

Η διοίκηση στη Γάζα πιθανότατα θα περάσει στον μικρότερο αδελφό του Σινουάρ, τον 49χρονο Mohammed, ωστόσο η Χαμάς αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις στην προσπάθεια να διατηρήσει συνοχή και να προχωρήσει σε στρατηγικές αποφάσεις.

Πιθανότατα θα συνεχίσει τη στρατηγική της χαμηλής έντασης αντίστασης κατά του Ισραήλ, εστιάζοντας στη διατήρηση μιας σκιάς διοικητικού ελέγχου στην περιοχή και στην προσπάθεια να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ εκμεταλλευόμενη τη διεθνή κατακραυγή για τις απώλειες αμάχων.

Ωστόσο, σε ευρύτερο επίπεδο, η Χαμάς αναμένεται να βρεθεί σε αποδιοργάνωση. Θα πρέπει τώρα να βρει έναν νέο συνολικό ηγέτη. Ο Σινουάρ, παρά την εξουσία που είχε συγκεντρώσει επί δεκαετίες, υπήρξε μια αμφιλεγόμενη επιλογή και, παρόλο που η διαδοχή από τον αδελφό του θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα, ο Mohammed Sinwar θα δυσκολευτεί να ενοποιήσει και να κινητοποιήσει την οργάνωση. Στρατηγικές αποφάσεις που είχαν αναβληθεί με την ανάληψη του Yahya Sinwar τώρα θα πρέπει να ληφθούν υπό μεγάλη πίεση, γνωρίζοντας πλήρως ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας είναι σε θέση να εντοπίζουν και να εξοντώνουν ακόμη και τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Στο Ισραήλ, ο θάνατος του Σινουάρ ενισχύει πολιτικά τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος είχε δεχθεί έντονη κριτική για τις αποτυχίες της ασφάλειας που οδήγησαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Η εξόντωση του ηγέτη της Χαμάς δίνει πολιτική ώθηση στον πρωθυπουργό, ενώ παράλληλα συσπειρώνει την σκληροπυρηνική βάση του.

Ωστόσο, είναι αβέβαιο πόσο ουσιαστική θα είναι η αλλαγή της εξόντωσης του Σινουάρ. Οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός μπορεί να λάβουν νέα ώθηση, αλλά η στάση των διαδόχων του Σινουάρ παραμένει αβέβαιη. Παράλληλα, το Ισραήλ αναμένεται να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα και τις άλλες περιοχές.

Ενδεχόμενη πίεση από τις ΗΠΑ προς το Ισραήλ για τερματισμό της επίθεσης στη Γάζα θα μπορούσε να επιταχύνει μια πολιτική λύση. Ωστόσο, οι στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ φαίνεται πως θα συνεχιστούν “όσο κρίνει απαραίτητο”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα